Bankadan bilgi almak bile parayla

Bankadan bilgi almak bile parayla

Müşterisi olduğu bankadan kullandığı krediyl ilgili bilgi almak isteyen vatandaşa aldığı cevapla şoke oldu.

2013.06.29 12:25 - Son Güncellenme: 2013.06.29 12:29 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Bankadan bilgi almak bile parayla

Şikayetvar'ın haberine göre; bankadan kullandığı kredilerle alakalı bilgi almak isteyen Hayati F.'ye banka "Bilgiyi sadece ücret karşılığı veriyoruz" yanıtı verdi.


BANKADA ÖNCE PARA SONRA BİLGİ HİZMETİ

İzmir'de yaşayan Hayati F. kullandığı kredilerle alakalı bilgi almak için bankanın şubesine gittiğinde şaşırtıcı bir ücretle karşılaştı. "Bilgi alma ücreti."Şikayetçi banka ile yaşadığı olayı;

"Kullandığım kredilerle alakalı bilgi almak istedim fakat banka görevlileri bana bilgiyi sadece alacakları ücret karşılığında vereceklerini söyledi. Fakat bilgiyi bilgi edinme hakkı kanununa dayanak istediğimi söyleyip dilekçe vermek istediğimde ise böyle bir kanunu bilmedikleri söyleyerek dilekçemi bile kabul etmediler. Ben bu kanunu biliyorum banka çalışanı bilmiyor ve ücret ödemeden işlem yapamıyoruz diyor.Üstelik alacağı para karşılığında evrakları bulup bulamayacağının garantisi yok. Ona göre diyerek pazarlık yapıyor."


"BİLGİLENDİRİLMEK PARA İLE SATILAMAZ"

"Herkesin bilgi edinme hakkı vardır" diyen Şikayetvar Uzmanları gelen şikayetler üzerine alınan ücreti eleştirerek şöyle konuştular:

"Hizmet hakkında bilgilendirilmek para ile satılamaz. Firmaların verdikleri hizmet sonrası bilgi talebinde bulunan vatandaştan ücret talep edilmesinin yasal bir dayanağı yok. Tüketiciye ya da mevduat sahibine kazanç getirici bir katkısı yok. Verilen bir hizmetin takibi sağlanıyor. 4077 sayılı 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'nun 6'ncı maddesine aykırıdır. Çünkü tüketici aleyhine bir ücretlendirmedir. Kanuna göre; satıcı veya sağlayıcının tüketici ile müzakere etmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Sözleşme olmadan böyle bir ücretin talep edilmesi yasal değildir. 4982 sayılı 'Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na göre tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkı vardır. Bilgi verme yükümlülüğü olan firmaların verdikleri hizmetler sonrası tüketicinin bilgi isteme hakkını hiçe sayarak bu uygulamadan ücret alması haksızlıktır."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.06.29 12:25 - Son Güncellenme: 2013.06.29 12:29 - HABER MERKEZİ
A