Bitcoin ve altcoinlere yatırım yapanlar dikkat! (ÖZEL HABER)

Bitcoin ve altcoinlere yatırım yapanlar dikkat! (ÖZEL HABER)

Kolay yoldan gelir elde etmek ya da parasının en kısa sürede değer kazanmasını isteyenler Bitcoin ve altcoin'lere yöneliyor. Bu yatırım yöntemiyle çok para kazanan da var, parasının tamamını kaybeden de. Konuyla ilgili konuşan Bursa Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, "Risk içeren bir alım satım yöntemi olduğunu bilmekte fayda var. Bunları henüz düzenleyen ya da denetleyen bir kurum yok. Bunu sağlayan platform ya da borsalar sorumluluk almıyor. Bu yüzden para kaybettiğinizde bunu hukukî süreç takibi yaparak geri alabilirsiniz fakat uzun bir takip sürecini gerektiriyor. Bu anlamda riskli buluyorum. Başlangıç aşamasında kullanıcılara tavsiyem, küçük rakamlarla bu işe başlamaları ve bildikleri platformlar üzerinden işlem yapmaları lazım çünkü bu işi yapan 300'den fazla borsa ve platform var" dedi.

2021.04.15 09:05 - Son Güncellenme: 2021.04.15 09:34 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bitcoin ve altcoinlere yatırım yapanlar dikkat! (ÖZEL HABER)
09:56 Bitcoin ve altcoinlere yatırım yapanlar dikkat! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bitcoin ve altcoinlere yatırım yapanlar dikkat! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Büyük bir patlama yaparak dünya piyasalarına damga vuran kripto paralar, son dönemde ülkemizde de yatırım aracı olarak tercih ediliyor.

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyada en çok kripto para kullanan ülke vatandaşları açıklandı.

Dünyanın en büyük 74 ekonomisini kapsayan araştırmada, Nijerya yüzde 33 kripto para kullanımıyla ilk sırada yer aldı.

Vietnam yüzde 21 ile 2'nci, Filipinler yüzde 20 ile 3'ncü sırada yer alırken Türkiye yüzde 16 ile dünyada 4'üncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer aldı.

Birçok kişi alım-satım yaparak kripto para piyasasına giriyor.

Kripto para piyasasında en önemli olan ise kazandıran ve kaybettirmeyen altcoinleri tespit edebilmek.

"ALINMIŞ OLAN ALTCOİN VEYA BİTCOİN'LERİN DİJİTAL CÜZDANLARDA SAKLANMASI GEREKİYOR"

Bursa Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, "Bitcoin'in dünya liderliği açık. 2 trilyon dolarlık bir pazar var. Bunun 1 trilyonu Bitcoin'in ancak 8 binden daha az sayıda altcoin söz konusu. Bitcoin'in fiyatının artması, altcoinlere de olan talebi artırdı. Piyasa çok büyük bir hacimle artıyor. Dolayısıyla altcoinlerde ciddî bir miktarda hem talep, hem de fiyat artışı var. Son 10 gündür de yüzde 40-50'lere varan hareketler gözlemliyoruz. Alım satımlar konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor. Bunu tercih edecek insanların yatırım yaparken ne tür risk aldıklarını bilmeleri gerekiyor. Bitcoin'de de olduğu gibi diğer altcoinlerde de alım satımlarla ilgili cep telefonu ya da bilgisayar üzerinde uygulayıcı seçmeniz gerekiyor. Buralar plâtformlar ya da borsalar adına alıyor. Bu borsalarda öncelikle hesap açmanız gerekiyor. 5-6 adımda bu hesap açılabilir. Daha sonrasında bir doğrulama koduyla hesabınız doğrulanıyor ve açmış olduğunuz hesap bazı platform ve borsalarda dijital cüzdan dediğimiz hizmeti sağlıyor. Alınmış olan altcoin veya Bitcoin'lerin dijital cüzdanlarda saklanması gerekiyor. Bunu fiziksel olarak saklayamıyorsunuz. Dolayısıyla bir dijital cüzdan açmanızda gerekiyor. Eğer bunu platform sağlıyorsa orda var oluyor, sağlamıyorsa da dışarıda ayrıca bir dijital cüzdana sahip olmanız gerekiyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra hesaba EFT, havale veya kredi kartı yoluyla para göndermeniz gerekiyor. Göndermiş olduğunuz bu paranın sonunda da bir alım satım emri oluşturmanız lâzım. Belirli bir işlem süresinin sonunda da hesabınıza bu Bitcoin ya da altcoinler geçiyor. Temel yöntem bu ama dikkatli olunması gereken hususlar var. Birincisi bilgisayarda özellikle kötü yazılımların bulunması ve virüslerin bulaşması söz konusu olabiliyor. Kopyala-yapıştır yöntemiyle para gönderirken işlem yapmış olduğunuz dijital cüzdanda hesap numaraları oluyor. Bu hesap numaralarını kopyalarken yanlışlık yaparsanız veya virüs yoluyla yapıştırmış olduğunuz hesap numaraları bilinçli şekilde değiştirilirse, parayı gönderdiğiniz kişi sizin istediğiniz kişi olmayabiliyor. Bu konuda da hackerler devreye giriyorlar" şeklinde konuştu.

