Cami inşaatına "tirit" desteği

Cami inşaatına "tirit" desteği

SAMSUN'un Vezirköprü İlçesi Çekalan Köyü'nde cami inşaatının ekonomik nedenlerle yarım kalması nedeniyle köylüler, kaz etinden yapılan tirit yemeği yapıp satmaya başladı.

2013.02.21 13:38 - Son Güncellenme: 2013.02.21 13:38 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Cami inşaatına "tirit" desteği

Yaklaşık 500 bin TL'ye ihtiyaç olan cami inşaatı için böyle bir yönteme başvurduklarını söyleyen Çekalan Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Osman Turan, "Tirit için herhangi bir fiyat belirlemedik. Buraya gelip tirit yiyen vatandaşlar gönüllerinden ne koparsa camimiz için bağış yapıyor" dedi.

Samsun'un Vezirköprü İlçesi Çekalan Köyü halkı bir yıl önce 800 kişilik cami inşaatına başladı. Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği kuran köylüler, bugüne kadar 600 bin lira toplayıp, kaba inşaatını bitirdi. Ancak cami inşaatı yavaş ilerlemesi üzerine çare arayan köylüler, inşaatın bitmesi için gerekli olan 500 bin lirayı toplayabilmek için farklı bir yöntem buldu.

İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta olan ve bölgede kaz etihden yapılan tirit yemeğiyle ünlü olan köylüler, gelen misafirler için köy konağının çatı katını geleneksel eşyayla döşedi. Burada tirit yemeğini yiyen, çayını içen ve köyde zaman geçiren kişilerden ise camiye yardım etmelerini istendi. Çekalan Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Osman Turan, "Bizim köy camimiz eski. Yeni bir cami yapmak için köy halkı olarak karar verdik. Yapılan bağışlar ve vatandaşlarımızın katkısıyla cami inşaatını belli bir noktaya getirdik. Ancak para konusunda sıkıntıya düştük. Caminin tamamlanması için belli bir miktara daha ihtiyacımız var. Bizde bu yönteme başvurduk" dedi.

Yapılan uygulamanın çok yönlü olduğunu söyleyen Osman Turan, "Kaz tiriti 3 saate yakın hazırlık aşaması olan bir yemek. Bizler kaz çevirmesini hazırlarken, konuklarımız ister ocak başında aileleri ve dostlarıyla birlikte muhabbet edebilir, toplantılar yapabilir, isterse eşsiz köy manzaramızda doğayla baş başa olabilirler. Yemekten sonra ikram ettiğimiz semaver çayı ve ikramlarımızla misafirlerimizin buradan memnun ayrıldığını görmek bizleri de mutlu ediyor. Bu işin birde manevi tarafı var ki onu herhalde konuşmaya çok gerek yok. Bizler bu muhabbet ortamı için bir bedel belirlememe kararı aldık. Kararı ve miktarı tamamen konuklarımıza bıraktık. Çünkü buradan elde edilecek gelirin tamamı yapımı devam eden cami inşaatında kullanılacağından, miktarı konuklarımızın cömertliğine bıraktık" diye konuştu.
 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.02.21 13:38 - Son Güncellenme: 2013.02.21 13:38 - HABER MERKEZİ
A