Borç yapılandırma hakkında merak edilen her şey! (ÖZEL HABER)

Borç yapılandırma hakkında merak edilen her şey! (ÖZEL HABER)

Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi, geçtiğimiz haftalarda TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Fakat birçok vatandaşın borç yapılandırma ile ilgili kafası karışmış durumda.

2020.11.24 09:54 - Son Güncellenme: 2020.11.24 10:49 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Borç yapılandırma hakkında merak edilen her şey! (ÖZEL HABER)
07:18 Borç yapılandırma hakkında merak edilen her şey! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Borç yapılandırma hakkında merak edilen her şey! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Kabul edilen teklif ile Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılacak.

Vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek.

Fakat bazı vatandaşlar borç yapılandırma konusunda yeterli bilgiye ulaşabilmiş değil.

"ÖZEL KÖPRÜLER VE YOLLARDAN GEÇİLDİĞİ ZAMAN KESİLEN CEZALAR BU YAPILANDIRMAYA DAHİL DEĞİL"

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "15 madde de ve 7256 sayılı yapılandırma hangi borçları kapsıyor ve detayları neler diye herkes çok merak ediyor. Ağustos 2020 ve önceki dönemlere ait kesinleşmiş sigorta primleri, Genel Sağlık Sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, 12. ayın sonuna kadar ki 2020 yılındaki kesinleşen idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucu doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önceden durdurulan hizmetlerinin yapılandırılması gibi borçları kapsıyor. Vergi dairesine olan, belediyelere olan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçlar yani kamuya ait borçlar bu yapılandırmanın içinde var. Özel köprüler ve yollardan geçildiği zaman kesilen cezalar bu yapılandırmaya dâhil değil. 31 Aralık 2020 tarihine kadar internet üzerinden veya kurumlara giderek bizzat başvurabilirler. Bu tarih uzatılabilir de, uzatılmayabilir de. Geçmiş tecrübelerimizde hep uzatıldığını gördük ama uzamayacağını düşünürsek 31 Aralık son tarih" dedi.

"EĞER PEŞİN ÖDEME YAPARSANIZ FAİZLERİN YÜZDE 90'I SİLİNECEK"

Özgür Erdursun, "Başvuruları 31 Aralık 2020'ye kadar E-sigorta kanalıyla internet üzerinden ya da vergi dairesine TC kimlik numarasıyla E-devlet üzerinden giriş yapıp, tüm kurumlara ait borçları yapılandırabilirsiniz. Ödemelerde taksit imkânı da var. Toplamda 18 eşit taksite bölünecek ve 2 ayda bir ödeme olacağı için borçlar 36 ayda bitecek. Vergi borçları için ödemeler 2021 Ocak ayında ilk taksit, sigorta primleri ve sosyal güvenliğe olan borçlarda da şubat ayı sonunda ilk ödemeler başlayacak. Eğer peşin ödeme yaparsanız faizlerin yüzde 90'ı silinecek. Bu bir vergi affı değil, yapılandırmasıdır. Anaparada bir değişiklik olmaz. Sadece gecikme faizi, gecikme zammının bir kısmı silinir. Yapılandırma ayrı, af ayrı. Şu ana kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde hiçbir zaman anapara borcu silinmemiştir" ifadelerine yer verdi.

"ŞU AN BU BORÇLARIN 2020 AĞUSTOS SONUNA KADAR KESİNLEŞMİŞ OLMASI GEREKİYOR"

Başvuru sonucunun nasıl takip edileceğine de değinen Özgür Erdursun, "İşverenler yapılandırmaya ilişkin e-sigorta ya da vergi dairesine müracaatta bulunduğunda, mail olarak cevaplar geliyor. Tabi isteyenler elden de alabilir. Hangi borcun tamamı siliniyor derseniz, sadece Bağ-Kur borcu. Bir kişinin Bağ-Kur borcu varsa ve 31 Ağustos'a kadar primlerini ödememişse isterse borcun hepsini sildirebiliyor ama primlerini de sildirmiş oluyor. Ancak daha sonra isterse bunları canlandırma, ihya yapma şansı var. Ama yarın öbür gün kendilerinin emeklilikte prim ihtiyaçları doğarsa paralarını vererek canlandırma şansları olacak. Ağustos 2020 öncesine ait genel sağlık sigortası primleri otomatik olarak hiç müracaatta bulunmayanlarda bile asgari ücretin brüt rakamının yüzde 3'ü yani 88 lira gibi borç çıkıyor. Bunun içinde 30 Nisan 2021 tarihine kadar anapara borcunun tamamının ödenmesi halinde borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecek. Genel sağlık sigortasında ödemeler 30 Nisan 2021'e kadar ödemeler yapılacak. Borcu olan kişilerin müracaatta bulunması gerekecek. En azından kendisine borç çıkarmamış olsa bile öncelikle bu borcu çıkarması gerekecek. Daha sonra 2021 Nisan ayı sonunda bu borcu ödeyecek. Peki, yapılandırma hangi hallerde bozulacak? Yapılandırma taksitini ilk süre içerisinde ödemeyenler ya da bir yılda iki tane taksiti ödemeyenlerin yapılandırmaları bozulacak. Yapılandırmanın içerisinde en önemli olan nokta 31 Ağustos'a kadar SGK ve vergi dairesine bir borcun oluşması gerekiyor ki bu yapılandırmanın içinde olsun. Geçmiş dönemde defterleri incelemede olan firmalar matrah artırımı yapıp, bu yapılandırmadan yararlanabiliyorlardı. Ama şu an bir imkân yok. Şu an bu borçların 2020 Ağustos sonuna kadar kesinleşmiş olması gerekiyor. Sadece Genel Sağlık Sigortası prim borçları kesinleşmemişse bile 2021 Nisan ayına kadar bu işlemleri yapabilecekler. Ama bunların dışında vergi dairesine, SGK'ya borcu varsa durum biraz faklı. Yapılandırma geçtiğimiz dönemdeki yapılandırmayla hemen hemen aynı. Bir kişinin sahte sigortalılığından dolayı emekliliği iptal edilmişse ve SGK bunu tespit edip parasını istiyorsa bu durumda olan borçlar yapılandırmanın içine girmiyor. Ancak geçmiş dönemde yapılandırmadan yararlanmış taksitlerini ödeyen kişiler isterlerse bunların hepsini bozdurup, bu yapılandırmadan yararlanabilirler. Ya da o yapılandırma bozulmuşsa bu yapılandırmada hakları mevcut" şeklinde konuştu.

"3 dakikada internet üzerinden borç yapılandırma" haberini okumak için tıklayın

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.11.24 09:54 - Son Güncellenme: 2020.11.24 10:49 - HABER MERKEZİ
A