"BU İŞİ YAPAN 300'DEN FAZLA BORSA VE PLATFORM VAR"

Coinlerin risk içeren bir alım satım yöntemi olduğunun altını çizen Mehmet Yazıcı, "Bunları henüz düzenleyen ya da denetleyen bir kurum yok. Bunu sağlayan platform ya da borsalar sorumluluk almıyor. Bu yüzden para kaybettiğinizde bunu hukukî süreç takibi yaparak geri alabilirsiniz fakat uzun bir takip sürecini gerektiriyor. Bu anlamda riskli buluyorum. Başlangıç aşamasında kullanıcılara tavsiyem, küçük rakamlarla bu işe başlamaları ve bildikleri platformlar üzerinden işlem yapmaları lazım çünkü bu işi yapan 300'den fazla borsa ve platform var. Yurt içinde de 7-8 tane bu işi yapan platform var. Bilinen, alım satımları yüksek, kullanıcı sayıları yüksek ve denenmiş plâtformları tercih etmelerini öneririm. Bu sistemde kullanıcıdan kullanıcıya altcoin aktarabileceğiniz başka plâtformlar da olduğunu görebiliyorsunuz. Burada tekrar bir risk olduğunu söylemekte fayda var çünkü borsalar üzerinden bu devirleri yaparken kullandığınız iki ana şifre var. Biri genel hesap cüzdanı, diğeri de özel hesap cüzdanı. Burada özel hesabın kimseyle asla paylaşılmaması gerekiyor. Sizi tanımlayan ve bütün varlığınızla alıp sattığınız bu coinleri depoladığınız kişisel kasanız orası. Genel hesap cüzdanı ise sizi tanımlayan bir hesap numarası. Kopyalayıp yapıştırdığınız kısım bu. Biraz IBAN'a benziyor, içinde çok daha fazla 30'a yakın alfa numaralı karakter var. Bunu ezberlemeniz mümkün değil. İnsanlar bu karakterleri bir yere de yazmıyor. Bilgisayar üzerinde tuttukları için çalınma riski de çok yüksek. Kopyalayıp yapıştırdıkları için bu karakterler değişikliğe uğrayabiliyor. Kötü yazılımlar, bu işlemlerde karakterlerinizi bilinçli olarak değiştirebiliyor ve sizin bilmediğiniz bir hesaba coinlerin gitmesini sağlıyor. Ben öncelikle risklere karşı uyarmak isterim. Her işlem de riskli olacak anlamına gelmiyor" ifadelerine yer verdi.

"COİN PİYASASI ULUSLARARASI DÜZENLENMİŞ BİR PİYASA DEĞİL"

"Önce düşük rakamlarla, bilinen plâtformlardan ve güvenlik sertifikalarının olup olmadığının kontrolü şart. Gönderici hesap bilgilerini hesaplı bir şekilde sisteme girsinler. Önce izleyerek yatırım yapsınlar" diyerek sözlerine devam eden Mehmet Yazıcı, "Çok hızlı para kazanacağım beklentisiyle bu riskleri almasınlar. Daha sonrasında eğer bu konuda uzmanlaştıysalar diğer altcoinler için 300'den fazla plâtform üzerinde de bu işlemleri yapabilirler. Coin piyasası uluslararası düzenlenmiş bir piyasa değil. Bu anlamda düzenleyici kurum yok. Tesla'nın bazı araçlarını Bitcoin ile satacağı açıklamasının arkasından bazı kurumsal firmalar da ürünlerini bununla satacağını açıkladılar. Türkiye'de de şu an elinizdeki herhangi bir varlığı arzu ediyorsanız Bitcoin veya altcoinle satabilirsiniz. Buna herhangi bir engel yok ancak kurumsal olarak ben ürünlerimi Bitcoin ya da altcoinlerle satacağım dediğinizde, bunun mali ya da finansal boyutunda hem muhasebesel hem de vergisel problemler var. Kurumsal olarak coinler kullanılarak ürünlerin satılmasında henüz bu alt yapı hazır değil. Hem hazinemiz hem de Merkez Bankamız bu konuda bir takım açıklamalar yaptı. Hazırlıklar devam ediyor. Bu süreç denetim, düzenleme altına alınırsa kurumsal anlamda bunlara bir sakınca yoktur, ama şu anda piyasada kurumsal olarak ürünlerin alınıp satılması mümkün değil. Bireysel olarak üzerinize kayıtlı bir varlığı Bitcoin ile satmak istiyorsanız buna engel oluşturacak bir durum yok. Sadece riskin farkında olmak gerekiyor, çünkü bankacılık işlemi gibi kayıt altına alınmış ve güvencesi olan bir sistemden bahsetmiyoruz. Bu yüzden risklerin farkında olmak gerekiyor. Bir varlığı sattığınız zaman o parayı fiziksel olarak paraya dönüştürebiliyoruz. Önce kullanmanız gereken dijital cüzdan var ve siz buna önce sanal bir kayıt yaratıyorsunuz. Daha sonra bunları satıp bir banka hesabına aktarmanız gerekiyor. Dijital cüzdan üzerinde fiziksel para saklanması söz konusu değil. Sadece orada Bitcoin veya altcoinlerin varlığını dijital olarak gözlemleyebiliyorsunuz. Alım satım işlemleri gerçekleştirdikten sonra ilgili platform sizin cari hesabınıza bu parayı geçiyor ve bunu kendi bankanıza havale ya da EFT etmeniz gerekiyor ki fiziksel para olarak çekebilin. Şu anda ATM mekanizması yok. Bizim kullanabileceğimiz Bitcoin ya da altcoinlerin fiziksel bir varlığa dönüştürülmesi ve para olarak alınıp satılabilmesi ATM üzerinden, finansal kurum üzerinden mümkün değil. Sadece şu an dijital ortamda bu yapılabiliyor" dedi. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.04.15 09:05 - Son Güncellenme: 2021.04.15 09:34 - HABER MERKEZİ
A