Cavit Çağlar'ın borcuna TOKİ formülü

Cavit Çağlar'ın borcuna TOKİ formülü

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Cavit Çağlar'ın 440 milyon dolarlık borcundan 120 milyon dolarlık kısmını tahsil ettiklerini belirterek, "Çağlar Grubu ile mevcut protokol temerrüde düştü. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile arsalarının değerlendirilmesi teklifini sundular. Biz de TOKİ ile anlaşma yapıp diğer parayı da brüt hale getiriyoruz" dedi.

2011.12.05 14:56 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Cavit Çağlar'ın borcuna TOKİ formülü

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Cavit Çağlar'ın 440 milyon dolarlık borcundan 120 milyon dolarlık kısmını tahsil ettiklerini belirterek, "Çağlar Grubu ile mevcut protokol temerrüde düştü. 1 sene önce protokol yapıldı, gruba peşin ödeme obsiyonu verildi. Ancak 120 milyondolar para tahsil edebildik. Burada en az almamız gereken para 440 milyon Dolar seviyesindeydi. Sonuç olarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile arsalarının değerlendirilmesi teklifini sundular. Biz de TOKİ ile anlaşma yapıp diğer parayı da brüt hale getiriyoruz. TOKİ'den gelecek hasılat ile grubun borcunu yeniden yapılandıracağız. Çağlar Grubu, Bursa ekonomisi için önemli. Burayı sermaye sorunu olmayan bir şirketin almasını temenni ederiz, TMSF olarak bir gelir de beklemeyiz." dedi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, "Off shore ile ilgili yürüyen davalarda meramımızı daha iyi anlatmak adına mahkemelerin direnme kararı vermelerini arzu ediyoruz." dedi. Gül, direnme kararı dâhilinde davaların Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na intikal edip daha ayrıntılı inceleneceğini vurguladı. Bu şekilde toplumun off shorea karşı korunacağını belirtti.

El konulan bankaların off shore hesaplarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Bu konuda açılan bir dava üzerine Yargıtay'dan paranın ödenmesi yönünde karar çıkması kafaları karıştırdı. Daha fazla faiz verilen off shore hesaplar, devlet güvencesi altında bulunmuyor. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya geldiği toplantıda da konu gündemdeydi. Bu yöndeki sorulara karşılık Gül, "Malum, TMSF daha evvel bankaların aktifleri yanında pasiflerini de yükleniyordu. Bu yüklenme yargı tarafından yanlış algılanıyor. Temelinde off shore ayrı bir kurum, ayrı bir banka. Bakın diyelim benim off shoreda varlığım var. Bu varlık için bankaya talimat veriyorum, burada bankanın hatası olabilir mi? Yok, banka varlığı, kendi devreye girip off shore haline getiriyorsa tenkit edemem. Gelinen aşamada off shore mekanizması kullanılarak, 'Nasıl olsa devlet büyüktür öder' mantığı yerinde değildir." cevabını verdi.

Devletin off shore maliyetlerini ödemesinin TMSF'nin varlığını da sorgulanır hale getireceğini vurgulayan Gül, "Burada ilgili ortağın hatası varsa mahkeme kararı ona yönelik olmalıdır. Yoksa off shore diyeti toplumun cebinden çıkmamalı. Burada ilgili ortağın mahkûmiyeti olabilir, bedel ondan talep edilebilir; biz de aracı olabiliriz." ifadelerini kullandı. Türkiye'den para toplayan 5 off shoredan 3'ünün fon için önemli olduğunu belirtirken, "Bunlardan Sümerbank, Egebank ile Yurt Ticaret ve Kredi Bankası nezdinde bulunan varlıklar davalara konudur. Burada fona yönelik 56 milyon dolarlık dava olup faizleri ile 150 milyon dolara tekabül ediyor. Söz konusu meblağlar ödenmemeli." değerlendirmesinde bulundu.

Off shore maliyetlerini devletin karşılamaması gerektiğini aktaran TMSF Başkanı, sorunun hukuk içinde aşılabileceğini de vurguladı. Şakir Ercan Gül, "Yürüyen davalarda meramımızı daha iyi anlatmak kaydıyla mahkemelerin direnme kararı vermelerini arzu ediyoruz. Bu direnme kararı dâhilinde konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na intikal edecek enikonu ele alınacak. Bu şekilde toplumu off shore karşı koruyacağız." dedi.

"GÖNÜL İSTER HİÇBİR BANKA TMSF'YE DEVREDİLMESİN"

2003'ten bu yana TMSF'ye yeni bankanın intikal etmediğini bildiren Gül, fonun her sene inecek bir tahsilât eğilimi olacağını açıkladı. Gül, "TMSF'ye banka gelmesi hayırlı değildir. Ekonominin sıhhati adına olumsuzdur. Gönül ister hiçbir banka gelmesin, TMSF de sigortacılığını devam ettirsin." diye konuştu.

ÇAĞLARIN BORÇLARINA TOKİ FORMULU


Toplantıda Çağlar Grubu ile yapılan protokolde gelinen aşamanın sorulması üzerine, Gül şunları söyledi:

"Çağlar Grubu ile mevcut protokol temerrüde düştü. 1 sene önce protokol yapıldı, gruba peşin ödeme obsiyonu verildi. Ancak 120 milyondolar para tahsil edebildik. Burada en az almamız gereken para 440 milyon Dolar seviyesindeydi. Sonuç olarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile arsalarının değerlendirilmesi teklifini sundular. Biz de TOKİ ile anlaşma yapıp diğer parayı da brüt hale getiriyoruz. TOKİ'den gelecek hasılat ile grubun borcunu yeniden yapılandıracağız. Çağlar Grubu, Bursa ekonomisi için önemli. Burayı sermaye sorunu olmayan bir şirketin almasını temenni ederiz, TMSF olarak bir gelir de beklemeyiz."

Gül, Toprak Grubu'na dair sorun ile ilgili olarak da "İki senedir davalarla karşı karşıyayız. Anılan grubun varlıklarını satamadık. Mahkemeler bizi haklı bulmaya başladı. Sonuç olarak kendileri anlaşma talep etti, obsiyon verdik, ocak sonu itibari ile zaman doluyor. Ocak sonunda tahsilât yapamazsak şubattan itibaren varlıklarını satmaya başlayacağız." açıklamasında bulundu.

"TOPRAK'A VERDİĞİMİZ DEĞERİ KİMSEYE VERMEDİK"

Gül, Halis Toprak'ın Kürt kökenli olduğu için TMSF'den iyi muamele görmediği iddialarına da tepki gösterdi. TMSF Başkanı, "Böyle saçma ve aptalca bir ifade olur mu? Biz ona verdiğimiz değeri kimseye vermedik. İşçilerinin paralarını dahi biz verdik. Bu iddiayı ortaya atanın hakikaten izan duygusu yok. Biz, bütün topluma eşit muamele yapıyoruz, davranmadığımızı belirten çıksın ortaya, bunu hiçi duymamış olayım." şeklinde konuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.12.05 14:56 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A