Bu tetkikler hayat kurtarıyor!

Bu tetkikler hayat kurtarıyor!

Günümüzde beslenme alışkanlıklarımızdaki değişiklik ve tükettiğimiz hormonlu gıdalar nedeniyle yemek borusu, mide ve kalın barsak kanserleri ciddi oranda artıyor. Erken teşhis aşamasında yapılacak endoskopi ve kolonoskopi işlemleri ise hayat kurtarıyor.

2013.12.11 10:38 - Son Güncellenme: 2013.12.11 10:40 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Bu tetkikler hayat kurtarıyor!


Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adem Cömert erken teşhis ile mide ve kolon kanserinin önüne geçmenin mümkün olduğunu söyledi. Erken teşhis aşamasında yapılacak endoskopi ve kolonoskopi işleminin hayat kurtardığını ileten Cömert, bu işlemler hakkında bilgi verdi.
'Endoskopi içi boşluklu organların bir aletle incelenmesidir. Bu alet hem görüntülemeyi hem de biyopsi gibi bazı işlemleri yapmaya olanak sağlar. Halk arasında 'ışıklı hortum' olarak adlandırılıyor. Ama bu alete sadece hortum demek haksızlık olur. Mükemmel bir tanı ve tedavi aracıdır.' diyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adem Cömert gastroskopi sırasında yemek  borusu, yemek borusuyla midenin birleştiği yer, mide, midenin çıkış kısmı ve onikiparmak barsağının incelenebildiğini belirtti.
Op. Dr. Adem Cömert 'Kolonoskopide ise anüsten başlanarak kalın barsak ile ince barsağın birleşim yerine kadar tüm kolon incelenir. Kolonoskopi sırasında kanser öncüsü olarak adlandırılan polipler saptanırsa polipektomi yani poliplerin alınması işlemi yapılarak aynı anda tedavide uygulanmış olur. Rektosigmoidoskopi ise; kalın barsakların en sık kanama odağı olan ve en çok patolojilerin görüldüğü son 50-60 cm'nin görüntülenmesi işlemidir.' sözleriyle kolonoskopinin kolon kanseri için önemini vurguladı.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.12.11 10:38 - Son Güncellenme: 2013.12.11 10:40 - HABER MERKEZİ
A