Bernanke'den flaş 'tahvil' açıklaması

Bernanke'den flaş 'tahvil' açıklaması

ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke: "Tahvil alımlarımız ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı ancak hiçbir şekilde önceden belirlenmiş kesin bir doğrultuda ilerlemiyor."

2013.07.17 20:59 - Son Güncellenme: 2013.07.17 21:03 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Bernanke'den flaş 'tahvil' açıklaması

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, FED'in tahvil alımına ilişkin kararların ekonomideki gidişata göre şekilleneceğini bildirdi. Bernanke, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde, "Para Politikası ve Ekonominin Durumu" başlıklı oturumda konuştu. FED'in geçen ayki kararlarını tekrarlayan Bernanke, bankanın varlık alımlarını bu yılın sonuna doğru azaltmayı planladığını söyledi. Ancak FED'in tahvil alımına ilişkin kararların ekonomideki gidişata göre şekilleneceğini belirten Bernanke, "Tahvil alımlarımız ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı ancak hiçbir şekilde önceden belirlenmiş kesin bir doğrultuda ilerlemiyor" değerlendirmesini yaptı.

Bernanke ayrıca, "Diğer yandan ekonomik durum beklenilerden daha hızlı gelişirse ve enflasyon bizim hedeflerimize doğru kararlı biçimde yükselirse varlık alımları bir şekilde daha çabuk azaltılabilir" dedi. ABD'de federal bütçe kesintileri ve artan vergilere rağmen ekonominin "ılımlı" düzeyde büyüdüğünü hatırlatan Bernanke, konut piyasasının yeniden yükselişe geçtiğini ve istihdamın aşamalı olarak geliştiğini kaydetti. Bernanke, "Bu gelişmelere rağmen istihdamın durumu tatmin edici olmaktan uzak" diye konuştu.

Yatırımcıların FED'in rehberliğini özümsemeye başladığını kaydeden Bernanke, bu nedenle FED'in potansiyel hareketlerine yönelik bir yol haritası sunmanın yatırımcılara yardımcı olacağını ve yatırımcıların varlık alımlarının süresiz devam etmesini beklemeyeceğini bildirdi. Bernanke, "Piyasaların bizim mesajımızı anlamaya başladığını düşünüyorum" ifadesini kullandı. Bernanke, işsizliğin yüksek seviyelerde olması ve enflasyonun FED'in hedeflediği yüzde 2'nin altında kalması dolayısıyla yüksek akomodatif para politikasının öngörülebilir gelecek için uygun kalmaya devam ettiğini dile getirdi.

İşsizlik oranı yüzde 6,5'in üzerinde kalmaya devam ettiği müddetçe FED'in kısa vadeli sıfıra yakın faiz oranı kıstasını korumayı planladığını tekrarlayan Bernanke, hatta işsizlik oranlarının, insanların iş aramaktan vazgeçmesi sonucu yüzde 6,5'in altına düşmesi halinde ise FED'in sıfıra yakın faiz oranını düşük tutmayı sürdürebileceğini dile getirdi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.17 20:59 - Son Güncellenme: 2013.07.17 21:03 - HABER MERKEZİ
A