Bursalıların gözdesi limon ağacı! (ÖZEL HABER)

Bursalıların gözdesi limon ağacı! (ÖZEL HABER)

Doğa ve insan estetiğinin bir araya gelmesi ortaya muhteşem güzellikte bahçe ve evler çıkarıyor. Birbirinden farklı tarzlarda bahçelerin her biri kendine has atmosfer yaratıyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte değişen hava koşulları her canlı gibi çiçekleri de etkiliyor. Limon ağacı peyzaj işletmelerinin en çok satış yaptığı türlerin başında geliyor. Peki, kışın çiçek bakımında dikkat edilmesi gerekenler? İşte bilmeniz gerekenler...

2019.12.16 08:51 - Son Güncellenme: 2019.12.16 10:07 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursalıların gözdesi limon ağacı!  (ÖZEL HABER)
04:50 Bursalıların gözdesi limon ağacı!  (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursalıların gözdesi limon ağacı! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA - EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Aşırı yağışlar nedeniyle çiçeklerin kök ve yaprak kısımlarında çürümeler oluşurken, soğuk havalar ise çiçeklerin donarak ölmesine neden oluyor.

Olumsuz hava koşullarına karşı çiçekleri korumak ve yaz döneminde olduğu gibi canlılıklarını sürdürebilmek için, kışın çiçek bakımına daha fazla özen göstermek gerekiyor.

Peki, kışın çiçek bakımında dikkat edilmesi gerekenler? Peyzaj Mimarı Damla Bozkurt Halıcı Bursada Bugün'e önemli bilgiler verdi.

"İnsanlar dış mekân ürünleri düşünürlerse eğer, meyve ağaçlarının her çeşidi, ladin, göknar gibi bütün ağaç çeşitlerimiz mevcut, İç mekân düşünürlerse eğer, salon çiçeklerinin her boyu ve her çeşidi var" diyen Damla Bozkurt Halıcı, "Bunların dışında kaktüs, sukulent gibi ürünlerimiz var. Eğer kişi isterse kendine özel tasarım da yaptırabiliyor. Yılbaşı yaklaştığı için, ladin ve göknar gibi ağaçlar daha sık tercih ediliyor. Bunun dışında insanlar bahçelerine çok sayıda meyve ağaçları alıyorlar ama çiçek ya da meyve ağaçları alırken, özellikle kış aylarında bakımına çok dikkat edilmesi gerek" dedi. 

"EN ÇOK TERCİH EDİLEN LİMON AĞACI, HASTALIĞA İYİ GELEN İSE KUMKUAT"

En çok limon ağacının tercih edildiğini ama Bursa şartlarına pek uygun olmadığının altını çizen Damla Bozkurt Halıcı, "Kış Bursa'da çok ağır geçiyor. Bu yüzden bahçeye ekim yapıldığında eğer ağaç yaşlı bir ağaçsa, kışın özel bir sarım tekniği ile sarmamız gerekiyor. Bana sorarsanız limon ağacının saksıda kalması daha iyi. Bodur ya da yarı bodur limon ağaçları tercih edilebilir. Teraslarda ya da korunaklı mekânlarda tercih edilebilir. Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Limon çok yararlı ve evinize aldığınızda limon çiçeğinin kokusuna inanamayacaksınız. Evinize o kadar güzel bir koku salıyor ki hayran kalacaksınız. Limon ağacının küçük boyunu almak isterseniz fiyatı 30 lira oluyor. Narenciye almak isterseniz eğer, kumkuatı tercih edebilirsiniz. Çok yararlı bir meyve. Tadı zaten limon ve portakalın karışımı gibi. Kabuğuyla yenilebilen özel bir meyve. Hatta şeker hastalığına çok iyi geliyor. Kumkuat 40 lira ile 100 lira arasında bir fiyata sahip, boyutuna göre değişiyor" şeklinde konuştu.

KÜÇÜK BOY ÇİÇEKLERİN BAKIMI NASIL OLMALI?

Küçük çiçeklerin bakımında saksı çapının çok önemli olduğuna değinen Halıcı, "Mesela küçük bir çiçeği çok büyük bir saksıya ektiğinizde önce kök kısmını doldurmaya çalışacağı için, üst kısım çok yavaş büyür. Bu yüzden çiçeğinize uygun bir saksı almanız lazım. Sadece çapından biraz büyük olan saksıyı kullanabilirsiniz. Tabii toprakta çok önemli. Eğer iç mekânda kullanacaksanız paketli ve kendinden vitaminli olan toprakları kullanmalısınız. Bu çiçekler her yerden alınmamalı. Fiyatları 10 liradan başlayıp 40 liraya kadar çıkıyor. Gidip 2 liraya alırsanız çiçeğinizi kısa zamanda kaybedebilirsiniz. Bunun dışında, aylık sıvı ürünlerini kullanmanız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

KIŞIN HER ORTAMA UYUM SAĞLAYAN BİTKİ ALOE VERA

Halıcı, "Öncelikle aloe vera cildinize çok iyi gelen bir bitki. Yüzünüzde ki lekelerde, vücudunuzu nemlendirmede ve yanıklarda çok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ama aloe vera bitkisinin bakımını yaparken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Aleo vera ofis ve ev ortamlarına çok rahat uyum sağlar. Zaten kendisi uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitki. Suyu çok sevmez. Bu yüzden sulamadan önce parmağımızla toprağını kontrol etmeliyiz. Toprağı kesinlikle çamur gibi bir kıvamda olmamalı. Vitaminli topraklarda yetiştirmeliyiz ve toprağını senede bir kez mutlaka değiştirmeliyiz. En önemlisi rüzgardan ve güneş ışığından uzak tutmalıyız" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.12.16 08:51 - Son Güncellenme: 2019.12.16 10:07 - HABER MERKEZİ
A