Bel bölgesine dikkat!

Bel bölgesine dikkat!

Uzmanlar 'yedek lastiğin' özellikle tehlikeli olduğunu çünkü bel bölgesinde biriken yağların 'kötü yağ' olduğuna dikkat çekiyor.

2013.07.11 12:41 - Son Güncellenme: 2013.07.11 12:41 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Bel bölgesine dikkat!

Göbek bölgesinde biriken yağların kalp hastalıkları ve kanser riskini koltuk altında biriken etlerden veya genel şişmanlıktan daha fazla artırdığı belirtildi. Organların çevresindeki tipik yağ göstergeleri olan "yedek lastik" uzmanlar tarafından özellikle tehlikeli bulunuyor. Onlar bu bölgedeki yağları "kötü yağ" olarak tanımlıyor.

ABD'de uzmanlar yedi yılı aşkın bir süre 3 bin kişiyi takip etti. Takip sonrasında karın bölgesinde anormal yağ olan kişilerin klinik risk faktörü ve genel obezite durumları hesaplandıktan sonra hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha fazla olduğu bulundu.

Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayımlanan araştırmada daha önce yapılan çalışmadaki "karındaki yağın vücudun başka yerindeki yağlardan fazla olmasının daha tehlikeli olacağı" yönündeki sonuç baz alındı. Diyafram bölgesinde çok fazla birikme kalp hastalıkları ve kanser riskini artırıyor. Ölüm ve hastalık risk oranı ile vücut ağırlığının fazla olması arasında bir bağ var, bu da kişilerde vücut kütle endeksine göre değişiklilk gösterebiliyor.

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Framingham kentinde bulunan Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü, Metabolik ve Halk Sağlığı Laboratuvarı'ndan uzmanlar kalp hastalığı ve kanser için vücut yağı lokasyonu ile belirli risk faktörleri arasında bir ilişki olduğunu düşünüyor.

Ortalama yaşı 50 olan 3 bin 86 kişi üzerinde yaptıkları araştırmayı değerlendiren Dr. Caroline Fox "Vücut kütle endeksi ve bel çemberini karşılaştıran daha önce yayımlanan araştırmanın tersine, anormal yağ varlığı kalp-damar hastalıklarını tahmin etme kapasitesini geliştiriyor, vücut yağı ile kalp hastalıkları ve kanser arasındaki bağın altında yatan anormal yağ varsayımı olabilir" dedi. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.07.11 12:41 - Son Güncellenme: 2013.07.11 12:41 - HABER MERKEZİ
A