Başkanın terfi korkusu

Başkanın terfi korkusu

En yüksek memur maaşı alan İMKB Başkanı İbrahim Turhan: "Halimden gayet memnunum"

2012.12.13 13:46 - Son Güncellenme: 2012.12.13 13:46 - Ekonomi
A
Başkanın terfi korkusu

SPK Başkanlığı, İMKB Başkanlığı'na göre daha üst bir makam gibi görünse de SPK Başkanlığı için adı geçen İMKB Başkanı İbrahim Turhan, isteksiz bir açıklama yaptı.


Turhan, "Başarısızmıyım ki bana yeni iş yaratmaya çalışıyorsunuz. Ben yaptığım işten gayet memnunum" dedi. İMKB Başkanı'nın eline ayda 45 bin lira geçiyor. SPK Başkanı olursa maaşı 5 bin 400 liraya inecek.

ŞOK ÖNERGE
SPK yasa tasarısı TBMM'de görüşülürken beklenmedik şok bir önergeyle mevcut başkan ve kurul üyelerinin görev süreleri son erdirildi. Yasa'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanması ile birlikte Vedat Akgiray ve kurul üyelerinin görevleri sona ermiş olacak.

KULİSLERDE YENİ BAŞKAN TURHAN İDDİASI
Bu önerge çok tartışılırken ekonomi kulislerinde konuşulan bir diğer konu ise Vedat Hoca'nın yerine kimin geleceği oldu. SPK'nın yeni başkanı olabilecek isimler arasında halen İMKB Başkanı olarak görev yapan İbrahim Turhan'ın şansının yüksek olduğu hafta boyunca dile getirildi.

İDDİALAR BAŞKANA SORULDU: BEN MEMNUNUM
İMKB Başkanı'na dün katıldığı bir toplantıda bu gelişme soruldu. Konu 1 haftadır konuşulduğu halde 'SPK başkanlığı için adınız geçiyor' sorusuna Turhan "Şu anda sizden duyuyorum bunları" dedikten sonra bu işe çok da istekli olmadığını şu sözlerle ifade etmiş oldu:

"Şu anda yaptığım işten gayet memnunum. Beni burada başarısız mı buluyorsunuz? Bana yeni iş yaratmaya çalışıyorsunuz. Halimden son derece memnunum."

MAAŞ FARKI
Vatan'ın haberine göre; İMKB Başkanı'nın aldığı maaş ile SPK Başkanı'nın aldığı maaş arasındaki farkı bilenler bu açıklamayı okuduktan sonra "Ben de olsam şu anki halimden memnun olurdum. SPK başkanlığını bir üst görev gibi görsem de kabul etmek istemezdim" demekten kendilerini alamadılar.

İbrahim Turhan, SPK Başkanlığı dedikodusunun yanı sıra diğer güncel konulara da değindi. Turhan, Borsa İstanbul'da Hazine payının yüzde 49 olmasının, aslında hükümetin özel sektöre, piyasaya ne kadar önem verdiğini, burada asıl belirleyici olanın kim olması gerektiğini açıkça gösterdiğini belirtti.

Turhan, 1998 yılına kadar dünyanın en iyi beş teknolojisinden birine sahip İMKB'nin o tarihten sonra gerekli teknoloji yatırımlarının hayata geçirilmemiş olması nedeniyle bu etkinliğini koruyamadığını belirtti.

EN YÜKSEK MAAŞLI MAKAM
- İMKB Başkanı, Türkiye'de en yüksek maaşı alan bürokrat ünvanına sahip. Borsanın patronu ayda 28 bin lira alıyor.

- Ancak İMKB Başkanı prosedür gereği yılda 16 maaş kazanıyor. Aylık kazancı 37 bin 333 TL oluyor. İMKB Başkanı'na ayrıca 8 bin 500 liralık da kira yardımı yapılıyor.

- Başkan aynı zamanda Takasbank Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Dolayısıyla yıl sonunda bu kurumdan huzur hakkı ve jestiyon alıyor.

- Takasbank'ın performansına göre bu tutar değişmekle birlikte aylık 5 bin liranın üzerinde. Yani toplamda İMKB Başkanı'nın eline ayda 50 bin TL'den fazla bir para geçiyor.

- İMKB yıllarca özerk bir yapıda yönetildiği için maaşlar bu denli yüksek.

- SPK ise kamu kurumu olarak farklı bir statüde.

- SPK başkanları bir süre öncesine kadar 8 bin liraya yakın maaş alıyordu.

- Ancak üst kurullarda görev yapan bürokratların maaşlarının yeniden belirlenmesinin ardından başkan maaşı da 5 bin 400 liraya indirildi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.12.13 13:46 - Son Güncellenme: 2012.12.13 13:46 - boş7
A