Bursa'da okul çantası ne kadara doluyor? (ÖZEL HABER)

Bursa'da okul çantası ne kadara doluyor? (ÖZEL HABER)

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 20 Mart 2020'den beri kapalı kalan okullarda 6 Eylül'den itibaren yüz yüze eğitime başlama kararı almasıyla kırtasiyecilik sektöründe hareketlilik yaşanıyor. Peki, Bursa'da okul çantası ne kadara doluyor? Bursada Bugün ekibi kırtasiyeleri gezdi, esnafı dinledi. Çanta fiyatı dahil olmak üzere okul çantasının ne kadara dolduğunu araştırdı. Okula yeni başlayan bir öğrencinin kırtasiye masrafı 374 lira 50 kuruş tuttu. Kırtasiye esnafı "Birinci sınıf için yaptığımız bu alışveriş bazı kesimler için gerçekten çok büyük para" ifadelerini kullandı.

2021.08.25 08:56 - Son Güncellenme: 2021.08.25 09:36 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da okul çantası ne kadara doluyor? (ÖZEL HABER)
06:03 Bursa'da okul çantası ne kadara doluyor? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da okul çantası ne kadara doluyor? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

6 Eylül'de okullar tam zamanlı açılıyor. Kırtasiye alışverişinin yapıldığı bugünlerde iki yıldır iş yapmayan esnaf mutlu olurken, vatandaş zamlı fiyatları gördüğünde şaşıracağa benziyor.

''KIRTASİYECİLİK SEKTÖRÜ ŞU AN ZOR DURUMDA''

Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Akar, "Kırtasiyecilik sektörü şu an zor durumda. Okulların açılmasıyla kırtasiye çalışanlarımız rahat edecek. BURFAŞ'la yaptığımız anlaşma sayesinde belli bir gelirleri olacak. Halka verilen hediye çekleri ile kırtasiyeden yapılacak olan alışveriş sayesinde kırtasiyeci esnafımız rahatlamış olacak. İnşallah halkımız bu olayı destekler ve çocuklarımız da okullarda rahat eder. Bizim sektördeki esnaflar pandemi dolayısıyla hiç çalışamadılar. Devlet bir miktar yardım desteğinde bulundu. Esnaf onlarla idare etti, ancak yüzde 30'a yakını dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Bu sene okulların açılmasıyla yeni açılan dükkanlar da oldu. Kağıt yurt dışından geliyor. Bunun üzerine bir de imalat masrafı geldiğinde zam oluyor. Her kağıdı kullanıp tekrar yenisini aldığımızda zam gerçekleşiyor. Müşteriden siparişi almadan önce muhakkak kağıtçıdan fiyat alıyoruz. Bu şekilde müşteriye fiyat veriyoruz. Kırtasiye ürünlerinin çoğu yurt dışından geliyor. Kalitesine göre hepsinin fiyatları değişiyor. Burada önemli olan alışverişi yapacak olan kişinin alım gücüdür. Parası olan rahatlıkla istediğini alabiliyor. BURFAŞ müdürü hediye çeklerinin kullanılmaya başlandığını söyledi. İnşallah tamamı kullanılır ve esnafımız bu sayede para kazanmış olur. Maddi durumu el vermeyen vatandaşlarımız bu sayede rahat etmiş olacak. Vatandaş bütçesine göre ucuzundan, yeteri kadar alacak. Bir senedir marketlerdeki kırtasiye ürünlerinin satışı ile ilgili yapmadığımız bildiri kalmadı. Hiçbirinden dönüş sağlanmadı. Artık büyük marketlerle uğraşacağız. Bu hükumetin işi, hükumet el koyarsa her şey biter. Sabah işe giderken pastane önünde kırtasiye malzemelerinin satıldığını gördüm, şaşırdım. Milyoncuların hepsinde kırtasiye malzemeleri var. Kırtasiye ürünleri sadece kırtasiyeciden alınır. Güvenli alışveriş için bizleri tercih etmeliler. Kötü bir ürün çıktığı zaman iade etme şansları var. Büyük marketlerde iade edemezsiniz. Biz vatandaşın yanındayız. Büyük marketlerden alışveriş yapmasınlar, halkı düşünsünler'' ifadelerini kullandı.

BURSA'DA OKUL ÇANTASI NE KADARA DOLUYOR?

Peki, Bursa'da okul çantasını doldurmak ne kadara mal olacak?

Esnaf Mehmet Emin Öztürk,  "21 yıldır bu işle uğraşıyorum. İşimiz çok güzel, renkli bir iş. Bu işi yapabilmek için öncelikle çocukları sevebilmek gerekiyor. Kırtasiyeci esnafı olarak çok büyük sıkıntılar yaşadık. Hala da yaşamaya devam ediyoruz. Okullar 6 Eylül'de açılacak, ama akabinde bir kapanma olur mu diye de düşünmüyor değiliz. Bizim sıkıntımız toptancıya, toptancınınki de ithalatçıya yansıyor. Birbirine bağlı zincirin bir halkası gibiyiz. İnşallah okullar açılır ve bu pandemiden kurtuluruz. Çocuklar da bu dönemde büyük sıkıntılar yaşadı. Okuldan uzaklaştılar. Tekrardan okula adapte olmaları zaman alacaktır. Veliler, öğrenciler kırtasiyeye geldikleri zaman fiyatlarla karşılaştıklarında çok şaşıracak, çünkü fiyatlar çok fazla arttı. Bu artışın sebebini kimi ham maddeye, kimi de dolara bağlıyor. Okula yeni başlayacak olan birinci sınıf öğrencilerimiz için yaptığımız alışveriş liste fiyatları şu şekildedir; çanta 100 lira, kalem kutusu 25 lira, beslenme çantası 35 lira, suluk 25 lira, oyun hamuru 20 lira, abaküs 15 lira, cetvel 4 lira, başlangıç kalemi 2,5 lira, kırmızı kalem 2,5 lira, kurşun kalem 2 lira, 10 adet kitap kaplama kabı 15 lira, 12'li kuru boya kalemi 20 lira, 12'li pastel boya 17,50 lira, 12'li sulu boya 20 lira, 12'li keçeli kalem 20 lira, makas 7,5 lira, sayı boncuğu ve fasulye adeti 3 lira, isim etiketi 4 lira, silgi 2 lira, kalemtıraş 7,5 lira, bant 3 lira, güzel yazı defteri 3,5 lira, küçük boy defter 2 lira, resim defteri 5 liraya satılmaktadır. Okula yeni başlayan bir öğrencinin kırtasiye masrafı yukarıdaki alışveriş listesi dikkate alınarak hesaplanmıştır. Bu dönem okul için yapılan alışverişte ortalama tutar 374 lira 50 kuruştur. Birinci sınıf için yaptığımız bu alışveriş bazı kesimler için gerçekten çok büyük para'' dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.08.25 08:56 - Son Güncellenme: 2021.08.25 09:36 - HABER MERKEZİ
A