Bursa'ya 'Marzinc' sitemi!

Bursa'ya 'Marzinc' sitemi!

Daha önce Mustafakemalpaşa'ya kurulmak istenen ancak tepki sonucu Karabük'e kurulan Marzinc'te 130 işçinin ağır metalden zehirlenmesi kent dinamiklerinin haklılığını bir kez daha ortaya çıkardı. Şirketin Bursa'da gazeteci, bürokrat ve pek çok siyasi isimden destek aldığını, akademik odaların yatırım düşmanı olmakla suçlandıklarını ifade eden Bursa Tabip Odası Başkanı Pala, telafisi mümkün olmayan zararlara neden olan Marzinc'e destek verenlerden özür beklediklerini dile getirdi.

2013.07.11 13:43 - Son Güncellenme: 2013.07.11 13:45 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'ya 'Marzinc' sitemi!

 

Rabia DENİZ/BURSADABUGUN.COM

Bursa geçtiğimiz gün Karabük'te 130 işçinin zehirlenmesine neden olan Marzinc'ten kıl payı kurtuldu ancak hastalık bu kez Karabük'ü sardı. Mustafakemalpaşa'da kurulmak istenen ve kent dinamikleriyle köylülerin mücadelesi sonucu rotasını Karabük'e çeviren Marzinc, kurulduktan kısa bir süre sonra ciddi bir tehdit oluşturdu. Marmara Geri Kazanım Sanayi Ticaret A.Ş.' de çalışan 130 işçinin ağır kurşun zehirlenmesine uğraması, TBMM'de gece mesaisiyle çıkarılan TMMOB yasasıyla işlevsizleştirilmeye çalışılan akademik oda temsilcilerini bir kez daha haklı çıkardı. 130 işçinin rahatsızlanarak hastaneye başvurması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda fabrika faaliyetleri durduruldu. Marzinc'in Mustafakemalpaşa'ya yapılmasını istemeyen ve gerek hukuki gerekse toplumsal zeminde mücadele veren akademik odalar, bugün Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde basın toplantısı düzenledi. Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala, yürütülen mücadele sonunda savundukları değerlerin doğruluğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

MEDYAYA SİTEM

Yılda 7.5 milyar dolar cirosu olan şirketin Bursa'da gazeteci, bürokrat ve pek çok siyasi isimden destek aldığını, akademik odaların yatırım düşmanı olmakla suçlandıklarını ifade eden Pala, telafisi mümkün olmayan zararlara neden olan Marzinc'e destek verenlerden özür beklediklerini dile getirdi. Özellikle Bursa basınında görev yapan köşe yazarlarına sitem eden Pala, "Marzinc'in zararlı bir yatırım olmadığıyla ilgili yurt dışına götürülen ve ikna edilen basın mensupları kirletici fabrikanın kurulmasına göz yummuştu. Bilimsel gerçekleri ortaya koyarak karşı çıktığımızda bizleri istihdam/ yatırım düşmanı olarak suçlayan basın mensuplarından, kamu yöneticilerine, patronundan siyasetçisine kadar herkesi ne kadar geç de olsa özür dilemeye davet ediyoruz" diye konuştu.

TELAFİSİ OLMAYAN SONUÇLAR...

Marzinc'in Mustafakemalpaşa'dan vazgeçmek zorunda kalmasının ardından Karabük'e kurduğu fabrikada çalışan 130 işçinin başta kurşun olmak üzere metal zehirlenmesine yakalandığını belirten Pala, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yalnızca fabrikayı kapatma kararıyla yetinmemesi gerektiğini söyledi. Risk grupları arasında yer alan başta gebeler olmak üzere çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde araştırma yapılması gerektiğinin altını çizen Pala, telafisi olmayan sorunların yaşanabileceğine dikkati çekti.

Toplantıya Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, DOĞADER Başkanı Murat Demir, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Aksoy da katıldı. Oda başkanları, Marzinc örneğinin Bursa'ya ders olması gerektiğini belirtirken, TMMOB Yasası ile bu tür zararlı yatırımların önündeki engellerin kaldırılmak istendiğini savundu.

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.07.11 13:43 - Son Güncellenme: 2013.07.11 13:45 - HABER MERKEZİ
A