Bursa için korkutan tsunami açıklaması! (ÖZEL HABER)

Bursa için korkutan tsunami açıklaması! (ÖZEL HABER)

Bursa bilindiği üzere deprem kuşaklarının arasında yer alıyor. Yaşanabilecek olası depremlerde yer altındaki hareketlilik sonrasında farklı doğa olaylarının meydana gelebileceğini söyleyen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, ''Bursa için yeni yerleşim yerlerinin planlanması gerekiyor. Bizim çok daha dikkatli olmamız şart. Salınım etkiyle beraber Bursa'da bazı bölgelerde heyelanların tetiklenebileceğini düşünmemiz lazım. Eğer bu deprem deniz içerisinde oluşursa, olması beklenilen tsunami tehlikesi Marmara Denizi'nde görülebilir. Depremin birebir etkisiyle tsunami yaşanmayabilir, ama Marmara Denizi içerisinde bulunan hareketlilik bunu tetikleyecektir. Buna yönelik gereken tedbirleri almamız gerekiyor'' dedi.

2021.10.22 08:57 - Son Güncellenme: 2021.10.22 09:34 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa için korkutan tsunami açıklaması! (ÖZEL HABER)
09:12 Bursa için korkutan tsunami açıklaması! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa için korkutan tsunami açıklaması! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ  / BURSADA BUGÜN

Bursa' da tsunami yaşanmasının olası bir durum olduğunu söyleyen araştırmacılar, yerleşim yerleri üzerindeki planlamaların yenilenmesi konusunda ısrarcı tavır sergiliyor.

''DEPREMLERİN BİRÇOK ETKİSİ VARDIR''

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Depremleri büyüklüklerine göre sınıflandırdığımız zaman 5 ile 7 büyüklüğünde yaşanan depremleri orta, 7 üzerinde yaşanan depremleri ise büyük deprem olarak adlandırıyoruz. Akdeniz'e geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem, yerleşim yerine uzak bir alanda yaşanmıştır. Ege ve Akdeniz kıyılarında bu sarsıntısının hissedildiğini biliyoruz. Bu bölge yıllardan beri bilinen dalma batma zorunluluğunun olduğu bir yerdi. Burada olan depremlerin büyüklükleri daha şiddetli olabiliyor. Ege Denizi içinde olan bu deprem bizim beklediğimiz ve bildiğimiz bir depremdir. Ege Bölgesi'nde beklenilen depremler ile denizden gelen depremin sistematiği tamamen birbirinden farklıdır. Ege Bölgesinde olan depremler Güney yönünde yaşanan açılmalardan kaynaklanmaktadır. Akdeniz içerisinde yaşanan depremlerse çarpışma sonucunda meydana gelir. Türkiye'de bizleri ilgilendiren iki bölüm daha var. Bunlardan biri Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olan depremler bir diğeri ise Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yaşanan depremlerdir. Yakın tarihlerde bu fay hatlarının aktif hale gelmesini deprem sonucu ile yaşadık. Depremlerin birçok etkisi vardır. Mesela son zamanlarda İtalya'da meydana gelen volkanik hareketlerin olması buna örnek olabilir. Tarihsel dönemlerde oluşan volkanik hareketleri incelediğimiz çarpışmalar sonrasında ortaya çıktığını görüyoruz.  Depremin bir başka etkisi ise tsunamidir. Ege Denizi'nde olan bir depremde geçtiğimiz yıllarda bir vatandaşımızı tsunami nedeniyle kaybetmiştik. O bölgede halen tsunamiler devam ediyor'' dedi.

''BURSA İÇİN YENİ YERLEŞİM YERLERİNİN PLANLANMASI GEREKİYOR''

Depremin Bursa üzerindeki etkisi hakkında konuşan Er, ''Deprem bir doğal afet değil, doğa olayıdır. Yağmurun veya karın yağması gibi. Bu doğa olayını kabullenip tedbirini almadığımız sürece doğal afet olarak yaşamaya devam edeceğiz. Bursa'da Marmara Denizi içinden geçen fay hattı depremin 7.6 büyüklüğünde olma potansiyelini oluşturuyor. Deprem olduğu zaman bütün Marmara Bölgesi'ne kıyısı olan il ve ilçelerin etkileneceğini söyleyebiliriz. 1999 depremi bu fay hattı üzerinde yaşanmıştır. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın İznik Gölü'nün Güneyi'nden geçip birkaç kola ayrılıp Mudanya'nın denizle birleştiği noktada Karacabey'e doğru devam etmektedir. Bu fay aktif, diri ve canlıdır. Asıl Bursa'yı ilgilendiren 'Tam altımızdan geldi' şeklinde ifade edilen yerleşim yerinin altında olup, aktif halde olan fay hattıdır. Bu fay hattı İnegöl'den Yıldırım'a doğru gelip, birkaç kola ayrılan ve Uluabat Gölü'nün oradan devam eden Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Güney koludur. Çeşitli zamanlarda bize canlılığını deprem sonucunda belli etmektedir. Bursa'da 3 büyüklüğünde yaşanan bir deprem Ege Denizi'nde yaşanan 6 büyüklüğündeki depreme nazaran daha fazla hissedildiğini biliyoruz. Yerleşim yerlerinden geçen depremler insanlar üzerinde daha farklı etkiler yaratabiliyor. Bu depremler olduğu zaman 1855 depremini unutmamak lazım. Bursa için bu bir milattır. Bursa için yeni yerleşim yerlerinin planlanması gerekiyor. Böyle bir deprem yaşadığımızda geçmişte bin civarında vatandaşımızı kaybetmiştik. O zaman ki Bursa'da yerleşim yerleri dağ eteklerindeydi. Şimdi ise sıvılaştırılmış bölgelerde yaşam sürüyor. Bizim çok daha dikkatli olmamız şart. Salınım etkiyle beraber Bursa'da bazı bölgelerde heyelanların tetiklenebileceğini düşünmemiz lazım. Bursa'da yağışın fazla olduğu zamanlarda bu heyelanları defalarca yaşadık. Dolayısıyla depremin sismik hareketlerinin etkisiyle yıkıcı etkisiyle birlikte heyelan oluşturma riski de var. Eğer bu deprem deniz içerisinde oluşursa, olması beklenilen tsunami tehlikesi Marmara Denizi'nde görülebilir. Tarihsel olaylara baktığımız zaman gerek İstanbul gerekse Bursa'da tsunami merkezli olmasa da kıyılarında tsunaminin görüldüğünü söyleyebiliriz. Depremin birebir etkisiyle tsunami yaşanmayabilir, ama Marmara Denizi içerisinde bulunan hareketlilik bunu tetikleyecektir. Buna yönelik gereken tedbirleri almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.22 08:57 - Son Güncellenme: 2021.10.22 09:34 - HABER MERKEZİ
A