Bursa'da kiralık araç piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)

Bursa'da kiralık araç piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)

Son zamanlarda araç fiyatlarındaki hareketlilik vatandaşı bir hayli zorluyor. Araç satın almak isteyip, bütçesini ayarlayamayanlar gözlerini kiralık araçlara çevirdi. Peki, Bursa'da kiralık araç fiyatları ne durumda? Oto kiralama sektörünün temsilcileri ortalama olarak kiralık aracın bir günlüğü 300 lirayken, aylık fiyatları ise 5-6 bin arasında değişiyor diyor.

2021.06.07 08:49 - Son Güncellenme: 2021.06.07 09:08 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da kiralık araç piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)
10:56 Bursa'da kiralık araç piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da kiralık araç piyasasında son durum ne? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Otomotiv sektörü pandemiden nasibini alırken, hareketlenen araç fiyatları da vatandaşı kiralık araca yönlendiriyor.

Araçların kiralama süreleri arttıkça, fiyatları da düşüyor.

"KDV DAHİL 300 LİRAYA ARAÇ KİRALANIYOR"

İşletme sahibi Ali Özer, "Kiralık araç piyasasında durgunluk olmadı, ama diğer işletmeleri bilemem. Araçlarımızın çoğu şirketlere çalıştığı için aylık ve yıllık çalışıyor. Günlük aracım olmadığından pandemi beni pek fazla etkilemedi. Araba kiralamak isteyenlerin ehliyetinin 2 yılı doldurmuş olması ve sicil kaydının olmaması gerekiyor. Başka bir faktör gerekmiyor. Araçlarda kaza durumu olduğu zaman iki tarafın mahcup olmaması için, kişinin bazı durumları karşılaması gerekiyor. Aracın hasar kayıtları tespit edilip sözleşmeye ekleniyor. Müşteri bunları kendi gözüyle gördükten sonra aracı kontrol edip alıyor. Araçlarımızın hepsi kaskolu. Herhangi bir kaza durumunda yüzde 2'lik muafiyet bedelini, kasko kişiye yansıtıyor. Tutanakta alkol, uyuşturucu kullanımı veya trafiği aksatan durumlar olduğunda kasko hiçbir şeyi karşılamıyor ve geriye kalan her şey müşteriye kalıyor. Günlük araç fiyatları ekonomik araca göre değişiyor. KDV dahil 300 liraya araç kiralanıyor" dedi.

"HER EHLİYETİ OLANA ARAÇ VERİLMİYOR"

10 yıldır oto kiralama sektörüyle uğraşan Mehmet Ferit Türkoğlu, "Pandemi bizi mali durum olarak çok etkiledi. Büyük başın büyük derdi olurmuş. Kiralık araca eskisi gibi rağbet olmuyor. 3-4 yıl önce her şey daha güzeldi. Pandemi öncesinde elimizde hiç araç kalmazken, şu an kapının önünde çoğu araç bulunuyor. Düğün sezonunun olmaması da bizi etkiledi. Dışarıya kimse çıkamıyor. Hayat olmayınca hiçbir şey olmuyor. Tüm durumlar zincirleme gibi hepsini etkiliyor. Emniyetin belirlediği sözleşmeyi kiralık araç alacak kişiye doldurtarak, imzalatıyoruz. Kirada olan araçlar emniyet tarafından sistemde takip ediliyor. Herkese araç verilmiyor. Düzgün insanlar geldiği zaman araçları kiralıyoruz. Her ehliyeti olana da araç verilmiyor. Kredi kartı ve iş kriterleri göz önüne alınıyor. Kişinin duruşu çok önemli. Örneğin; otomatik vites, 2019 model FIAT EGEA'nın günlüğü 300 liradan başlıyor. Genelde araçlarımızı aylık, haftalık veya yıllık olarak kiralıyoruz. Kilometre belirlendiği takdirde şehir dışına da çıkılabiliyor. 2020 model Renault Megane aracımızın günlüğü ise 300 lirayken, aylık fiyatları 5-6 bin arasında değişiyor. Kiralama günü arttıkça fiyat düşüyor. Düzenli insanlara daha çok yardımcı oluyoruz. Oto kiralama işi gözlem işidir. 300 bin liralık aracı 2-3 bin lira karşılığında kiraya veriyoruz. Araç düzgün kullanıldığında, alan kişiye diğer gelişinde hoşgörülü davranılıyor" şeklinde konuştu.

"ARAÇ FİYATLARI ÇOK ARTTI"

27 yıldır otomotiv sektörüyle ilgilenen Eren Erenler, "Tüm iş yerleri gibi pandemi sürecinden biz de etkilendik ama halimize şükrediyoruz. Biz bu işi severek, aşkla yapıyoruz. Arabalarımızı seçerek alıyoruz. Bu zamana kadar çevremizde insan biriktirmişiz. İşimiz yine az da olsa devam etti. Araç fiyatları çok arttı. Daha önce görmediğimiz ve beklemediğimiz bir biçimde hareketlendi. Herkes araba alıp satmaya başladı. Bu konudan hoşnut değilim. Fiyatlarda sanal bir artış oldu ve piyasayı etkiledi. Bunun sebebi sıfır araç üretiminin olmaması. Araç bulamayanlar ikinci ele yöneldi. İşlerimiz hala durgun. Zamanla ne yaşayacağımızı göreceğiz. Biz Mercedes-Benz, BMW, Audi gibi biraz daha üst model çalışıyoruz. Herkese hitap etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İNSANLAR ARABAYA VERECEĞİ PARAYI FAİZE YATIRIYOR"

"Kapanmalarla beraber işlerimiz durdu" diyen Ali Eren Soluk'sa, "İnsanlar hafta sonu sokağa çıkamıyor, akşamları gezemiyor, memleketlerine gidemiyor. Dolayısıyla araba ihtiyaçlarını ötelediler. Fiyatların yükselmesi bizim işlerimizi olumsuz etkiledi. Faiz ortamının yüksekliği en büyük etken. İnsanlar arabaya vereceği parayı faize yatırıyor. Şu an en kötü bir araba 250 bin liradan başlıyor. 250 bin liralık araç işin 4 bin lira faiz ödeniyor. 4 bin lira faiz ciddi bir rakam. Faize para yatırmayan bir grup ise altına, dövize ve kripto paralara yatırım yapıyor. Bazı insanlar bu tarz ticaretlerle para kazanmaya çalışıyorlar" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.06.07 08:49 - Son Güncellenme: 2021.06.07 09:08 - HABER MERKEZİ
A