Casus denizaltı yakalayan Çinli balıkçılara Pekin'den 400 bin TL ödül

Casus denizaltı yakalayan Çinli balıkçılara Pekin'den 400 bin TL ödül

"Pekin hükümeti Çin kıyıları açıklarında yakalanan her bir "ajan denizaltı" için Çinli balıkçılara 500 bin yuen ödül verdi."

2020.01.18 20:29 - Son Güncellenme: 2020.01.18 20:30 - Dünya
A
Casus denizaltı yakalayan Çinli balıkçılara Pekin'den 400 bin TL ödül

Bu söylenenler kulağa garip gelse de Çin devlet medyası bu haberi bizzat kendi paylaştı, gelişmeler dünya gündeminde dikkat çekti.

Üstelik 2019 yılı içerisinde Çin standartlarında oldukça büyük bir meblağ olan bu para ödülünü (yaklaşık 400 bin TL) biri kadın toplamda 11 farklı balıkçı kazandı.

Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaleti yaklaşık 1000 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip. Ancak Japonya, Güney Kore ve Tayvan'a açılan Sarı Deniz'de deniz mahsulleri avlaması gereken balıkçıların ağlarına son birkaç senedir hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen "denizaltı drone"ları takılıyor. Uzmanlara göre bölgede büyük bir askeri varlığı olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tüm bu gelişmelerin baş sorumlusu.

ABD Donanması, 2009 yılında deniz ve okyanuslarda araştırma yapılması için "insansız denizaltı araçları"na (UUV) sponsor olmaya başladı. Bu drone denizaltılar okyanus suları içerisinde bomba, su altı iletişim kabloları ve diğer denizaltıları bulma gibi 7 farklı amaç için kullanılıyor.

Çin hükümeti isim vermese de bu su altı dronelarının casusluk amacıyla gönderildiğini belirtirken, verilen para ödülüyle balıkçıların yardımından faydalanıyor. 2018'de toplamda 9 casus denizaltı bulan 18 farklı balıkçıya ödül verildi. Deniz kıyıları oldukça uzun olan Çin'de bazı balıkçıların ordu adına çalıştığı ve güvenlikten sorumlu olduğu biliniyor. Bazı uzmanlara göre bu casus aygıtların Japonya, Tayvan ya da Güney Kore tarafından gönderilme ihtimali de oldukça yüksek.

Geçtiğimiz 13 Ocak tarihinde Pekin yönetimi tarafından casus aygıtları bulan denizciler için tören dahi düzenlendi. Bundan bir önceki senede de yine gözlerden uzak bir şekilde denizcilere ödül töreni düzenlendiği belirtiliyor. Uzmanlar, deniz altında faaliyet gösteren casus droneların uzun süre su altında çalışabildiğini, oldukça randımanlı olduğunu ve 50 ila 100 bin dolar maliyeti bulunduğunu belirtiyor.

Çin sadece söz konusu droneları yakalamakla kalmıyor, aynı zamanda kendisi de üretip kullanıyor. Geçtiğimiz sene 70'inci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Çin Halk Cumhuriyeti, yapılan askeri geçit töreninde HSU001 adı verilen ve küçük su altı dronelarını denize bırakma özelliğine sahip bir aygıtı görücüye çıkardı.

Bu olaydan yaklaşık 5 ay önce Riau Adası açıklarında Endonezyalı balıkçıların ağına üzerinde Çince yazılar bulunan ve Çin yapımı olduğu düşünülen bir su altı drone'u takılmıştı.

Geçtiğimiz kasım ayı sonunda İspanya'nın Galiçya bölgesi açıklarında 20 metre uzunluğunda insansız denizaltıya rastlanmış, yapılan aramada içerisinde piyasa değeri 100 milyon euroyu bulan 3 ton kokain ele geçirilmişti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.01.18 20:29 - Son Güncellenme: 2020.01.18 20:30 - Yasin Yüksel
A