Bursa'da hayır lokması ne kadara döktürülür? (ÖZEL HABER)

Bursa'da hayır lokması ne kadara döktürülür? (ÖZEL HABER)

Bursa'da ve birçok şehirde özel günlerde lokma döktürmek bir gelenek haline geldi. Yaklaşık 10 yıldır Bursa'da lokma işiyle uğraşan Taner Şatır, ''Hem lezzetli, hem de keseye uygun olması sebebiyle Bursa'da da lokma tutuldu. Daha önce 500 kişilik lokmayı 750 liraya dökerken, şu an Eylül ayının 20'si itibariyle gelen zamla birlikte bin liraya yükseldi. Diğer güncel fiyatlandırmamız; 750 kişilik lokma bin 250 lira, bin kişilik lokma ise bin 500 liraya yapılmaktadır. Kişi sayısı arttıkça fiyatta da değişiklikler oluyor. Türkiye'de zam şampiyonu, ayçiçek yağı. Bizim de kullandığımız ana madde ayçiçek yağı olduğu için üzülerek zam yapma durumunda kaldık'' dedi.

2021.09.28 08:30 - Son Güncellenme: 2021.09.28 09:22 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da hayır lokması ne kadara döktürülür? (ÖZEL HABER)
05:31 Bursa'da hayır lokması ne kadara döktürülür? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'da hayır lokması ne kadara döktürülür? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ  / BURSADA BUGÜN

Bursa'da özellikle cuma günü namaz vakti sonrasında cami önlerinde hayır yapmak isteyen kişilerin lokma döktürdükleri bilinirken, vatandaşlar ise lokma yemek için uzun kuyruklar oluşturuyor.

''KULLANDIĞIMIZ ANA MADDELERİN FİYATLARININ HEPSİ YÜZDE 100 ARTMIŞ DURUMDA''

Yaklaşık 10 yıldır Bursa'da lokmacılık işiyle uğraşan Taner Şatır, "Bursa'daki lokmacı arkadaşlarla birlikte Lokmacılar Birliği kurduk. Birliğin şu an derneğe dönüşmesi için emin adımlarla ilerliyoruz. Özellikle cuma günleri çok yoğun çalışıyoruz. On iki yıl önce böyle bir sektör yoktu. Kalite arttıkça insanlarında hoşuna gitmeye başladı. Hem lezzetli, hem de keseye uygun olması sebebiyle Bursa'da da lokma tutuldu. Birliğimize kayıtlı 26 firma bulunuyor. Lokma sektöründe unundan tutun da, elemanına varana kadar herkes faydalanıyor. Ben aslen İzmir'de yaşıyordum. Orada lokma, tatlı olarak tüketiliyor. Bursa'da ise sade lokma daha ön planda. Eskiden iki tür lokma vardı. Şimdi üç türe yükseldi. İlki saray lokma dediğimiz ceviz büyüklüğündeki top şeklinde olandır. Diğeri ortası delik halka şeklindeki İzmir lokmasıdır. Bir diğeri ise evlerimizde yapılan, pişi de denilen lokma çeşididir. Fiyatlardaki artıştan dolayı hiç mutlu değiliz. Daha önce 500 kişilik lokmayı 750 liraya dökerken, şu an Eylül ayının 20'si itibariyle gelen zamla birlikte bin liraya yükseldi. Diğer güncel fiyatlandırmamız; 750 kişilik lokma bin 250 lira, bin kişilik lokma ise bin 500 liraya yapılmaktadır. Kişi sayısı arttıkça fiyatta da değişiklikler oluyor. Türkiye'de zam şampiyonu, ayçiçek yağı. Bizimde kullandığımız ana madde ayçiçek yağı olduğu için üzülerek zam yapma durumunda kaldık. İsteriz ki bin liraya, bin kişilik lokma dökebilelim, ama ne yazık ki gelen şartlar bunu gerektiriyor. Geçen yıl bir teneke çiçek yağı 150 lirayken, şu anda 280 lira bandında seyrediyor. 25 kilo un geçen yıl 65 lirayken, bugün 113 liradan satın alıyorum. Epey bir fark var. Tüp 55 liraydı, çok sık kullandığımız için firmadan şu anda 111 liraya temin ediyoruz. Kullandığımız ana maddelerin fiyatlarının hepsi yüzde 100 artmış durumda. Pandemi sürecinde kapalı kaldığımızda 20 çalışanımız vardı. Ortalama olarak 4 kişilik bir aileyi geçindirdiklerini düşünürsek, 80 kişi aç kaldık. Dükkan çalışmadı, kiralar ödenemedi haliyle faturalar birikti. Net, 4 ay kapalı kaldık. Bu duruma biz de çok hazırlıksız yakalandık. Biraz politik olacak, ama aşılarımızı vurduralım. Gerekirse onuncu aşımızı olalım, kapanmayalım. Vatandaşlarımız ekonomi ve sağlık arasına sıkışmış durumda. Bir taraftan sağlığımız için para harcıyoruz, diğer taraftan ödeme yapmamız gereken yerler var. İnşallah kapanmanın tekrardan yaşanmamasını diliyorum. İnsanlar bu dönemde cenazelerini gömemediler, taziye yapamadılar. Daha çok 750 kişilik lokma yaptıran müşterilerimiz revaçta" dedi.

''BİR LOKMA DÖKMEK NEREDEN BAKSANIZ BİR BUÇUK SAATİMİZİ ALIYOR''

Bursa Ulucami bölgesinde lokma döken Dilek Öztekin, "Yiyecek sektöründe çalışıyorum. Lokmayı özellikle cenazelerde,  özel cemiyetlerde ve cuma günleri döküyoruz. Hayır sahipleri ücretini verdikten sonra dağıtım işini gerçekleştiriyoruz. Bugün cenaze sonrasında lokma döktük. Bin kişilik istenmişti. Bunun için bin 500 lira ödemede bulundular. Günde yaklaşık olarak iki defa lokma dökmeye çıkıyoruz. Cuma günleri ayrı bir yoğunluğumuz oluyor. Bir de kandil günlerinde talep fazla olduğu için sıkı çalışıyoruz. İşimi severek yapıyorum. Değişik insanlarla karşılaşmak bizi daha da mutlu ediyor. Vatandaşları güler yüzle karşılıyoruz. Böylece her gittiğimiz yerden sipariş alma imkanımız oluyor. Bir lokma dökmek nereden baksanız bir buçuk saatimizi alıyor" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.28 08:30 - Son Güncellenme: 2021.09.28 09:22 - HABER MERKEZİ
A