Bu uygulamalar milyonlarca kişinin telefonundan silinecek!

Bu uygulamalar milyonlarca kişinin telefonundan silinecek!

En çok kullanılan uygulamalar arasında yer alan YouTube, Google Maps ve Gmail gibi uygulamaları artık milyonlarca kişi kullanamayacak. Farkında olmadan telefonunuzda artık bu uygulamaları kullanamayabilirsiniz.

2021.09.12 18:35 - Son Güncellenme: 2021.09.12 18:48 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Bu uygulamalar milyonlarca kişinin telefonundan silinecek!

Google, gizlilik sorunları sebebiyle eski akıllı telefon kullanıcılarının popüler uygulamalarını kullanmasını engelleyecek. YouTube, Google Maps ve Gmail yakında milyonlarca telefondan kaldırılacak.

Yeni ortaya çıkan bir rapora göre Google'ın eski telefon ( artık güncelleme almayan ya da tek tük alan) kullanan kişileri korumak amacıyla uygulamaların kullanımını engelleyeceği ortaya çıktı. Söz konusu üç popüler uygulama 27 Eylül'den itibaren Android telefonlardan kaldırılacak.

WHATSAPP DA BU YIL İÇİNDE PEK ÇOK TELEFONDA KULLANILAMAYACAK 

Google'dan gelen resmi açıklamaya göre kaldırma işlemi "kullanıcılarımızı güvende tutma çabalarımızın bir parçası olarak" karşımıza çıkıyor. Bir adım geriden söz konusu hamle, WhatsApp'ın bu yıl içinde Android ve Apple cihazlarının bir kısmında artık çalışmayacağı haberlerinin ardından geliyor.

Google'ın açıklamasında yer alan açıklamada, "Kullanıcılarımızı güvende tutmaya yönelik devam eden çabalarımızın bir parçası olarak Google, 27 Eylül 2021'den itibaren Android 2.3.7 veya daha eski sürümleri çalıştıran Android cihazlarda oturum açılmasına artık izin vermeyecektir."

POPÜLER VE HALA KULLANILAN TELEFONLAR DA VAR 

Bu telefonlar arasında, Sony Xperia Advance ve Lenovo hala eski Android sürümünü çalıştıran en popüler akıllı telefonlardan ikisi olarak sıralanıyor. Eğer bu sürümü kullanan eski bir cihaza sahipseniz değiştirmeniz gerekiyor.

DÜNYADA YAKLAŞIK 8 MİLYAR TELEFON VAR 

HootSuite ve We Are Social Digital 2021 iş birliği ile hazırlanan yeni bir rapora göre yaklaşık 8 milyara(7.9 milyar) ulaşan dünya nüfusu içinde büyük bir çoğunluk en az bir telefon sahibi. Kayıtlara göre dünyada 5.27 milyar insan en az bir telefon sahibi ve toplamdaki telefon sayısı hesaplandığında ise bunun 7.7 milyara eşit olduğunu görüyoruz.

117 MİLYON KİŞİ İLK KEZ TELEFON SAHİBİ OLMUŞTU 

Bu listenin içinde akıllı telefonlar ve tuşlular da dahil olmak üzere hurda olmamış cihazlar ve internete bağlananlar yer alıyor. Aynı rapora göre geçen yıl 117 milyon kişi ilk kez cep telefonu sahibi olurken, birden fazla telefon kullanan sayısı da oldukça yüksek.

EN UYGUN FİYAT İSRAİL'DE 

Küresel olarak bakıldığında ise 1 GB başına istenen ortalama fiyat 4.07 dolar olarak kayıtlara geçti. Yunanistan 8.16 dolar ile en yüksek ücret alan ülke konumunda yer alırken ABD'de 3.33 dolar, İngiltere'de 1.42 dolar iken İsrail 0.05 dolar ile en düşük ücret isteyen ülke konumunda yerini alıyor.

Güvenlik açığı bulunan uygulamaları araştıran Synopsys, Android özelinde bir rapor yayımladı. Bu raporda güvenlik açığı bulmak adına 18 farklı kategoride 3 bin 335 ücretli ve ücretsiz uygulama değerlendirmeye alındı. Uygulama kategorileri daha sonra sahip oldukları güvenlik açıklarının miktarına göre karşılaştırıldı. Çalışma, 3,3 bin uygulama arasından yüzde 63'ünün herhangi bir tür güvenlik açığına sahip olduğunu ortaya koydu.

