Çevrecilerin "Kızkumu" sevinci

Çevrecilerin "Kızkumu" sevinci

Marmaris'teki adını bir efsaneden alan ve denizin içinde kumlardan oluşan 600 metre uzunluğundaki yol ile insana su üzerinde yürüyormuş hissi veren Kızkumu Plajı'nın koruma altına alınması için çevrecilerin başlattığı girişimler sonuç vermeye başladı.

2013.10.14 18:19 - Son Güncellenme: 2013.10.14 18:19 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Çevrecilerin "Kızkumu" sevinci


 

Marmaris'te çevreciler, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün, Orhaniye köyündeki "efsanevi" Kızkumu Plajı'nın korunması için kendilerinden istediği önerileri dikkate alarak harekete geçmesini sevinçle karşıladı.

Denizin içinde kumlardan oluşan 600 metre uzunluğundaki yol ile insana su üzerinde yürüyormuş hissi veren Kızkumu Plajı'nın, ziyaretçi sayısının çokluğu ve koydaki tekne trafiğinin artması nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğuna inanan çevrecilerin, koruma girişimleri sonuç vermeye başladı.

Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, yaptığı açıklamada kendilerinin koruma talebi üzerine Çevre ve
Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün kendilerinden korumaya yönelik önerilerinin yer aldığı bir rapor istediğini belirtti.

11 maddelik bir koruma önerilerinin yer aldığı rapor hazırladıklarını ve kuruma gönderdiklerini anlatan Ersan, "Talebimiz değerlendirildi ve Tabiat
Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, raporumuz doğrultusunda gerekli incelemelerin yapılması için başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurumlara yazı gönderdi. Bu durum bizleri sevindirdi ve umutlarımızı arttırdı" dedi.

UNESCO'ya başvuracaklar
Yapılacak incelemelerin ardından Kızkumu'nun korunması için neler yapılması gerektiğinin net bir şekilde ortaya çıkacağını vurgulayan Ersan, bu
sayede plajla ilgili yol haritasının da belirleneceğini kaydetti. Ersan, plajın korunarak gelecek nesillere bozulmadan aktarılmasını sağladıktan sonra bir örneği daha bulunmayan Kızkumu'nun dünya mirasları arasına alınması için UNESCO'ya başvuracaklarını anlattı.

Deniz içinde uzanan kumdan yolun daha fazla dağılmasını önlemek için ziyaretçi sınırlandırılması getirilmesi gerektiğine işaret eden Ersan, bunun konulacak turnike sistemiyle başarılabileceğini savundu. Ersan, ayrıca plajın yer aldığı koydaki iskelelerin yıkılması gerektiğini ve teke sayısının da kontrol altında tutulmasının şart olduğunu dile getirdi.

Kızkumu Plajı
Doğal güzellikleriyle ünlü Orhaniye köyünde 3 bin yıl önce hüküm sürmüş Baybassos Kenti'nin kralının kızıyla ilgili anlatılan efsaneden adını alan
Kızkumu Plajı, bu sezon da her gün yüzlerce turisti konuk etmeye devam ediyor. Ziyaretçilerinin büyük çoğunluğu cip safari turlarına katılan turistlerden oluşan Kızkumu Plajı, köyün ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Kızkumu'nda yaklaşık bir saat kalan yerli ve yabancı turistler, poseidon çayırlarının bir arada tuttuğu kumlardan denize doğru uzanan yaklaşık 2
metre genişliğindeki yolda yürüyor. Birkaç metre mesafede demirli bulunan yatlar ve teknelerin yanında yürüyen turistler, bu heyecanlı anları fotoğraf makinesi ya da kameralarına kaydederek ölümsüzleştiriyor.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.14 18:19 - Son Güncellenme: 2013.10.14 18:19 - HABER MERKEZİ
A