Bursa'da tarımın can damarı Gölbaşı Barajı'nda kuruma tehlikesi

Bursa'da tarımın can damarı Gölbaşı Barajı'nda kuruma tehlikesi

Bursa'da, Gölbaşı Barajı yağış olmamasından kaynaklı tamamı ile kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

2020.12.25 11:31 - Son Güncellenme: 2020.12.25 15:35 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da tarımın can damarı Gölbaşı Barajı'nda kuruma tehlikesi
02:30 Bursa'da tarımın can damarı Gölbaşı Barajı'nda kuruma tehlikesi

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da tarımın can damarı Gölbaşı Barajı'nda kuruma tehlikesi

07:50 Bursa'da tarım arazilerinin su ihtiyacını karşılayan Gölbaşı Barajı'nın yüzde 90'ı kurudu

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da tarım arazilerinin su ihtiyacını karşılayan Gölbaşı Barajı'nın yüzde 90'ı kurudu

Bursa ovasının büyük bir kısmını sulayan Kestel ilçesindeki Gölbaşı Barajı kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Barajda kuraklık yüzde 90 seviyelerine ulaştı. Tarım arazilerinin can damarı konumundaki baraj, Uludağ ve Katır Dağlarından akan sularla besleniyor.

Gürsu ve Kestel başta olmak üzere Yıldırım, Osmangazi ilçelerinde tarım arazilerini sulayan Gölbaşı Barajı drone ile havadan görüntülendi.

Uzmanlara göre, 30 yılın en kurak günleri yaşanıyor. Yağışlar beklendiği düzeyde olmazsa, içme suyu ve tarımsal üretimde rekoltelerin düşmesi bekleniyor.

Türkiye'nin son 30 yıllık sonbahar ortalaması 67,8 milimetre, bu yıl gerçekleşen ise 34,7 olarak ölçüldü.

Bursa'nın da içinde yer aldığı Marmara Bölgesi yağış ortalaması ise 190 milimetre, gerçekleşen ise 97 milimetre olarak belirlendi. Ayrıca Bursa'nın içme suyu deposu Doğancı Barajında ise su seviyesi yüzde 32'ye düştü. İznik Gölü'nün de 100 metreye yakın çekildiği biliniyor.

Mustafakemalpaşa'da göletteki kuraklık da tedirgin ediyor

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine 5 kilometre mesafedeki Yalıntaş göleti, kurak geçen kış mevsimiyle birlikte kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
90'lı yıllarda ziraî sulama maksadıyla Bursa İl Özel İdaresi tarafından yapılmasının ardından 2014 yılında BUSKİ'ye devredilen 20 bin hektarlık Yalıntaş Göleti'nde bugünlerde tehlike çanları çalıyor. Yaz mevsiminde debisi düşen gölette, kış aylarında da beklenen yağışların olmaması sebebiyle su seviyesinde büyük bir azalma oldu. Olta balıkçılığının haricinde binlerce tarım arazisini sulamak için kullanılan Yalıntaş Göleti'nde gözler önüne serilen kuraklık, çiftçileri tedirgin etti.

Yalıntaş Muhtarı Seyfettin Karanfil, "Köylümüz bu göletten tarla sulaması yapıyor. Kuraklık böyle giderse yakın zamanda burada su kalmayacak. Bu durumdan hem çiftçimiz hem de su canlıları olumsuz etkilenecek" dedi.

Muhtar Karanfil, göletten Yalıntaş ile birlikte Tatkavaklı ve Lütfiye mahallelerinin bir kısmının da faydalandığını belirterek, "2 yıl öncesine kadar böyle bir sıkıntı yoktu. Maaalesf son yıllarda ülke genelinde olduğu gibi bizlerde kuraklık yaşıyoruz Bursa Büyükşehir Belediyesi yakın bir zamanda göleti açık kanal sisteminden kapalı sisteme geçirecek projenin ihalesini gerçekleştirdi. Gölete 3 kilometrelik bir hat yapılacak. 1 Şubat itibariyle projenin başlaması planlanılıyor. Bu proje tamamlandığında göletteki su sorunu büyük ölçüde giderilecek" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.12.25 11:31 - Son Güncellenme: 2020.12.25 15:35 - HABER MERKEZİ
A