Bursa Teknik Üniversitesi 'Depremin Sosyal Etkileri' paneliyle toplumsal farkındalık oluşturuyor

Bursa Teknik Üniversitesi 'Depremin Sosyal Etkileri' paneliyle toplumsal farkındalık oluşturuyor

Bursa Teknik Üniversitesi tarafından 17 Ağustos depremi yıl dönümü kapsamında Mimar Sinan Yerleşkesi'nde 'Depremin Sosyal Etkileri' başlıklı bir panel gerçekleşti.

2023.08.16 14:13 - Son Güncellenme: 2023.08.16 16:12 - Bursa Bölge - HÜSEYİN İZCİ
A
Bursa Teknik Üniversitesi 'Depremin Sosyal Etkileri' paneliyle toplumsal farkındalık oluşturuyor

GÜLSÜN ARSLAN - HÜSEYİN İZCİ / BURSADA BUGÜN 

Bursa Teknik Üniversitesi, deprem alanındaki çalışmalarına devam ederken depremin sosyal yönüne de odaklanmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 'Depremin Sosyal Etkileri' adlı panel programı düzenledi. Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Mersin programa katılım sağladı. 

Programın moderatörlüğünü Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar yaparken Dr. Öğr. Üyesi Selda Adiloğlu Eklemezler, Prof.Dr. Musa Kazım Arıcan, Dr. Öğr. Üyesi Aslı Yeşil ve Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Şimşek konuşmacı olarak katıldı.

"TEKNİK ÜNİVERSİTE OLARAK ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ"

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, "Biz teknik üniversite olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Depremin teknik alanda incelenmesi devam ediyor. Bünyemizde bulunan sosyal bilimler de göz önüne alarak depremin sosyal etkilerini de araştırmaya devam ediyoruz"

"BU TOPLANTI HEPİMİZ İÇİN FAYDA SAĞLAYACAKTIR"

Depremin önemine vurgu yapan Mudanya Üniversitesi Rektörü Hasan Tosun, "Çok önemli bir konu bu. Deprem deyince hepimiz sıkıntıya giriyoruz. Depremi bizzat yaşayanlar ve dışarıdan hissedenler olarak sorunlar yaşıyoruz. Sosyal problemler de ortaya çıkıyor. Böyle bir toplantı düzenlendikleri için Bursa Teknik Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum. Umut ediyorum ki inşallah bu toplantı hepimiz için fayda sağlayacaktır. Üniversiteler illa ki meslek kazandırıyorlar ama en çok üzerinde durduğum konu, üniversitelerim sosyal faydaları. Özetle şunu söylemek istiyorum, bu bir gerçek ve bununla mücadele etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"HERKES CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR"

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Feridun Yılmaz, "Bir teknik üniversite olan Bursa Teknik Üniversitesi'nin böyle bir toplantı yapmasından dolayı tebrik ediyorum. Bizde Uludağ üniversitesi olarak deprem bölgesinde bulunduk. Okul öncesi eğitim alan çocuklarımız için Hatay'da bir projemiz oldu. Herkes canla başla çalışıyor" şeklinde konuştu.

"DEPREM ÇOK GENİŞ KONUŞULACAK BİR KONU"

Depremin çok geniş kapsamlı bir konu olduğunu vurgulayan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Musa Kazım Arıcan, "17 Ağustos depreminde, 6 Şubat depreminde ve bu güne kadar depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Deprem çok geniş konuşulacak bir konu. Bugün de sosyal etkileri kısmını konuşacağız. Deprem ülkesiyiz. Sosyal kısımlarını konuşacağız ama teknik kısımları da konuşulmalı. Şehirleri tekrar nasıl inşa edeceğimiz konuşulmalı. Dünyadaki örnekleriyle karşılaştırılacak çalışmalar yapılmalı. Ekonomik anlamda inanılmaz kaybımız var" dedi.

"BU TOPLANTILARIN ANA OKULLARINDA DA OLMASINI DİLİYORUM"

Deprem konusunda herkese görevler düştüğünü belirten Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, "Hem bir kent yöneticisi hem de teknik bir insan olarak bu toplantıyı ne kadar önemli bulduğumu söyleyerek teşekkür etmek istiyorum. 85 milyona ulaşan ülkemizde insanlarımızın deprem konusuyla yatıp kalkması gerektiğini düşünüyorum. Herkese görevler düşüyor. Bu toplantılar üniversitelerimizde olduğu ana okullarında da olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

"BURSA'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

6 Şubat depremlerind vurgu yapan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Böylesine farkındalık yaratan programa bizi davet ettiği için Bursa Teknik Üniversitesimize teşekkür ediyorum. 6 Şubat depremleri ciddi yıkımlar yarattı. Biz de bölgeye konteyner gibi yardımlarla ulaştık. Bursa'da kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşüm noktasında Bursa'daki vatandaşlarımıza depremlerin çok fazla etki etmediğini gördük. Depremin sosyal etkilerinin ülkenin bütününü etkilediğini de gördük. Ben Bursa Teknik Üniversitesimize çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"DEPREMİN ARDINDAN TOPARLANMA SÜRELERİ BİRAZ ZAMAN ALIYOR"

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Mersin, "Deprem kuşağında yer Deprem kuşağında yer alan bu felaketle karşı karşıya kalan bir ülkeyiz. Depremle yaşayan bir ülke olduğumuzun farkında olup onunla yaşamayı öğrenmeliyiz. Depremlerin ardından toparlanma süreleri biraz zaman alıyor. Bu zamanlarda depremzede ailelerimizle dayanışma içerisinde olmalıyız. Şehrimizi gerek fiziki gerek sosyal anlamda bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Üniversitemiz depremin teknik yönü tarafından birçok projeye imza attı. Bugün de depremin sosyal yönünü konuşuyoruz. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"TEKNİK ÜNİVERSİTE OLARAK KATKI KOYMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Panelin açılışında sözlerine devam eden Çağlar, "Biz teknik üniversite olarak güçlü kadromuzla beraber çalışmalara devam ediyoruz. 6 Şubat depremlerinde binlerce vatandaşımız vefat etmişti. Tabi biz bu deprem sonrası üniversite olarak depremi yerinde inceleyip gözlemlerimizi aktarmıştık. Bir hocamızın projesi ulusal patent almıştık. Bizim için çok değerli. Biz teknik üniversite olarak bu konularda katkı sunmaya devam edeceğiz. Deprem tek teknik bir olay değil. Depremin sosyal yönleri de çok etkili oluyor. Onun için bugün böyle bir toplantı düzenledik" ifadelerini kullandı.

Program daha sonra panelistlerin sunumlarıyla devam etti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2023.08.16 14:13 - Son Güncellenme: 2023.08.16 16:12 - HÜSEYİN İZCİ
A