Bursa'da işletmeciler herkese yararlı olacak destekler bekliyor (ÖZEL HABER)

Bursa'da işletmeciler herkese yararlı olacak destekler bekliyor (ÖZEL HABER)

Ülkemizde koronavirüs sürecinde atılan normalleşme adımlarının ardından vaka sayıları artışa geçince eğlence sektöründeki işletmeler 20 Kasım'da ikinci kez kapanmıştı. Aradan geçen uzun zamandan sonra pek çok kişiye istihdam sağlayan bu sektörün temsilcileri, işverenler ve sektör çalanları artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ve yetkililerin seslerini duymasını istediklerini söylemeye devam ediyor. Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, işletmelerin durumu, açıklanan destek paketleri ve sektörün beklentileri hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Güler, "Her şey çok kötü gidiyor. Temelde üç adet talebimiz var; Mücbir sebep kapsamına alınmak, açıklanan son destek paketinin herkese değecek şekilde revize edilmesi ve açılma dönemimizde işletme sermayesi" şeklinde konuştu.

2021.02.05 09:12 - Son Güncellenme: 2021.02.05 09:45 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da işletmeciler herkese yararlı olacak destekler bekliyor (ÖZEL HABER)
08:48 Bursa'da işletmeciler herkese yararlı olacak destekler bekliyor (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da işletmeciler herkese yararlı olacak destekler bekliyor (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Koronavirüsle mücadele sürecinde atılan ilk normalleşme adımlarından sonra vaka sayıları büyük artışa geçine ikinci kez alınan tedbirler kapsamında kafe, bar, restoran, eğlence mekanları, tekrar kapatılmıştı.

20 Kasım'da uygulanmaya başlayan yasağın üzerinden 77 gün geçti.

Bursa'da işletmeciler her pazartesi, şehrin farklı lokasyonlarında toplanıp basın açıklaması yaparak yetkililere seslerini duyurmak için mücadele ediyor, taleplerini yinelemeye devam ediyor.

Bursada Bugün'e konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)  Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, işletmelerin artık dayanacak gücü kalmadığını vurguladı ve taleplerini bir kez daha yineledi.

"ZAMAN ZAMAN ÇALIŞANLAR İŞVERENLERE ACIYOR!"

İşletmelerin ve istihdam sağladıkları çalışanların durumu hakkında bilgi veren Turgay Güler, "Bu süreç 21 Kasım itibariyle başladı, ondan beri her şey çok kötü gidiyor. Çalışanlarımızın durumu da oldukça kötü.  Acaba bizim durumumuz mu daha kötü çalışanlarımızın mı derken zaman zaman çalışanlarımızın bize acıdığını görüyoruz. Çünkü gelip işletmesinin elektriğinin, suyunun, doğalgazının kesildiğini görüyorlar. Bu durumlar inanılmaz bir moral bozukluğuna yol açıyor" ifadelerini kullandı.

"İŞVERENLER VE ÇALIŞANLAR BİTMİŞ DURUMDA"

"Mart döneminde ilk yasaklar geldiğinde yapılan destekler tüm sektörlere yapılmıştı. O destekler çok olumlu ve doğruydu" diyen Güler, yeni destek paketinin sektöre verim sağlamadığının altını çizdi. Güler sözlerine şöyle devam etti: "Mart ayında tüm sektörler mücbir sebep kapsamına alındı, bu oldukça önemliydi. Bu işletmenize gelebilecek tüm icralardan, yasaklamalardan koruyordu. Bu oldukça olumlu ve doğruydu ancak ne yazık ki kasım ayından sonra böyle bir şey söylenmedi. Kasımdan sonra kapalı kalan tek sektör biziz. Kasım sonrasında bazı destek açıklamaları oldu. Mücbir sebep kapsamı yine karşımıza çıktı ama küçük işletmelere önümüzdeki Şubat, Mart, Nisan ayının beyannamelerini verme ve ödeme süresi uzatıldı. Kasım, aralık ve ocak ayında kapalı olan bu iş yerlerin için bu karar doğru değildi. Mücbir sebep bizler için yok demek oluyor. Bir diğer destek paketi 2020 yılında yapılan ciro 2019 yılı cirosunun yüzde 50'sinden azsa bunu yüzde 3'üçünü vereceklerini açıkladılar. Bundan birileri faydalanabilir mi diye araştırma yaptık. Belki yüzde 10 civarı işletme bu yardımdan yararlanabilir. Bu ülkede enflasyon var, siz geçen yıl 1 lirayken bu yıl 2 lira. Yüzde 3'lük yardım zaten bir şey değil. Özellikle 20 Kasım'dan sonra yapılan hiçbir şey yok. Şubat ayına geldik. İşverenler ve çalışanlar bitmiş durumda."

"SEKTÖRDEKİLERİN YÜZDE 30'U İŞLETMELERİNİ YENİDEN AÇAMAYACAK DURUMDA"

İşletmelerin taleplerinin artık bir an önce açılmak yerine daha verimli destekler olduğu ifade eden Güler, "Yaptığımız ilk basın açıklamalarında işletmelerimiz açılsın diye feryat ettik ama virüsün mutasyona uğramasından sonra açılmanın da şu anki şartlarda mümkün olmadığını anladık. Böyle bir dönemde bizi açın demek çok akılcı değil, açılmayacağımızı anladık. Artık böyle bir talebimiz olmayacak. Bunun için Türkiye'de martta yapılmış olan mücbir sebep kavramına dahil olma meselesi tüm sektörler için olmalı. Biz kapanan ve kısıtlanan işletmeleriz, bunların mücbir sebepler kapsamına alınmasını istiyoruz ki işletmelerimizi bir daha açabileceğimizden emin olalım. Bugün açıyoruz deseler, bu sektördekilerin yüzde 30'u dükkanını açamayacak durumda. Mantıklı ve herkese değebilecek destekler istiyoruz. Açıklanan destekler revize edilmeli ve sektörde bulunan 110 bin işlemedeki herkese değmeli. Açılış dönemimizde de iş yerlerimize bir destek paketi açılmalı. İş yerlerimizi açmak için gerekli olan bir miktar para. Kredi, destek ne olursa razıyız. Yeter ki bir yardım olsun. Temelde üç adet talebimiz var; Mücbir sebep kapsamına alınmak, açıklanan son destek paketinin herkese değecek şekilde revize edilmesi ve açılma dönemimizde işletme sermayesi" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.02.05 09:12 - Son Güncellenme: 2021.02.05 09:45 - HABER MERKEZİ
A