Bursa'da ticari taksi durakları arasında hava parası krizi (ÖZEL HABER)

Bursa'da ticari taksi durakları arasında hava parası krizi (ÖZEL HABER)

Bursa'da ticari taksilerin durak değiştirebilmek için gitmek istedikleri duraklara ödenen hava parası son bulacak mı? Kayıt dışı şekilde ödenen, resmi bir prosedürü olmayan ve hava parası olarak tabir edilen ödemeler tartışma konusu olmakta. Bursa Şoförler Odası Başkanı Ahmet Çakır, bazı büyükşehirlerde uygulanmakta olan ve daha detaylı hazırlanmış olan yönetmelikler gibi bir yönetmeliği Bursa için hazırlayarak bu tür durumların önüne geçmek istediklerini belirtti.

2022.09.12 11:49 - Son Güncellenme: 2022.09.12 12:11 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da ticari taksi durakları arasında hava parası krizi (ÖZEL HABER)

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN

Bursa Şoförler Odası Başkanı Ahmet Çakır camiada kayıt dışılığın önüne geçmek için adımlar atıldığını, ilerleyen zamanda taksilerde bazı yeni uygulamaları hayata geçireceklerini ifade etti.

Taksiciler arasında büyük ihtilaflara neden olan, iş yapmakta zorlanan duraklardan daha işlek duraklara geçmek isteyen taksilerden istenen ve hava parası diye lanse edilen nahoş durumun önüne geçmek için çalışmalar yürütülmektedir. Camia içerisinde, 'parası olanın yararlandığı' şeklinde tartışmalara sebebiyet veren, kangren haline gelmiş bu duruma, Bursa Şoförler Odası Başkanı Ahmet Çakır yapılacak çalışmalarla ve düzenlemelerle son noktanın konulacağını vurguladı.

"ESNAFIMIZI BU İHTİLAFTAN VE CEZAİ İŞLEMLERDEN KORUMAK İÇİN..."

Çakır, "Bu durum maalesef ki camia içerisinde inkar edilemez bir sorun halini aldı. Bizlere ulaşan şikayetleri gündemimize aldık. Oluşan böyle bir durumun temeline inmek gerekirse; şehir merkezi batıya kaymaya başladı. Yani bir merkez kayması söz konusu. Dolayısıyla öncelerden Altıparmak, Tophane, Heykel gibi iyi gelir getiren durakların yerini artık şehrin batısında yeni kurulan mahallelerdeki duraklaralmaya başladı. Duraklar arasındaki geçişler ile ilgili durumu detaylıca kapsayan bir yönetmelikte mevcut değil. Kazanç sağlamakta zorlanan Taksi esnafı A durağından B durağına geçiyor ama resmiyette kaydı hala A durağında görünüyor. Dolayısıyla fark edildiği ya da şikayet edildiği takdirde yüksek cezalar ödemesi de söz konusu oluyor. Esnafımızı hem bu ihtilaftan hem de bu cezai işlemlerden korumak adına bu sorunu çöküme kavuşturmak için çalışmalar yapıyoruz" dedi.

BAZI BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ UYGULAMALAR BENZERİ PROSEDÜR GELİYOR

Bazı büyükşehirlerdeki yönetmelikler gereği var olan resmi prosedürlerin benzerini Bursa'ya uyarlamak istiyoruz diyen Çakır, "Bursa Büyükşehir Belediyesi ile A durağından B durağına geçiş yapmak suretiyle o duraklarda yıllardır çalışan esnaflarımız içinde 1 kereye mahsus bir af sağlanması üzerinde görüşüyoruz. Yani geçiş yapan esnaf, geçiş yaptığı durakta duracak. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bunu resmi bir prosedüre bağlayarak odamız ve Büyükşehir Belediyemizin izni dâhilinde bir düzenlemeye gideceğiz" şeklinde konuştu.

Şu an yoğun bir şekilde dolmuştan taksiye dönmek isteyen esnaflarımız için uğraş veriyoruz diyen Başkan Çakır, "Dolmuştan taksiye geçecek ve evraklarını düzenleyip UKOME komisyonuna yolladığımız 70 kadar esnafımızın işlemleri sürüyor.

Ayrıca yepyeni uygulamaları hayata geçiriyoruz. Bas konuş telsizlerimizi tek frekansla odamıza bağlıyoruz. Herhangi bir kayıp eşya durumunda en yakın taksi durağına giderek bildiren vatandaşımız için odamıza gelen bildirimleri, ortak yayınımızla tüm Bursa'daki taksilere ileterek anında o vatandaşımızın bindiği taksiyle irtibata geçip çok kısa sürede kayıp eşyasını bulabileceğiz.

Daha önce kamuoyuna duyurduğumuz Bİ-TAKSİ uygulamasında sona yaklaştık. Nilüfer İlçemizde pilot uygulama olarak hayata geçireceğiz. Bu uygulamayı esnafımız tabletler ile sürdürecek. Yazılım işi tamamlandı. Aplikasyonumuz hazır. Gereksinimlerini yerine getirmesini beklediğimiz birkaç durağımız kaldı. Bu uygulama ile vatandaşımıza tamamen şeffaf bir taksi yolculuğu sunacağız. Müşterimiz uygulama ile en yakın taksiye ulaşabileceği gibi, gideceği mesafenin de ortalama ücretini de uygulamada sunmuş olacağız" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2022.09.12 11:49 - Son Güncellenme: 2022.09.12 12:11 - HABER MERKEZİ
A