Bakanlık bedava yılbaşı çamı dağıtıyor!

Bakanlık bedava yılbaşı çamı dağıtıyor!

Veysel Eroğlu açıkladı

2012.12.18 15:23 - Son Güncellenme: 2012.12.18 15:23 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Bakanlık bedava yılbaşı çamı dağıtıyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kaçak çam ağacı kesimini önlemek amacıyla silahlı orman muhafaza memurlarının sürekli arazi taraması yaptığını söyledi. Kaçak ağaç kesim yapanların ağaç ve gereklerine el konulduğunu ve 2 yıla kadar hapis cezası olduğunu belirten Eroğlu, "Hem yasak hem de cezası ağır. Ama biz bütün fidanlıklara talimat verdik, hazır fidanları ve çamları vatandaşa ücretsiz dağıtacağız. Vatandaşın da yılbaşından sonra bu çam fidanlarını bahçesine veya istediği bir yere dikmesini istiyoruz." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mustafa Necati Kültür Evi'nde düzenlenen 'Kaat'ı Yazma Ciltler Sergisi'nin (kağıt oyma sanatı) açılışına katıldı.

Serginini açılışının ardından eserleri tek tek inceleyen Bakan Eroğlu, sergi için hazırlanan özel defteri de imzaladı. Bakan Eroğlu, sergi çıkışında basın mensuplarına, yılbaşında kaçak ağaç kesimlerini önlemek amacıyla bakanlığın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, bütün orman teşkilatı ve bölge müdürlüklerinin arazi taraması yaptığını belirten Eroğlu, özellikle silahlı orman muhafaza memurlarının bu taramalarda görev aldığını söyledi.

Taramalarda kaçak ağaç kesimi yapanların yakalandığını ve gerekli cezai işlemin uygulandığını belirten Eroğlu, "Ceza çok ağır ama vatandaşlara şunu söylemek istiyorum; ormanlardan kaçak ağaç kesmek, çam kesmek son derece üzücü. Hem yasak hem de cezası ağır. Ama biz bütün fidanlıklara talimat verdik, hazır fidanları ve çamları vatandaşa ücretsiz dağıtacağız. Vatandaşın da yılbaşından sonra bu çam fidanlarını bahçesine veya istediği bir yere dikmesini istiyoruz. Fidanlıklardan, vatandaşlar, fidanları ücretsiz temin edebilir." açıklamasında bulundu.

KAÇAK ÇAM KESİMİ YAPANLARA 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Bugünden itibaren bakanlık olarak, özellikle büyükşehirlerde araçlarla çam dağıtımı da yapacaklarını kaydeden Eroğlu, şunları söyledi: "Kaçak kesime gerek yok. Çünkü ağaç çok önemli. Bakanlık olarak ağaç yetiştirmek için çok büyük gayret sarfediyoruz. Bir tohumdan fidan üretiyoruz, fidanı dikiyoruz. O fidanın ağaç olması yılları alıyor. Dolayısıyla vatandaşları ikaz ediyoruz. Biz de bu konuda çok hassasız herhangi bir şekilde kaçak kesime teşebbüs etmesinler. Kaçak kesim yapanlara çok ciddi cezalar kesiliyor. Orman Kanunu'nda bunlar açıkça belirtilmiş. Biz her türlü araç ve gerecine el koyuyoruz, ayrıca, şahsı savcılığa sevk ediyoruz. 2 yıla kadar da bir hapis cezası var."

YENİ SEFERBERLİK DÖNEMİNDE ŞİFALI BİTKİLER VE BAL ORMANLARI ARTIRILACAK
Bakanlık tarafından 2008 yılında başlattıkları orman seferberliğinin birinci döneminin, 2012 yılı itibariyle bittiğini belirten Eroğlu, "Ağaçlandırma ve erozyonla mücadele seferberliği konusunda birinci dönemi tamamladık. 2 milyon 300 bin hektar ağaçlandırma ve bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu planlanmıştı. Biz 2008-2012 yılları arasında 2 milyon 420 bin hektarlık alanda çalışma yaptık. 2 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Ayrıca, pek çok yerde ağaçların tohumunu helikopterle attık. Özellikle Torosların güneyinde önemli bir sedir ormanı oluştu." diye konuştu.

Bakan Eroğlu, 2013 yılı itibariyle yeni bir seferberliğe başlayacaklarını vurguladı. Eroğlu, şöyle devam etti: "Bal Ormanları, Ceviz ve Badem Eylem Planı gibi bir takım çalışmaları başlatıyoruz. Odun dışı ürünler dediğimiz ürünler için büyük bir seferberlik yapacağız. Bütün dünyaya ihraç etmek için şifalı bitkileri, defneden ada çayına kadar, mantardan diğer bitki türlerine kadar bütün hepsini geliştirerek orman köylülerinin istifadesine sunarak onların gelir seviyesini artırmak için çalışmalar yürütüyoruz." şeklinde konuştu. Yeni seferberlik döneminde bal ormanlarının artırılması konusuna da önem vereceklerine değinen Eroğlu, "Bal ormanları sayesinde ülkemiz dünyada 5. sırada iken arıcılık şu anda 2. sıraya yükseldi. Hedefimiz, birinci sıraya yükselmek."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.12.18 15:23 - Son Güncellenme: 2012.12.18 15:23 - HABER MERKEZİ
A