Bursa'da eczanelerde birçok ilaç yok! Sebebi döviz kuru mu, gelecek zamlar mı?

Bursa'da eczanelerde birçok ilaç yok! Sebebi döviz kuru mu, gelecek zamlar mı?

Döviz kurundaki artış ile birlikte eczanelerde birçok rutin ve hayati öneme sahip ilacın bulunamaması problemi devam ediyor. Bursa'da eczacılar ilaç sayılarının yetersizliğinden yakınırken Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Bursa'da bulunan eczanelerdeki ilaç sıkıntısını ve hangi ilaçların bulunamadığını Bursada Bugün'e anlattı.

2023.07.05 08:38 - Son Güncellenme: 2023.07.05 08:43 - Bursa Bölge - SİMLANUR İNCE
A
Bursa'da eczanelerde birçok ilaç yok! Sebebi döviz kuru mu, gelecek zamlar mı?

SİMLANUR İNCE / BURSADA BUGÜN

Bursa'da birçok eczanede vatandaşların ihtiyacı olan ilaçların bulunamaması sorunu yaşanıyor. Eczacılar hayati öneme sahip antibiyotik, kalp, tansiyon ve daha birçok ilacın yetersiz sayıda olduğunu ifade ederken vatandaşlar da ihtiyacı olan ilaçları alabilmek için eczane eczane dolaşıyor. Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, ilaç azlığının döviz kurundan dolayı olduğunu belirtti.

"İLAÇ SEKTÖRÜ OLARAK YURT DIŞINA BAĞIMLIYIZ"

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, dövize bağlı olarak bir ilaç sıkıntısı olduğunu vurguladı. İlaçtaki Euro kurunun 10,75'te olduğunu söyleyen Şahin, "Euro'ya baktığımızda şu an 28 lira seyrinde. Biz ilaç sektörü olarak da yurt dışına çok fazla bağımlıyız. Bu bağımlılık neticesinde de maalesef yabancı ilaç firmaları Euro kurundaki bu fark arttıkça ülkemize ilaç getirmekten kaçınmaya başlıyor" dedi.

"PİYASADA BULUNAMAYAN İLAÇ ORANI YÜZDE 20'LERİ BULDU"

Şu anda piyasada bulunamayan ilaç oranın yüzde 20'leri bulduğunun altını çizen Şahin, "Süreç böyle devam ederse geçtiğimiz yıl Kasım ayında yaşadığımız bir yokluk vardı yüzde 35'ler civarına kadar çıkmıştı. Tekrardan bu seviyelere çıkma ihtimalinden korkuyoruz. Çünkü vatandaşlarımızın tedavilerinin aksaması gerçekten bizler için de ciddi bir sıkıntı" ifadelerini kullandı.

"HAYATİ ÖNEME SAHİP İLAÇLAR BULUNAMIYOR"

Bulunamayan ilaçların, hayati önem arz eden ilaçlar olduğunu belirten Şahin, "Bu ilaçların arasında, kanser, şeker, tansiyon ilaçları, göz damlaları gibi birçok önemli ilaçlar var. Bunların bulunamamasıyla akut hastalıklarda bulunamayanlar ilaçlar arasında ciddi fark var. Bazı ilaçların eş değerleri olabiliyor. Eş değerini kullanabiliyorsunuz ama maalesef şu anda bu ilaçların birçoğu eş değerleri de olmayan ilaçlar" diye konuştu.

GELİR ARTMIYOR, GİDERLER BÜYÜYOR... ZAM BEKLENİYOR AMA NE ZAMAN OLACAĞI BELİRSİZ

Eczacılar döviz kurunun yanında Temmuz ayında ilaçlara gelecek bir zammın olduğunu ifade ederken, Bursa Eczacılar Odası Okan Şahin, "Zamla ilgili görüşmeler yapıyorum. Bununla ilgili net bir çalışma yok. Önümüzdeki günlerde çalışmanın netleşeceği söyleniyor. Bu zam Temmuz da mı olur. Ağustos ayında mı olur. Şu anda bilemiyorum. Temmuz ayında asgari ücrete gelen zamla beraber bu sadece eczacıların değil tüm vatandaşlarımızın giderlerine yansıyan bir orana dönüyor. Asgari ücret zammı sonrası tüm giderlerimiz en az yüzde 30 civarında artmaya başlıyor. Tabii gelir noktası artmazsa gider noktası bu şekilde büyümeye devam ederse eksilmeler olmaya başlıyor. Bizim sektörümüzde de böyle bir risk söz konusu gözüküyor. Bununla ilgili de yetkililerin bir an önce gerekli önlemleri almalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÜRETİCİLER TÜRKİYE'YE İLAÇ GETİRMİYOR"

Bursa'da bulunan Eczacılar ise, büyük bir ilaç sıkıntısı olduğunu anlatırken, antibiyotik, kalp ilaçları, tansiyon ilaçları, kanser ilaçları, mide ilaçları ve gebelikle ilgili ilaçların yetersiz sayıda gelmesinden yakındı. İlaç fabrikalarının üretmesine rağmen Türkiye'ye ilaç getirmediğini söyleyen eczacı, bulunamayan ilaçların özellikle yabancı firmalardan gelen ilaçlar olduğunu vurguladı.

"TEMMUZ AYINDA BİR ZAM BEKLENİYOR"

 Temmuz ayında bir zam geçişi beklendiğini söyleyen bir diğer eczacı ise, "Hiç bulunamayan ve sınırlı sayıda gelen ilaçlar var. Bazen 5 tane ilaç getiriyorlar ama 10 tane satmamız gerekiyor. Tüp bebek ilaçları şu anda yok. Temmuz ayında bir zam geleceği söyleniyor ve bu yüzden firmalar ilaçları getirmiyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2023.07.05 08:38 - Son Güncellenme: 2023.07.05 08:43 - SİMLANUR İNCE
A