18 kategoriden en tehlikeli olduğu tespit edilen kategori, ücretsiz oyun oldu. Bu ücretsiz oyunların neredeyse yüzde 96'sı en az bir tür güvenlik açıklarına sahip. En çok kazandıran oyunlar kategorisinin yanı sıra 'En çok hasılat yapan oyunlar' adlı bir oyun kategorisi de listede ikinci sırada yer aldı.

Üçüncü, dördüncü ve beşinci sırada yer alan kategori ise bankacılık, finans ve ödeme uygulamaları yerini alıyor. Bu kategorilerden üçüne ait uygulamaların neredeyse yüzde 80'i, kesinlikle endişe verici derecede yüksek güvenlik açıklarına sahip.

Bu sefer ise mobil uygulamaların tehlikeleri ortaya çıktı. Listelenen mobil uygulamalar kullanıcıların telefonundan hemen silinmesi gerekiyor. Android kullanıcılarını etkileyen bu tehlike, listelendi.

Akıllı telefonlarını daha efektif kullanmak isteyen kullanıcılar ek uygulamalarla ihtiyaçlarını karşılıyor ancak burada da bazı tehlikeler ile karşılaşma ihtimalleri bulunuyor. Örneğin bazı telefonlarda bulunmayan el feneri uygulamalarını Google Play Store üzerinden indirmeye çalışan kişilerin kişisel bilgileri ele geçirilebiliyor. Pek çok kişinin göz ardı ettiği bu ihtimalleri ortaya çıkartan birçok araştırma, milyonlarca kişinin telefonunda tehlikeli yazılımları içeren uygulamaların yüklü olduğunu gözler önüne seriyor.

Android kullanıcılarını uyaran siber güvenlik araştırmacıları, Google Play Store'da yer alsa bile mobil uygulamaların hepsine koşulsuz güvenilmemesi gerektiğini belirtiyor. İşte silinmesi gereken mobil uygulamalar:

1) Translate Free, 2) PDF Converter Scanner, 3) Delux Keyboard, 4) Saying Message,5) Free Affluent Message, 6) Comply QR Scanner,7) Font Style Keyboard, 8) Private Message, 9) Read Scanner, 10) Print Scanner

Kaspersky tarafından yayımlanan yeni raporda, en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları ortaya çıktı. Aralarında kullanıcı sayısıyla dünyanın en popüler uygulamaları da bulunuyor. Özellikle Android cihazlarda yaşanan bu güvenlik açıkları, milyonlarca kişiyi tehdit ediyor.

Android cihazlarda bulunan en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları listelendi. Bu listede Telegram ve WhatsApp başta olmak üzere pek çok uygulama yer alıyor. Kaspersky'ın 91 bin 242 saldırı vakası yakaladığı ve bunlar üzerine yoğunlaştığı özellikle belirtiliyor. Kalabalık ülkelerdeki kullanıcıları daha çok etkileyen veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin toplanması olaylarına da vurgu yapıldı.

WHATSAPP EN BÜYÜK TEHLİKE 

En tehlikeli ve telefondan aslında silinmesi gereken uygulamanın WhatsApp olduğu ortaya çıktı. Veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin çalınması vakalarında karnesi en zayıf olan uygulama WhatsApp olmuştu. Söz konusu kötü amaçlı saldırıların yüzde 84.9'u WhatsApp kullanıcılarını etkiliyor.

Uzun bir süredir gizlilik sözleşmesiyle gündemimizde yer alan WhatsApp, aslında bu sözleşmeyi direttiği için milyonlarca kişinin telefonundan silinmişti. Kaspersky da uygulamanın tehlikeli olduğunu rakamlarla söylüyor. Bir diğer tehlikeli uygulama WhatsApp alternatifi olarak gösterilen Telegram oluyor.

Yine milyonlarca kullanıcının kullandığı bu uygulama, en tehlikeli ikinci uygulama olarak sıralanıyor. Yüzde 5.6 ile Telegram tehlikeli uygumalar arasında yerini aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 4.7 risk ile Viber oluyor. Listenin en güvenilir mesajlaşma uygulamasıysa aslında diğerleri kadar çok kullanılmadığı için yüzde 1 oranında Google Hangouts oluyor.

ÜÇ MİLYARA ULAŞMASI BEKLENİYOR 

Statista'ya göre dünya çapında tahmini 2,7 milyar cep telefonu kullanıcısı bulunuyor ve bu kişiler iletişim kurmak için popüler mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor. Bu sayının 2021'de üç milyara çıkmasını bekliyor. Bu noktada WhatsApp, aylık iki milyardan fazla aktif kullanıcısı olan en popüler mesajlaşma hizmeti olarak kayıtlara geçiyor.

