Bakan Koca: 30 milyon doz Biontech aşısı Haziran'da gelmiş olacak

Bakan Koca: 30 milyon doz Biontech aşısı Haziran'da gelmiş olacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya'da açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "30 milyon doz Biontech aşısı Haziran'da gelmiş olacak" dedi. Kısıtlamalarla ilgili Koca, "Kısıtlamalara uyum iyi seviyelere başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz." ifadelerini kullandı.

2021.04.30 18:15 - Son Güncellenme: 2021.04.30 18:34 - Güncel
A
Bakan Koca: 30 milyon doz Biontech aşısı Haziran'da gelmiş olacak
05:34 Hindistan mutantı ile ilgili çok çarpıcı açıklamalar

İLGİLİ VİDEO

Hindistan mutantı ile ilgili çok çarpıcı açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam kapanmanın ilk günü Antalya'da kameraların karşısına geçti. 

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Salgın yönetiminde Antalya, Burdur ve Isparta'nın durumunu her yönüyle ele aldık. Bugün virüsün hareket alanlarını kısıtlayacağımız, ona yayılma şansı tanımamak için gayret edeceğimiz sıkılaştırılmış tedbirlerin uygulanacağı 17 günün ilki. Sokağa çıkma kısıtlamasının daha sıkı uygulandığı bu dönem öncesinde tatil beldelerine olağandan daha fazla hareketlilik gerçekleşti. Bu durumun virüsün yayılması için yeni bir fırsat olmaması amacıyla tedbir ve uygulamaları yerinde görmek üzere Antalya'da durum değerlendirmesi yaptık.

Kısıtlamaların ilk gününde vatandaşlarımızın çok iyi uyum gösterdiğini gözlemledik.

SPUTNİK V NE ZAMAN KULLANILACAK?

Sputnik aşısının acil kullanım onayı bugün verildi. Bu aşı da en kısa zamanda kullanıma başlanacak. 6 ayda 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. Haziran sonuna kadar 30 milyon doz olarak teslim edilecek.

BIONTECH AŞISI 

Sinovac aşısında yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edilecek. BioNTech aşısıyla ilgili olarak iki doz arasında 6-8 haftaya çıkarılması kararının yanlış anlaşıldığı görülmektedir. Öncelikle bu karar bilimsel gerçeklerle, somut kanıta dayalı verilerin incelenmesiyle alınmış karardır.

İlk doz aşısını olup, ikinci dozları için randevu alan vatandaşlarımızı etkilemediğini daha önce açıklamıştım. İki doz arası sürenin uzatılmasının uygun olduğuna Bilim Kurulumuz karar vermiştir. Yeni uygulamalarda bu süreler dikkate alınacaktır.

BAYRAM SONRASI

Vaka sayılarında zirveyi gördüğünden bugüne önemli düşüş yaşanmıştır. Düşüş hızının daha da artacağı öngörülmektedir. Kısıtlamaya uyum iyi seviyede başladı. Bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz.

3 İLDE SON DURUM

Antalya'da her biri üç kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 358. Antalya'da son haftada vaka sayısı yüzde 35 azaldı. Yatak doluluk oranımız yüzde 47,7. Yoğun bakım doluluk yüzde 66.3.

Antalya aşılama programını başarılı yürüten illerimizden. 65 yaş üstü yüzde 85.

Burdur'da 127 filyasyon ekibimiz var. Vaka sayısında yüzde 25 azalma var. 65 yaş üstü yüzde 83.

Isparta'da 311 filyasyon ekibimizle mücadele ediyoruz. Vaka sayısı son 1 hafta yüzde 35 oranında azaldı. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 84.

Antalya ilimiz sağlık yatırımları açısından önemli döneme girmiştir. 1000 yataklı şehir hastanemizin inşaatına başladık. Kumluca Devlet Hastanesi'nin 50 yataklı birimi, Alanya Devlet Hastanesi ve 100 yataklı Döşemealtı hastanelerimizin ihale aşamalarını yapmış bulunuyoruz.

Bu yıl içerisinde Konyaaltı Ağız Dış Sağlığı Merkezi'nin ihalesini yapacağız. Manavgat Devlet Hastanesi'nin projelerine çalışmış bulunuyoruz. Bir çok noktada aile sağlığı proje çalışmalarımız devam etmektedir. Şarkikaraağaç Hastanesi'nin inşaatına başlıyoruz. Isparta Aksu ilçe entegre hastanemizin proje çalışmalarına başlıyoruz.

AĞIRLIKLI OLARAK İNGİLİZ VARYANTI GÖRÜLÜYOR

Mutasyonla ilgili ağırlıklı İngiliz varyantı görülmekte. Güney Afrika ve Brezilya varyantını da gördüğümüzü ifade etmiştim.

HİNDİSTAN VARYANTINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL 

Hindistan varyantı olarak bilinen varyantın 5 vakada görüldüğünü ifade etmiştim. Bu sayıda artış söz konusu değil.

AŞI TEDARİĞİNDE SON DURUM

Sinovac aşısını yapılan sözleşmeyle erken dönemde nisan ayı sonu itibariyle sözleşme gereği 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu. Ama özellikle üretilen ülke kendi vatandaşları için öncelikle kullanmak istediğinden bu aşı miktarı gelmemiş oldu. Özellikle tedarikte yaşanan son günlerde olumlu gelişmelerde sevkiyatında önümüzdeki günler tekrar başlayabileceğini söylemek istiyorum. Şu an toplam Biontech ve Sinovac aşısı olarak 6 milyon doz aşımız var. 23 milyona yakın doz aşı yapıldı. Dün Uğur hoca ile tekrar görüştüğümde mayıs ayı için 1 milyon doz daha aşı geleceğini haziran ayı içinde 30 milyon doz sorun olmadığını. Gelecek hafta salı veya çarşamba günü bu konuyu netleştirmiş olacağız. Sputnik aşısı mayıs ayı devamında 50 milyon doz aşıyla birlikte önümüzdeki dönemde haziranla birlikte daha yoğun aşının geleceğini 40 yaş üstü vatandaşımızı özellikle aşılama noktasında kararlıyız. Yaz dönemi itibariyle de 18 yaş ve üstü herkesin aşılanması için yoğun bir çaba içerisindeyiz.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.04.30 18:15 - Son Güncellenme: 2021.04.30 18:34 - Ali Yaşar
A