Bombacılar için en ağır ceza istendi

Bombacılar için en ağır ceza istendi

İZMİR'in Konak İlçesi Eşrefpaşa semti Yağhaneler mevkisinde, dört yıl önce araca yerleştirdikleri bombayı uzaktan kumanda ile patlatarak bir askerin ölümü, biri albay 23 kişinin yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan 8'i tutuklu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.

2012.12.13 15:38 - Son Güncellenme: 2012.12.13 15:38 - Yaşam
A
Bombacılar için en ağır ceza istendi

Cumhuriyet Savcısı mütalaasında tutuklu sanıkların 25'er kez ağırlaştırılmış müebbet, tutuksuz sanıkların ise 8 ile 10'ar yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.

Olay, 21 Ağustos 2008'de Yağhaneler semtinde gerçekleşti. Yeşillik Caddesi Elka Durağı yakınlarında park halindeki bir otomobile yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla biri albay 3 asker, 8 polis memuru ve 13 sivil yaralandı, yaralılardan durumu ağır olan er Hüseyin Arısoy tedavi gördüğü hastanede öldü. Olayın ardından operasyon başlatan İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat ekipleri, eylemi gerçekleştirdikleri belirlenen "Ahmed" kod adlı B.S., yardımcıları Z.B., G.D. ve kendilerine yardımcı oldukları saptanan T.S., R.T., H.Ş., M.S. ve Y.Ş. tutuklanırken diğer sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

DAHA ÖNCE CEZA ALMIŞ

Saldırıda lider konumundaki B.S.'nin, 2003 yılında, "Terör örgütü adına faaliyette bulunmak" suçundan İzmir'de gözaltına alınıp tutuklandığı, yargılama sonunda 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılması ve bu kararın kesinleşmesinin ardından 2004 yılında Kuzey Irak'a gittiği belirlendi. Bir süre Kuzey Irak'ta terör örgütü kamplarında askeri ve siyasi eğitim alan B.S.'nin daha sonra 2007 yılında 10 arkadaşıyla Diyarbakır'ın Lice İlçesine geldiği saptandı. B.S.'nin burada, terör örgütü bünyesindeki özel kuvvetlerin Lice sorumlusu Suriye asıllı E.A. ile buluştuğu, oradan, "İzmir'e gidip Buca yolunda eylem yapacaksın" talimatını aldığı öğrenildi. B.S.'nin, talimatın ardından otobüsle İzmir'e gelip babası T.S.'nin evine yerleştiği ve adi suçlardan sabıkası bulunan kuzenleri Z.B. ve G.D.'yi yanına çağırdığı belirlendi. Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde oturan Z.B. ve G.D.'nin de, kiraladıkları otomobille İzmir'e geldikleri tespit edildi.

SALDIRIDA KULLANILAN OTOMOBİL ÇALINTI

İddianamede, B.S.'nin, saldırıda kullanılan plastik patlayıcıyı bir kuryeden İzmir'de teslim alıp babası T.S.'nin evine sakladığı, daha sonra Z.B.'yle birlikte komşularından aldıkları ödünç bir otomobille İstanbul'a yola çıktıkları ancak Bursa'da bozulunca otobüsle gittikleri belirtildi. B.S. ve Z.B.'nin, burada irtibat kurdukları hırsızlık şebekesinin üyelerinden saldırıda kullandıkları çalıntı otomobili 5 bin TL'ye satın aldıkları, parayı da Diyarbakır'daki iki kişinin şebeke üyelerine havale yaptığı saptandı. İki zanlının, daha sonra İstanbul'da otomobille tur attıktan sonra Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden para ödemeden geçiş yaptıktan sonra yol üzerindeki iki benzin istasyonundan yakıt alıp saldırıdan 3 gün önce İzmir'e geldikleri vurgulandı. B.S. ve Z.B.'nin, bu sırada dikkat çekmemek için temizlik işçisi görünümü verip meyve suyu ve poğaça ile kahvaltı yaptıkları, asıl hedefleri polis midibüsünün görünmesiyle kısa mesafeli telsizi kullanarak saldırıyı gerçekleştirdikleri belirlendi.

25'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEDİ

İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar B.S., Y.Ş., Z.B., T.S., G.D., M.S., R.T. ve H.Ş. ile avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı hazırladığı mütalaayı okudu. Savcı, mütalaasında tutuklu 8 sanık hakkında asker Hüseyin Arısoy'u "kasten öldürme' ve aralarında yaralanan albay ile polislerin de bulunduğu 23 kişiyi "kasten öldürmeye teşebbüs', "Devletin birliğini ve Ülke bütünlüğünü bozmak' suçlarından 25'er kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca tutuklu sanıklar B.S.., Z.B., T.S. ve G.D.'nin, "Patlayıcı madde bulundurmak' suçlarından da 8'er yıl, Y,Ş. ve M.S'nin de "Terör örgütü üyesi olmak"tan 10'ar yıl,, tutuksuz sanıklar R.S., A.S., C.S., A.Ö., O.T.,R.T.,V.T., R.Y., H.Ş.,A.N., R.B., ve L.S.'nin de "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 10'ar yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi. Sanıkların avukatları tahliye talebinde bulunup, mütalaaya karşı cevaplarını yazmak için süre istedi. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verip, karar için duruşmayı şubat ayına erteledi.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2012.12.13 15:38 - Son Güncellenme: 2012.12.13 15:38 - Zeynep Çelik
A