Bursa'da TMMOB'dan Dayanışma Günü mesajı: 'Mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz'
TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubeleri, Dayanışma Günü sebebiyle bir araya geldi.
2025.09.19 12:48 - Son Güncellenme: 2025.09.19 12:50 - Bursa Bölge - MERVE DENİZ EKİCİ
İLGİLİ VİDEO
Bursa'da TMMOB'dan Dayanışma Günü mesajı: 'Mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz'
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Bursa'da Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mühendis Odaları, TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü için BAOB'ta basın açıklaması gerçekleştirdi.
TMMOB Bursa İKK Sekreteri Murat Korkut, "19 Eylül 1979 iş bırakma eylemini selamlıyoruz. Dayanışma günümüz kutlu olsun. Ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancıların dışavurumu olarak tarihe geçen 19 Eylül'ü kutluyoruz. Bundan tam 46 yıl önce meslektaşlarımızın yaşadığı hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için TMMOB'nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar pek çok iş yerinde üretim durdurulmuştur" şeklinde günün anlam ve önemine değindi.

"EMEĞİMİZ DEĞERSİZLEŞİYOR"
Meslek sorunlarının hala devam ettiğini dile getiren Korkut, "46 yıl sonra bugün, ne yazık ki emeğiyle geçinen toplumsal kesimler için durum hiç değişmemiştir. Ülkemizde her geçen gün derinleşmekte olan ekonomik kriz biz mühendis, mimar ve şehir plancıların da hayatını olumsuz etkilemektedir. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştirilmektedir. Muhalif her türlü sesi baskı ve zor politikalarıyla susturmak isteyen tek adam rejimi altında emeğimiz değersizleşirken, özlük haklarımız da giderek budanmaktadır. Gerek kamuda gerek özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini, planlama, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerini yürüten tüm meslektaşlarımız krizden olumsuz biçimde etkilenmektedir" ifadelerini kullandı.

"BELGE HATALARI SAHTECİLİĞE ZEMİN HAZIRLADI"
Korkut, "Benzer şekilde kamuoyuna 'sahte diploma' olarak yansıyan skandallar da ortak geleceğimize büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Üzülerek görüyoruz ki hem yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği hem ülkemizin geleceği ısrarla ticaret konusu yapılmaktadır. Üretimin her alanında, eğitimden sağlığa, şehircilikten altyapıya kadar tüm kamusal hizmetlerin temelini dinamitleyen bu suç, telafisi mümkün olmayan felaketlere davetiye çıkarmaktadır. Mesleklerimizin onurunu, kamu güvenliğini ve halkımızın geleceğini korumak, Birliğimizin temel varlık nedenidir. TMMOB, geçmişten bu yana bu tür sahtecilik girişimlerine karşı kararlı bir mücadele yürütmüştür. Denklik belgelerindeki hatalar ve meslek odalarının denetim yetkilerinin kısıtlanması gibi yapısal sorunlar, bu sahteciliğin kolayca yayılmasına zemin hazırlamıştır" dedi.

"MÜCADELE GELENEĞİNİN SÜRDÜRÜCÜSÜYÜZ"
Korkut, "Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. Herkes bilsin ki bedeli ne olursa olsun halkımız için mücadele etmekten bir adım bile geri adım atmayacağız. Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB'nin bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz. Bu noktada TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Yerel Kurultayları ve hemen ardından 18 Ekim'de Ankara'da gerçekleştireceğimiz Merkezi Kurultayımız bizler için önemli bir başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Bir yandan meslek alanlarımızın ve meslektaşlarımızın sorunları için sesimizi yükseltirken bir yandan da ülkemizin ve halkımızın geleceği için hep beraber mücadeleyi büyüteceğiz" açıklamalarında bulunarak Dayanışma Günü'nü kutladı.