Çekilme sonbaharda tamamlanabilir

Çekilme sonbaharda tamamlanabilir

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nın barış süreci kapsamında Türkiye'den ayrılmadan silah bırakmasının zor olacağını söyledi.

2013.04.15 22:21 - Son Güncellenme: 2013.04.15 22:22 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Çekilme sonbaharda tamamlanabilir

Demirtaş, en önemli meselenin PKK'lıların Türk ordusuyla temas yaşamadan barışçıl bir şekilde Türkiye topraklarından ayrılması olduğunu belirtti. Demirtaş mektup trafiği 10 gün içinde tamamlanırsa çekilmenin sonbaharda büyük oranda gerçekleşeceğini de ifade etti.

Berlin'de Reuters haber ajansına bir röportaj veren Demirtaş, "Başbakan Erdoğan 'Silah bıraksınlar' diyor ancak o bile bunun imkansız olduğunu biliyor. Erdoğan, 'Silahlarınızı bir mağaraya bırakın ya da gömün, ne isterseniz onu yapın' diyor ancak bu işi kim düzenleyecek?" dedi.

"Dolayısıyla bu meseleye çok fazla takılmamalıyız" diyen Demirtaş, "Görünen o ki hükümet bunu bir krize dönüştürmeyecek" diye konuştu.

İki BDP'li milletvekilinin (Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder), dün İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan'dan bir mektup aldığını ve mektubun şu an Adalet Bakanlığı'nın elinde olduğunu hatırlatan Demirtaş, çekilmenin detaylarını içeren mektubun Kuzey Irak'taki PKK liderlerine de ulaşacağını söyledi. Demirtaş daha sonra Kuzey Irak'tan da İmralı'ya ve Ankara'ya yanıt geleceğini belirtti.

"BARIŞ PLANI ÜÇ AŞAMALI"

Öcalan'ın önümüzdeki bir hafta ya da 10 günlük süre içinde bir duyuru yapabileceğini belirten BDP lideri, "Eğer bu 10 gün içinde başlarsa, sonbaharda çekilmenin büyük oranda tamamlandığını görebiliriz" diye konuştu.

Demirtaş barış planının üç aşamadan oluştuğunu da anlattı: Birincisi çekilme, ikincisi yasal değişiklikler üçüncüsü de siyasi müzakereler ve "normalleşme".
"İkinci aşama anlaşma için çok önemli. O dönemde hükümetin Türkiye demokrasisi ve Kürtlerin hakları için belli adımları atması gerekiyor. Özellikle de anayasadaki Kürtlerin [varlığını] inkar eden maddeler değişmeli" diyen Demirtaş, BDP'nin anayasa konusunda dört ana talebi olduğunu belirtti:

Bütün vatandaşlar şu an olduğu gibi "Türkler" olarak nitelendirilmemeli, vatandaşlara anadilde eğitim hakkı verilmeli, Türkiye'nin çeşitliliği kabul edilmeli ve anayasada bir çeşit kendi kendini yönetim hakkı yer almalı.

Ankara'dan demokratik hakları ve ifade özgürlüğünü geliştirmesini ve muhalefet partilerine verilen mali desteği artırmasını da isteyen BDP Eşbaşkanı, hükümetten terörle mücadele yasalarının kapsamının daraltılmasını da talep etti.

Demirtaş, "Polisin ve yetkililerin göstericilere yönelik muamelesinin önüne geçilmeli. Hapse atılan, siyasi tutuklular haline gelen politikacıların ve belediye başkanlarının serbest bırakılması için bazı tedbirler alınmalı" dedi.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.04.15 22:21 - Son Güncellenme: 2013.04.15 22:22 - HABER MERKEZİ
A