Bursalılar dikkat! Taklit, tağşiş ve hile sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor (ÖZEL HABER)

Bursalılar dikkat! Taklit, tağşiş ve hile sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor (ÖZEL HABER)

Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz günlerde üretimde, taklit, tağşiş ve hile yapan firmaları açıklamıştı. Zeytin ülkesi Türkiye'de, zeytinin başkenti sayılabilecek Bursa'da bile bu konuda sahtekarlığa kaçan birçok firma olması vatandaşı şaşırttı. Firmalar neden taklit, tağşiş ve hile yapıyor, sahtekarlara karşı vatandaş olarak ne yapabiliriz gibi soruları Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız'a sorduk.

2019.10.15 10:40 - Son Güncellenme: 2019.10.15 11:43 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursalılar dikkat! Taklit, tağşiş ve hile sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor (ÖZEL HABER)
03:59 Taklit, tağşiş ve hile sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Taklit, tağşiş ve hile sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI - GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Tarım ve Orman Bakanlığı belli aralıklarla gıda üretiminde, taklit, tağşiş ve hile yapan firmaları ifşa ediyor.

Geçtiğimiz günlerde de bu liste yayınlandı, maalesef bu listede Bursa'dan da birçok firma vardı bu firmaların içinde ağırlıklı olarak zeytinyağı üreticilerinin bulunması dikkat çekti.

"Öncelikle tağşiş kelime anlamıyla; ekonomik anlamda değerli bir ürüne ekonomik olarak daha az değerli bir ürün karıştırılarak, ortaya çıkan yeni ürünün yine çok değerli bir ürünmüş gibi satılmasıdır" diyen Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız; "Bunun yapılış amacı daha fazla kar etmek. Tağşişin vatandaşa iki türlü zararı var. Birincisi cebinden daha fazla para çıkması, ikincisi ise gıda güvenilirliği bakımından sağlığını tehdit eden durumlarla karşı karşıya kalması. Örneğin siz zeytinyağının yüzde yüz doğal zeytinyağı olduğunu düşünerek bir ürün satın alıyorsunuz ama içinde fındık yağı var ve sizin fındık yağına alerjiniz var. Bu gibi durumlarda vatandaşın sağlığı ciddi anlamda tehlikeye girebilir" ifadelerini kullandı.

"KAR O KADAR YÜKSEK Kİ CEZALAR CAYDIRMIYOR"

Tağşişe tevessül eden üreticilerin buradan elde ettiği kar o kadar yüksek ki, bakanlığın uyguladığı cezai yaptırımlar üretici için göz ardı edilebilecek seviyede kalıyor. Bu yaptıklarını sürekli yineleyen firmalar olduğunu söyleyen Lale Yıldız; "Bakanlığın şeffaf olması gerektiğini söylüyoruz ve taklit, tağşiş ve hile yapan firmaların bu şekilde ifşa edilmesinin çok önemli ve doğru bir uygulama olduğunu düşünüyoruz" dedi.

GIDA DENETLEYENLER YETERSİZ

Yıldız, "Denetlemelerin sonucunda uygunsuzluğu bulunan ürünler ifşa ediliyor fakat biz oda olarak, gıda üretilen işletmelerde gıda mühendisi yoksa orada güvenilir gıda üretilemeyeceğinin altını çiziyoruz. Gıda denetimlerini, bakanlığımız bünyesindeki gıda denetimcileri yapıyor fakat bu denetimcilerin sayısıyla gıda üreten firma sayısını kıyasladığımızda ne yazık ki yeterli bir kadronun olmadığını görüyoruz. Arkadaşlarımız üstün gayret gösteriyorlar ve işletmeleri belli rutinlerde denetliyorlar. Vatandaş bilmelidir ki; bakanlığa kayıtlı işletmeler senede en az bir kez denetleniyor fakat daha çok mühendisin istihdam edilmesi daha sık ve daha güvenilir denetlemeleri beraberinde getirecektir" şeklinde konuştu.

ÖNCELİKLE KAYITDIŞILIK ÖNLENMELİ

Bir ürünün etiketinde, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kayıt ve onay numarası varsa bu işletmenin ürettiği her ürün kontrol altındadır ve denetlenmektedir diyen Yıldız sözlerine; "Fakat ülkemizde ve Bursa'da kayıt dışılık çok fazla. Bakanlığın, kayıt dışı üretim yapan işletmeyi rutin olarak denetlemesi mümkün değil. Eğer bu kayıt dışılık önlenirse üretilen her ürünün daha güvenli olması yönünde daha hızlı adımlar atılır" diye devam etti.

Ambalajlı ürünlerin ifşa listelerinde yer almasıyla vatandaşın; açıkta satılan ürünlere mi yönelim sorusuyla karşı karşıya kaldığını ve kafasının karıştığını belirten Leyla Yıldız, tüketicilere; açıkta satılan ve bakanlık onayı olmayan ürünler sağlık açısından çok daha tehlikeli diyerek, ifşa listelerini takip etmelerini ve açıkta satılan ürünler yerine markasına güvendikleri firmaları tercih etmelerini önerdi.

ALO 174 GIDA HATTI

Tüketicilerin gıda üretimi konusunda hassas davranmayan firmalar ile ilgili yapabilecekleri en iyi hamle,  ALO 174 Gıda Hattı'nı arayarak; ister ambalajlı, ister ambalajsız olarak tükettiği bir ürünü, yemek yediği bir restorantı, et satın aldığı bir kasabı, herhangi bir gıda ürününde ya da işletmesinde gördüğü uygunsuzluğu bildirmeleri olduğunu söyleyen Yıldız, bunun kayıtdışılığın ve uygunsuz üretimlerin önüne geçilebilecek en önemli bireysel sorumluluk olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit, tağşiş yapan firmaları ifşa etti! Haberini okumak için tıklayınız...

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.10.15 10:40 - Son Güncellenme: 2019.10.15 11:43 - HABER MERKEZİ
A