Kaspersky, kullanıcılara kimlik avı dolandırıcılığının kurbanı olmayı nasıl önleyebileceklerini de söyledi. Kullanıcılar, mesajlarda yazım hataları veya diğer mantıksızlıklara odaklanmalı ve şüpheli görünen bağlantıları diğer kişilerle paylaşmamalı. Söz konusu uygulamaların neredeyse tamamı ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Bu sebeple kullanıcıları kendine çekiyor ancak tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan yine Kaspersky'ın yaptığı bir araştırmaya göre arkadaşlık ve flört uygulamaları da tehlikeye davetiye çıkartıyor.

Yayımlanan verilere göre geçen yılın mart ayında Tinder'da tek bir günde 3 milyar kaydırma yapıldı. Bir diğer uygulamada ise bu oranlar yüzde 700 oranında arttı. Onlarca uygulamayı inceleyen Kaspersky, teknik açıdan 2017 yılına kıyasla daha güvenli olduklarını söylese de yine de gizllik risklerinin bu uygulamaların bünyesinde yer aldığına vurgu yapıyor.

Akıllı telefonların batarya performansı kağıt üstünde her ne kadar 'mükemmel' olarak görünse de işler kullanıma geçince değişebiliyor. pCloud tarafından hazırlanan yeni bir raporda ortaya çıktığı kadarıyla masum görenin mobil uygulamalar, telefonların bataryasını yiyip bitiriyor.

Telefon katili olarak adlandırılan bu mobil uygulamaların bazıları telefonun bataryasını resmen emiyor. Aktif olarak pek çok kişi mobil uygulamalara güveniyor.

Gerek spor yapmak için gerekse görüntülü ve sesli görüşmeler yapmak amacıyla ya da sosyal medyada gezinmek için popüler uygulamaları tercih eden milyonlarca kişi bataryasının daha çabuk bittiğine şahit oluyor.

TELEFON KATİLİ UYGULAMALAR

Telefonların ömrünü kısaltan adeta öldüren bu uygulamaların konum bilgilerini çekmesi, kamera kullanımı ve benzer verileri sürekli takip etmesi bunları 'telefon katili' uygulamalar olarak adlandırılmasına neden oluyor.

Yapılan araştırmada da telefonların bataryasını sömüren bu uygulamalar telefonun sadece konum bilgilerini kullanmıyor. Wi-Fi açıkken sürekli veri çekmesi, parmak izi ve ekran kilidi gibi güvenlik yöntemlerini kullanması, kamera ve mikrofon gibi araçları kullanması telefonları yavaş yavaş öldürüyor.

Yapılan araştırmalara göre en çok batarya harcayan uygulamalar arasında: Fitbit, Verizon, Uber, Skype, Facebook, Airbnb, BIGO Live, Instagram, Tinder, Bumble ve Snapchat başta olmak üzere onlarca uygulama bulunuyor. Sıralanan bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu Türkiye'de de aktif bir şekilde kullanılıyor.

EN POPÜLER UYGULAMALAR DA BENZER ŞEKİLDE BATARYALARA SALDIRIYOR

Kullanıcıların bataryalarına saldıran bu uygulamalar arasında sırasıyla WhatsApp, Zoom, YouTube, Booking, Amazon, Telegram, Linkedln gibi popüler uygulamalar da yer alıyor.

Yapılan bu araştırmada 100 uygulamanın incelendiği belirtiliyor. Söz konusu uygulamalar arka planda çok fazla veri kullandığı için telefonların şarjlarını bitiriyor.

Araştırma şirketi aynı zamanda uygulamaların zarar seviyelerini bir yüzde ile ifade ediyor. Liste yüzde 72 ile başlarken en üst noktada yüzde 90'lar aşılıyor.

YÜZDE 92'YE KADAR ÇIKIYOR

En çok yüzde 92 ile Fitbit uygulaması bizleri karşılıyor. Bu uygulama giyilebilir cihazlarınızın verilerini topladığı için bu kadar batarya tükettiğini söylemek mümkün.

Öte yandan Türkiye'de en çok kullanılan uygulamalardan olan Skype da yüzde 87 oranında şarj emiyor ve telefondan çok fazla Skype görüşmesi yapıyorsanız şarjınızın kısa sürede bittiğini gözlemliyor olabilirsiniz.

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2021.09.12 18:35 - Son Güncellenme: 2021.09.12 18:48 - HABER MERKEZİ
A