Banka faizlerinde sürpriz karar!

Banka faizlerinde sürpriz karar!

Merkez'in indirimine karşı bankalar nasıl bir yol izledi?

2013.04.17 09:58 - Son Güncellenme: 2013.04.17 10:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Banka faizlerinde sürpriz karar!

Merkez Bankası politika faizini 0.5 puan indirerek piyasaya sürpriz yaptı. Faiz koridorunun alt ve üst bandı ise yine 0.5 puan daraltıldı. Karar üzerine bankaların üst yönetimi acil toplandı. Birçok banka ticari ve kurumsal kredi faizlerinde 0.5 puan indirim kararı aldı. Yeni faiz oranları bir hafta içinde uygulanacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay sonunda yaptığı "Yüzde 6 faizi yüksek buluyorum" açıklamasının ardından faizde düşüş tam gaz devam ediyor. Gösterge tahvil faizinin yüzde 6'nın altına inmesinin ardından, dün de Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yarım puan (50 baz puan) indirerek yüzde 5.5'ten yüzde 5'e çekerken, faiz koridorunun alt ve üst bandını da 0.5 puan düşürdü. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 4'e, üst bandı ise yüzde 7'ye indirildi.

'BÜYÜME TEDİRGİNLİĞİ'

Beklentilerin üzerinde gelen faiz indirimi piyasalara sürpriz olurken, kararın hemen ardından bütün bankalarda üst yönetim 'acil kodu'yla toplandı. Bankacıların toplantısından Merkez'in faiz indirimine aynı oranda indirim kararı çıktı. Bankaların, KOBİ ve ticari kredilerde 0.5 puan faiz indirimi kararı aldığı ve önümüzdeki günlerde indirimlerin başlayacağı öğrenildi.

Karar sonrası Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, zayıf dış talep kaynaklı ihracatın yavaşladığına dikkat çekildi. Açıklamada, sermaye akımlarının tekrar hız kazandığının altı çizilirken, ekonomistler emtia fiyatlarındaki sert düşüş ve küresel görünüm nedeniyle Merkez Bankası'nın büyümeye dair tedirginlik duyduğu yorumunda bulundular.

TL'NİN DEĞERİNE HASSASİYET

İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari açıkta bir miktar yükselme görüldüğü ifade edilen açıklamada, buna karşın mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarında gözlenen düşüş nedeniyle cari açıktaki artışın sınırlanacağı belirtiliyor. Öte yandan Merkez, TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanında, rezerv opsiyonu katsayısı (ROK) ilk dilim hariç tüm dilimlerde 0.2 puan artırdı. Böylece Merkez'in döviz rezervlerinin yaklaşık 1.4 milyar dolar artması bekleniyor.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 09:58 - Son Güncellenme: 2013.04.17 10:00 - HABER MERKEZİ
A