BM Suriye'deki kabusu gözler önüne serdi

BM Suriye'deki kabusu gözler önüne serdi

BM Güvenlik Konseyi, bugünkü oturumunda Suriye'deki çatışmaların insani etkilerini masaya yatırdı.

2013.07.17 10:14 - Son Güncellenme: 2013.07.17 10:14 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
BM Suriye'deki kabusu gözler önüne serdi

Birleşmiş Mİlletler (BM), Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle her ay 5 bin insanın hayatını yitirdiği ve her gün ayrıca 6 bin kişinin de komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığını açıkladı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, telekonferans yöntemiyle BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki son durumla ilgili bilgi verdi. Amos, bilgilendirme toplantısında Suriye'de 6 milyon 800 bin insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğunu da dile getirdi.

Amos, yaptığı konuşmada Suriye'de yerlerinden edilen 4 milyon 200 bin insanın yarısından fazlasının çocukların olduğunu dile getirdi. Suriye'de sorunun her geçen gün daha da trajik boyut kazandığına işaret eden Amos, BM Güvenlik Konseyi'nden devam eden iç savaşın çözümü için sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki gelişmelerle ilgili bilgi veren bir diğer isim de BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres oldu. Telekonferans yönetemiyle BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye'deki insani durumu aktaran Guterres, her gün ülkede ortalama 6 bin kişinin Suriye'den komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

Suriye'ye komşu ülkelerdeki mülteci sayısının bir milyon 800 bine ulaştığına dikkat çeken Guterres, krizin Ruanda'da yaşanan trajediden bu yana en şiddetli insani kriz olduğuna vurgu yaptı. Suriye'deki krizin önlem alınmadığı takdirde bütün bölge için tehdit oluşturduğuna işaret eden Guterres, bu uyarısının son aylarda yaşanılan gelişmelerle ispat edildiğine dikkat çekti.

SURİYE'DE ÖLENLERDEN BİN 700'Ü 10 YAŞINDA ALTINDA

BM Genel Sekreteri'nin İnsan Haklardan Sorumlu Yardımcısı Ivan Simonoviç ise Güvenlik Konseyi'ne verdiği bilgide, son yapılan açıklamalarda Suriye'de 92 bin 901 kişinin hayatını kaybettiği ve bunlardan bin 700'ünün 10 yaşın altındaki çocuklar olduğunu söyledi. Simonovic, Suriye'de hemen her ay yaklaşık 5 bin kişinin çatışmalarda öldürüldüğünü söyledi.

Toplantıda söz alan Türkiye'nin BM Daimi Temsilci yardımcısı Levent Eler, krizin bölgesel ve uluslararası barışı, güvenliği tehdit ettiğini dile getirdi. Erler, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik "açık kapı" politikasını sürdüreceğini de ifade etti. Türkiye'deki 20 mülteci kampında 200 binden fazla insanın olduğuna işaret eden Eler, "Diğer şehir ve kasabalara geçenlerle bu sayı 500 binin üzerinde. Türkiye sınırlarını açık tutmasının yanı sıra Suriyelilerin barınma, eğitim, sağlık gibi sosyal ihtiyaçlarını da karşılıyor. Türkiye'nin bu ihtiyaçları karşılamak için harcadığı para 1.5 milyar doları geçti" şeklinde konuştu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.17 10:14 - Son Güncellenme: 2013.07.17 10:14 - HABER MERKEZİ
A