Bursa'da 40 senedir ayakkabı tamiri yapıyor! Karagöbek, sektörü anlattı

Bursa'da 40 senedir ayakkabı tamiri yapıyor! Karagöbek, sektörü anlattı

Bursa'da 40 senedir dede mesleği olan ayakkabılığı tamirciliğiyle uğraşan Engin Karagöbek, Bursada Bugün'e sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu.

2025.02.19 11:37 - Son Güncellenme: 2025.02.19 11:44 - Bursa Bölge - MERVE DENİZ EKİCİ
A
Bursa'da 40 senedir ayakkabı tamiri yapıyor! Karagöbek, sektörü anlattı

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Bursa'nın Tahtakale Mahallesi'nde bulunan dükkanıyla 40 senedir dede mesleğini sürdüren Engin Karagöbek, ayakkabı tamirciliği hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.Karagöbek, maliyetlerden dolayı sitemini dile getirirken, ayakkabı tamirciliğinin zorluklarına değindi.

"40 YILDAN BERİ 'NE GÜZEL OLDU' DEDİRTMEYİ BAŞARIYORUZ"

40 yıldır dede mesleğini sürdürdüğünü ve son nesil olduğunu dile getiren Karagöbek, "Evimizden çok buradayız. Dede mesleğini yapıyorum. 3 kuşaktır bu işteyiz. Eski ayakkabıyı tamir etmek biraz zor. Yeni üretmek daha kolay. Eski ayakkabı yırtıldı, tamir edeceksin, belli etmemeye çalışacaksın. Müşteriye 'ne kadar güzel oldu' dedirttirmek önemli. Adi bir şekilde de yapmak var. Fakat biz 40 yıldan beri güzel oldu dedirtmeyi başarıyoruz. Bu iş kolay bir iş değil" ifadeleriyle ayakkabı tamirciliğinin zorluklarına değindi.

"BU SEKTÖR BİTMEK ÜZERE"

Ayakkabı tamirciliğinin gidişatı hakkında konuşan Karagöbek, "Bu sektör bitmek üzere. Ayakkabıcılık, usta olduktan sonra devam ettirirsin. Sonradan gelen nesil bu işi yapamıyor. Para getirisi az, malzemeler pahalılaşıyor. Tabanı bugün 100 liraya aldıysam haftaya 140 lira oluyor. Ben bunu her hafta müşteriye değiştiremiyorum. Zam geldi 230 yapayım diyemiyorum, kendi kafama göre ayarlayamıyorum. Ben her ayda bir ürünleri zamlı alıyorum. Müşteriye hemen yansıtamıyorum sonra kar marjı gittikçe küçülüyor. Müşteriden bunu alamıyorum. Maliyet artışına göre yürümek zorundayım" dedi.

"AYAKKABI TAMİRCİLERİNİ SATIN ALDIĞINI SANIYORLAR"

Karagöbek, "Ayakkabı tamircisine bakış açısı değişti. Seni satın aldığını sanıyor insanlar. O kadar pis ayakkabılar geliyor ki temizlemeden getiriyorlar. Benim yaptığım iş çok kıymetsiz kalıyor. Benim yaptığım iş onun ayakkabısını tamamlıyor aslında. Gel gelelim değer yok, beni basit görüyor. Bağcık almaya geliyorlar, 'taksana ya' diyorlar, beni hakir görüyorlar" şeklinde konuştu.

"HAYAT PAHALILIĞI SEBEBİYLE TAMİRLERE TALEP ARTTI"

Geçmiş yıllara göre ayakkabı tamirlerine vatandaşların daha çok ilgi gösterdiklerini belirten Karagöbek, "Tamire talep çok arttı. Adam bunun yenisini almaya korkuyor. 200-300 TL'ye ayakkabıyı tamir ettiriyor, yeni alsa 2 bin 3 bin TL verecek. Almaya korkuyor insanlar. Artan fiyatlardan dolayı insanlar ben bunu tamir ettirir biraz daha idare ederim diye geliyorlar" ifadelerini kullandı.

"AYAKKABICILAR ODASI ARKAMIZDA DURMALI"

Karagöbek, "Ben burada en fazla 1 sene 2 sene devam edeceğim. Masraflar git gide büyüyor. Dükkan kiralarımız arttı, ürün maliyetleri arttı. Ayakkabıcılar Odası'nın arkamızda durmasını bekliyoruz. Her sene de dükkan kiramız artacak. Şartlar daha da zorlaşacak" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2025.02.19 11:37 - Son Güncellenme: 2025.02.19 11:44 - MERVE DENİZ EKİCİ
A