Belediye başkanlığı için harekete geçtiler

Belediye başkanlığı için harekete geçtiler

AKP'de yaşanan 3 dönem krizinin bir benzeri BDP'de de patlak verdi.

2013.10.08 09:36 - Son Güncellenme: 2013.10.08 09:38 - Siyaset
A
Belediye başkanlığı için harekete geçtiler

BDP Genel Başkanlığı'nda 2. dönemini dolduran ve KCK sözleşmesine göre yineden aday olamayacak olan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın parti kongresinin erkene alınması ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olma talebi, PKK ve parti çevreleri tarafından reddedildi. Demirtaş'ın yaşananlardan dolayı kırgın olduğu ve genel başkanlıktan da istifa edebileceği öne sürüldü. 2 dönem engeline takılan DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk'ün de Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı istediği bildirildi.

AKP'de yaşanan 3 dönem krizinin bir benzeri BDP'de de patlak verdi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; KCK sözleşmesine göre PKK, BDP ve buna bağlı örgütlerde bir kişi en fazla 2 dönem aynı görevde bulunuyor. 2 dönemdir KCK Başkanlığı'nı yürüten Murat Karayılan'ın yerine Cemil Bayık atanmıştı. Bunun bir benzeri de BDP'de yaşanıyor. 2 dönemdir BDP Eş Genel Başkanı olan Demirtaş'ın görevi önümüzdeki kongrede otomatik olarak sona eriyor. Demirtaş ve Gültan Kışanak, 2015'teki milletvekilliği seçimine kadar sadece milletvekili olarak görev yapabilecekler. Bunun için Demirtaş'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmak istediği ve parti kongresinin öne çekilmesini talep ettiği bildirildi. Ancak Kuzey Irak'ta 29 Eylül'de yapılan görüşmede PKK/KCK yöneticilerinin Demirtaş'ın bu talebine olumsuz yanıt verdiği belirtildi. 30 Eylül'de Diyarbakır'a dönen Demirtaş'ın o tarihten bu yana ortada görünmemesi de iddiaları güçlendirdi.

KCK'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için KCK ana davasından geçen aylarda tahliye edilen eski Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'yı düşündüğü iddia edildi. Anlı'nın adı 2007'de DTP Genel Başkanlığı seçimlerinde de geçmişti.

Türk de 2 dönem engeline takıldı

DTK Eş Genel Başkanlığı'nı 2 dönemdir yürüten Mardin Milletvekili Ahmet Türk de bu dönem DTK Eş Genel Başkanlığı'na aday olamayacak. 2015 Genel seçimlerine kadar bağımsız milletvekili olarak kalacak olan Türk'ün de Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmak istediği bildirildi. DTK'nin de bu doğrultuda olağanüstü genel kurul kararı aldığı, ancak Kandil'de yaşanılanlar duyulunca bu kararı açıklamayı ileri bir tarihe ertelediği kaydediliyor. BDP Kadın Meclisi ve diğer kadın kurumlarının Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na kadın aday gösterilmesini, eğer bu olmazsa BDP'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılan Mardin veya Van büyükşehir belediye başkanlıkları için kadın adaylar istediği belirtildi. Kulislerden edinilen bilgiye göre Mardin'de kadın aday gösterilmesi kesinleşti. Van'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na kadın aday gösterilmesine sıcak bakıldığı bildirildi. Bu durumda Diyarbakır adayı yine erkek olacak

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.10.08 09:36 - Son Güncellenme: 2013.10.08 09:38 - boş7
A