Bursa'nın reçel piyasası (ÖZEL HABER)

Bursa'nın reçel piyasası (ÖZEL HABER)

Yaz meyvelerinin bol olduğu bu dönemde ev hanımları şimdiden kışlık hazırlıklarını yapmaya başlıyor. Günümüzde daha çok hazır olarak satın alınan reçeller, sofraların olmazsa olmazları arasında yerini alıyor. En çok çilek, incir, vişne ve ahududu reçellerinin tercih edildiğini söyleyen esnaf Hasan İnan, ''Reçelin şekerlenmesi, içindeki limon tuzuna bağlı olarak değişir. Reçelleri dolapta değil, dışarıda serin yerde muhafaza etmek gerekiyor. Reçel fiyatları ise, meyvenin durumuna göre değişiyor. Ceviz reçeli 62, incir reçeli 30, kiraz ve kabak reçeli 39, turunç reçeli 29; ahududu, vişne, kayısı, çilek ve gül reçeli 28 liradan satılıyor. Eskiden reçel satışlarımız daha düşüktü. Şimdi evlerde reçel yapımı herkese zor gelmeye başladığı için halk hazır ürüne daha fazla yöneldi'' dedi.

2021.08.31 07:44 - Son Güncellenme: 2021.08.31 10:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın reçel piyasası (ÖZEL HABER)
06:11 Bursa'nın reçel piyasası (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'nın reçel piyasası (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Eskiden insanların evlerinde kendi emeğiyle yaptığı rengarenk reçeller, günümüzde daha çok hazır tüketim olarak tercih ediliyor.

Reçeli satın alsanız dahi daha uzun ömürlü kullanılabilmek için dolapta değil, serin ve gölge bir alanda muhafaza etmek gerekiyor.



''ŞİMDİ EVLERDE REÇEL YAPIMI HERKESE ZOR GELMEYE BAŞLADIĞI İÇİN HALK HAZIR ÜRÜNE DAHA FAZLA YÖNELDİ''

Esnaf Hasan İnan, "Dükkanımızda yaklaşık 10 çeşit reçel satılıyor. En çok tercih edilen kayısı, ahududu, ceviz, yeşil incir, gül, kiraz, karadut, vişne, kabak, çilek reçellerini açık olarak satıyoruz. Bursa halkı en çok çilek, incir, vişne ve ahududu reçelini tercih ediyor. Reçelin şekerlenmesi, içindeki limon tuzuna bağlı olarak değişir. Reçelleri dolapta değil, dışarıda serin yerde muhafaza etmek gerekiyor. Reçel fiyatları ise, meyvenin durumuna göre değişiyor. Ceviz reçeli 62, incir reçeli 30, kiraz ve kabak reçeli 39, turunç reçeli 29; ahududu, vişne, kayısı, çilek ve gül reçeli 28 liradan satılıyor. Reçel tedarikinde sorun yaşamıyoruz. Ürünler sezonunda toplanıyor, ihtiyaç oldukça imalatı yapılıyor. Biz de halka sunuyoruz. Eskiden reçel satışlarımız daha düşüktü. Şimdi evlerde reçel yapımı herkese zor gelmeye başladığı için halk hazır ürüne daha fazla yöneldi" dedi.



''REÇELİ YAPARKEN PANCAR ŞEKERİ KULLANIYORUZ''

Reçel sezonunun başlamak üzere olduğunu söyleyen esnaf Bilal İncesoyluer, ''Yeni çıkan taze meyvelerimizle birlikte reçel çeşitliliğimiz artacaktır. Şu an 20 çeşit ürün bulunuyor. En revaçta olan reçel türleri ise; çilek, vişne, kayısı, ahududu ve incirdir. Kolay bulunan meyveler daha hesaplı olduğu için vatandaşta bunları tercih ediyor. Çilek ve vişne haricindeki reçel türleri biraz daha lükse giriyor diyebiliriz. Reçel satışlarımız eskiden daha çok olurdu. Şu an her yerde ürün bolluğu olduğu için reçele ulaşmak kolaylaştı. Bursa, turizme açık bir şehir. Bu yüzden otellere yüklü miktarda reçel satışında bulunuyoruz. Reçel çeşitleri kışın daha çok tercih edilmektedir. İnsanlar kalorisi çok yüksek olduğu için, yazın reçeli pek tercih etmiyor. Tezgahtaki incir reçeli haricinde tüm reçellerimizin kilosu 18 liradır. İncir reçelinin yapımı daha zahmetli olduğu için kilosu 23 liradan satılıyor. Reçeli yaparken pancar şekeri kullanıyoruz. Pandemi sürecinde insanların alım gücü düştü. Biz de bu yüzden zam yapmadan sürümden kazanmaya bakıyoruz" ifadelerini kullandı.



''ESKİDEN MEYVEYİ ALIR, KAYNATIR, REÇELİMİZİ EVDE KENDİMİZ YAPARDIK''

Vişne reçeli satın alan bir vatandaş ise; "Vişne reçelinin mayhoş tadı hoşuma gidiyor. Ben de, torunlarım da reçeli çok seviyoruz. Eskiden meyveyi alır, kaynatır, reçelimizi evde kendimiz yapardık. Şimdi hazırı varken uğraşmıyorum. Fiyatlar gayet iyi. Pazarda 20 liradan aşağı meyve yok. Meyveyi alıp uğraşacağıma aynı fiyata hazırını alırım daha iyi" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.31 07:44 - Son Güncellenme: 2021.08.31 10:00 - HABER MERKEZİ
A