Bursa'da tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü hak ettiği değeri görüyor mu? (ÖZEL HABER)

Bursa'da tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü hak ettiği değeri görüyor mu? (ÖZEL HABER)

Dünyada yalnızca dört tane bulunan çarşılı köprü yapısının, en eski örneği Bursa'nın merkezinde yer alan Tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü. Diğer iki çarşılı köprü İtalya'nın Floransa ve Venedik kentlerinde yer alırken, bir diğeri Bulgaristan'ın Lofça kentinde bulunuyor.

2020.01.15 09:12 - Son Güncellenme: 2020.01.15 10:09 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü hak ettiği değeri görüyor mu? (ÖZEL HABER)
04:45 Bursa'da tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü hak ettiği değeri görüyor mu? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü hak ettiği değeri görüyor mu? (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

II. Murad devrinde, 1442 yılında, Irgandı Ali oğlu tüccar Hoca Muslihuddin tarafından Timurtaş'a yaptırıldığı sanılmakta olan çarşılı köprü bugünlerde, geleneksel el sanatları ustalarının atölyelerinin bulunduğu, çeşitli eserlerin, hediyelik eşyaların satıldığı, eğitimler verilen atölyelerin yer aldığı ve mistik havasıyla ziyaretçileri huzurla buluşturan bir mekan halini aldı. Ancak buradaki esnafın ve sanatkarların derdi ortak; Tarihi Irgadı Çarşılı Köprü'nün hak ettiği değeri görmemesi.

Recep Yıldız, 10 yıldır Irgandı Köprüsü'nde işletmecilik yapan bir esnaf.

Doğma büyüme Bursalı olan Yıldız, tarihin ilk alışveriş merkezi olarak tanımladığı Tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü'nde gelen misafirlerimize, gönlümüzü, evimizi, dükkanımızı açıyoruz diyerek herkesi bu güzellikleri görmeye davet etti.

"YETERLİ TANITIM YAPILMIYOR"

Yıldız, "Burası dünyanın ilk alışveriş merkezi, dünyada dört tane bulunan çarşılı köprülerin en eski örneği, burası gördüğünden çok daha fazla ilgiyi hak ediyor, aslında çalışmalar yapılıyor örneğin, burada Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür A.Ş. önderliğinde, her sene festival yapıyor, genelde mayıs ayında olan bu festivallerde geniş alanda çok güzel etkinlikler yapılıyor ve üç gün sürüyor. Bu etkinliklerin ve burada yapılan çalışmaların tanıtımının daha iyi yapılmasıyla Irgandı Çarşılı Köprüsü'nün daha çok ziyaretçi toplayacağını düşünüyorum" dedi.

Irgandı Çarşılı Köprüsü'nde bulunan Akik Sanat Atölyesi'nin sahibi Ozan Ulusoy, "Biz doğal taş işlemeciliği yapıyoruz, taşları kesip, cilalayıp yüzük formuna getiriyoruz ve bunu tamamen elde yapıyoruz, Yemen'den, Pakistan'dan, Hindistan'dan gelen doğal taşlarımızı vatandaşla buluşturuyoruz" dedi.

15 yıldır Irgandı Çarşılı Köprüsü'nde sanatkarlık yaptığını ifade eden Ulusoy, "Son yıllarda buraya daha çok ziyaretçi gelmeye başladı ama Bursa'nın diğer turistik yerlerine baktığımızda, yine de yeterli bulmuyoruz fakat buraya turist çekemememizin başlıca sebepleri var" şeklinde konuştu.

"IRGANDI'NIN ETRAFINI DA DÜZENLEMEK GEREK"

"Turizm kompleks bir şeydir, yalnızca eseri yapmak ya da restore etmek, turist toplamaya yetmez, buralara her alandan insanların rahat edebileceği alanlar yapılmalı" diyen Ulusoy, yerli ya da yabancı turistlerin Irgandı Çarşılı Köprüsü'nü tercih etmeme sebeplerinin başında otopark sorununun yer aldığını ifade ederek "Buraya arabasıyla gelecek insanların bir park alanı yok, turist otobüsleri de aynı sorunu yaşıyor bu Irgandı'yı rotalarından çıkarma sebeplerinden biri, bunun yanı sıra yaya olarak gelmek isterseniz, Bursa'da market önlerinde bile birçok yaya geçidi ve hız kesici varken böyle tarihi bir mirasın caddesinde yok, insanları görüyorum buraya gelmek için caddeden geçerken çok zorlanıyorlar hele çocukları varsa, yol tam bir işkenceye dönüşüyor" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.01.15 09:12 - Son Güncellenme: 2020.01.15 10:09 - HABER MERKEZİ
A