CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Çiftçiler çocuklarını tarımdan uzaklaştırıyor!
Türkiye'deki tarım politikalarına yönelik açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bu kez de çiftçilerin yaşının 59'a kadar yaklaştığını açıkladı.
2025.05.03 16:27 - Son Güncellenme: 2025.05.03 16:30 - Bursa Bölge - SEMA ÜSTÜNTAŞ
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çiftçilerin yaşının git gide düştüğünü belirterek, Bursada Bugün'e önemli açıklamalarda bulundu.
"TARIMDAN UZAKLAŞTIRIYORLAR"
Çiftçilerin yaşının 59'a yaklaştığını ifade eden CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Oysa Türkiye genç bir ülke konumunda. Ancak çiftçilik yapanlar çocuklarını, kardeşlerini tarımdan uzaklaştırıyorlar çünkü çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor. Ürettiğini de istediği fiyata satamıyor. Her gün maliyetler artıyor. Sosyal güvenceleri yok. Emeklilik çok zor. Elbette sosyal yaşamın zayıf olduğu köy yaşamı da insanları canından bezdirdi. Bir taraftan uygulanan tarım politikaları bu işin temelini oluşturmakta. Hiçbir girdinin fiyatı kendisi tarafından belirlenmiyor. Adeta modern köle olan bir çiftçi toplumuyla karşı karşıyayız. Her aşamasını kendi emekleriyle yapan ama hiçbir aşamada söz sahibi olmayan bir yapı var. Bu kişilerin sigorta garantisi yok, Bağ-Kur primleri çok yüksek. Sosyal olanaklardan uzak. Sırf bu sebeplerden çiftçi büyüklerimiz, çocuklarının tarımla uğraşmasını istemiyor. Böyle olunca da ortalama yaş artmakta. Bir değişiklik olmazsa bu böyle devam edecek. Bu durumda daha da yaşlı çiftçi grubu, sürekli tarımdan uzaklaşan toplum, sürekli dışarıya bağlı hale gelen bir tarım politikası. İktidarın bunda çok büyük katkısı var. 2002'ye kadar bu kadar hızlı bir göç, bu kadar hızlı bir yaşlanma olmamıştı. 22 yılda birçok şey değişti. Bunlar sadece çiftçiyi mülksüzleştirmeye zorlar. Göç ve mülksüzleştirme, bir çiftçi tarlasında para kazanamadığı için gerçekleştirdi. İkincisi sebep ise borçlandığı için gerçekleşti. Bugün çiftçinin borçlarını ödeyecek gücü yok. 2002 yılında 2 milyon 700 bin çiftçinin tarımsal kredi olarak bankalara borcu 2.4 milyarken, bugün 2.3 milyon çiftçinin borcu 936 milyar. Maalesef böyle bir gerçek ile karşı karşıyayız. Çiftçi daha da yaşlanmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
25:19
-
00:34
-
02:02
-
01:00
-
00:27
En Çok Okunanlar
- Tarih şimdiden verildi! Bursalıya hayır...
- 27 yıllık efsane adım adım iflas ediyor!
- Bursa Büyükşehir müjdeyi vermişti:...
- Bursa'ya an itibarıyla giriş yaptı: Sakın...
- BURULAŞ duyurdu: O gün hizmet vermeyecek!
- Emeklilik planınızı akıllıca yapın!
- Kimse beklemiyordu: Bir anda karar alındı!...
- Bursa'nın dev şirketine üst düzey atama!
- Tarlaya gittiler, gözlerine inanamadılar!...
- Bursa için geri sayım başladı: En kısa...
- Gece yarısı Bursa'da korkutan kaza!
- Bursa'ya uyarı üstüne uyarı! Kuvvetli...
- Bursa'da alacak verecek kavgasında...
- Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı açıkladı: 15...
- Bursalı SGK uzmanı Özgür Erdursun 'çok...