Bebeğin kusması nasıl azaltılır

Bebeğin kusması nasıl azaltılır

Özellikle yenidoğanda görülen kusma, süt kesiği şeklinde oluyorsa normal olarak karşılanırken, bebeklerde zorlanmayla birlikte kusma ya da fışkırır tarzda bir kusma varsa biz uzmana göstermekte fayda var.

2013.06.19 23:46 - Son Güncellenme: 2013.06.19 23:46 - Sağlık
A
Bebeğin kusması nasıl azaltılır

 

Yenidoğan bebeklerin ilk aylarda zorlanmadan süt kesiği şeklinde kusmalarının normal olduğunu belirten Dr. Alper Bıçkıcı, "Bu kusmalarla birlikte bebeklerde aylık kilo alımı (aylık en az 500 gr kilo alımı normal kabul edilir) yeterli ise endişe edilecek durum yoktur." diyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, fışkırır tarzda bir kusma var ise neler yapılabileceğinin yanı sıra kusmaya neden olabilecek rahatsızlıklara değiniyor.

Gastroözofagial Reflü
Gastroözofagial reflüyü mide içeriğinin mideden kendiliğinden yemek borusuna kaçışı olarak tanımlamak mümkün. Bunun nedeni de, mide borusunun mideye bağlandığı yerde meydana gelen kasılma yetersizliğidir. Unutmayalım ki bebeklerin çoğunda reflü kendiliğinden düzelir. Verilen tedavilerin çoğu reflüyü düzeltmez, sadece belirtileri geçirmeye yönelik olur. Bebekler yaklaşık 6. ayda desteksiz oturmaya başladığında reflüsünü daha iyi olduğu görülecektir. Bebek bir yaş civarı, yürümeye başladığında genellikle reflü tamamen kaybolur.

Özellikle bebeğin emerken hava yutması, aşırı yavaş ya da hızlı emmesi, emzirildikten sonra gazının çıkarılmaması kusmasına yol açabilir. Eğer bebeğinizde kusma görülüyorsa, öncelikle besleme şeklinizi yeniden kontrol etmelisiniz.

Fışkırır Tarzda ise
Kusma fışkırır tarzda ve günde 3'ten fazla ise altta yatan organik bir nedene işaret eder. Bebeklerde kusma ile beraber, terleme, solukluk, beslenmeyi reddetme ve huzursuzluk varsa hastalık belirtisidir.

Zorlanmalı kusma, bebeğin sağlık sorunlarının önemli bulgularından biridir. Zorlanarak kusan bebekte, mide bulantıları ve öğürtüler görülür ve fışkırır tarzda kusmaktadırlar. Hatta küçük bebeklerde bu zorlanma sonucu kusmuğun burundan gelmesi bile söz konusu olabilir.

Bebek doğduğu ilk günlerde şiddetli kusuyorsa, karnı şişmişse, kakasını yapmıyorsa ya da ilk başta yapmış sonra yapmamışsa cerrahi gerektiren ciddi bir bağırsak problemi olabilir. Özofagus atrezisi (yemek borusu alt kısmı doğuştan kördür), barsak tıkanıklığı veya darlığı olabilir. Acilen doktora başvurulmalıdır. Eğer 3. haftadan sonra şiddetli fışkırır tarzda kusmalar ortaya çıktıysa pilor stenozu (mide alt kısım darlığı) olabilir ve acil cerrahi müdahale gerekir.

Daha Büyük Çocuklarda
Daha büyük çocuklarda en sık kusma nedeni enfeksiyonlardır. Boğaz, kulak, akciğer, mide-barsak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve santral sinir sistemi enfeksiyonları (menenjit, ensefalit) en sık kusma yapan enfeksiyonlardır.

Tansiyon ve Şekere de Bakılmalı
Çocuklarda tansiyon yüksekliği kusmaya neden olabildiği gibi kusma sonrası ağızda aseton kokusu, terleme ve çarpıntı oluyorsa mutlaka kan şekeri bakılmalıdır. Çocukta şeker koması (diabetik ketoasidoz) olabilir. Acilen hekime gidilmelidir. Öksürük refleksiyle olan kusma daima öksürük sonrası oluşur ve altta yatan neden ortadan kalkınca kusma da kaybolur.

Yenidoğan Bebeklerde Kusmayı Azaltmak için
• Anne sütü ilk tercih olmalıdır. Mama veriliyorsa ve çok kusuyorsa kusma önleyici mamalar verilmeli.
• Beslendikten sonra hemen yatırılmamalı.
• Gazı çıkarılmalı.
• Kusma anında bebeğinizi yan veya yüzüstü çevrilmeli, ağız içi hızla temizlenmeli.
• Eğer bebeğinizin kusması fışkırır tarzda günde üçten fazla ise, içinde kan veya yeşil renkli safra görülüyorsa acil hekime gidilmeli.
• Çocuklarda görülen kusma vücudun sıvı ve mineral kaybına neden olacağından kaybedilen sıvı ve mineraller telafi edilmeli.
• Kusan bebeğe ve çocuğa yavaş yavaş su içirilmeli.

Doktora Başvurmanın Gerektiği Durumlar
• Bebek devamlı kusuyor ve genel durumu bozuluyorsa
• Kusmayla birlikte dalgınlık ve uyandırmakta güçlük varsa
• Herhangi bir zehirlenmeden şüphe ediliyorsa
• Ateş ve baş ağrısı kusmaya eşlik ederse
• Kusmayla birlikte ishal de mevcut ise
• Kusmada kan veya safra var ise
• Şiddetli karın ağrısı da mevcutsa
• Kusma 24 saatten daha uzun süre devam ederse
• Böbrek hastalığı veya diyabet gibi kronik bir hastalık da mevcutsa.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.06.19 23:46 - Son Güncellenme: 2013.06.19 23:46 - Ramazan Acar
A