Bakan Faruk Çelik Gümüşhane'de

Bakan Faruk Çelik Gümüşhane'de

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Terörün amacının, kardeşliğimizi bozmak istediğini aklımızdan çıkarmayalım. Adamların amacı, Çanakkale'de beraber mezara defnedilen Diyarbakırlı Ahmet ile Gümüşhaneli Mehmet'in arasını açmaktır" dedi.

2012.09.05 22:24 - Son Güncellenme: 2012.09.05 22:24 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Bakan Faruk Çelik Gümüşhane'de

Bakan Çelik, Gümüşhane'de Aydın Doğan Spor Salonu'nda düzenlenen, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilecek 850 işçinin kura çekimi ile belirlenmesi törenine katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye geçen sene 135 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ne demek; ürettik demek. Türkiye'nin 81 ilinde ürettik, ürettiklerimizi dışarı sattık ve sattıklarımızdan da 135 milyar dolar gelir elde ettik. Şimdi 6 ayı geride bıraktık. 6 ayımızdaki ihracatımıza bakıyoruz, 88 milyar dolarlık ihracat yapmışız. Geçen seneki 6 aya göre yüzde 12.5 artış gerçekleştirdik" diye konuştu.
"İŞSİZLİK YÜZDE 5'E İNECEK"
Geçen yılın mayıs ayında işsizliğin yüzde 9.4 olduğunu, bu yılın mayıs ayında ise işsizliğin yüzde 8.2'ye gerilediğini söyleyen Çelik, "Dünyadaki rakamlara bakıyorsunuz, dün biz onlara imreniyorduk, bugün onlar bize imrenen noktaya geldi. AB ortalamasındaki işsizlik yüzde 10.4, ABD'de yüzde 8.3, Fransa'da yüzde 10.3, Yunanistan'da yüzde 21.9, Portekiz'de yüzde 15.7 işsizlik var. Türkiye'de yüzde 8.2 işsizlik var. Yunanistan'da ve İspanya'da genç işsizlerin oranı yüzde 51'i buldu. Yani genç nüfusun yarısı işsiz durumda. Ama Türkiye'de genç işsiz oranı yüzde 16 oranlarında. Ne demek istiyorum, duralım mı; hayır. Ne dedik biz, durmak yok, yola devam. Yüzde 8'lik işsizlik oranı bizim için büyüktür diyoruz. Onun için 2023, yani Cumhuriyetimizin 100. yılına dönük projelerimizi yaptık. İnşallah işsizliği yüzde 5'e indireceğiz, planımız böyle. Bundan 10 yıl öncesini düşünmenizi istiyorum. 10 yıl önce bir aylık plan yapamayan bir hükümet, bir devlet anlayışından bugün çok şükür 12 yıl sonrasının planını yapan bir noktaya geldik" dedi.
"HER ALANDA NE YAPILMASI GEREKİYORSA YAPILIYOR"
Bakan Çelik, geçmişte IMF'nin önünde ezilen, büzülen bir Türkiye olduğunu belirterek, "Ben ilk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğum zaman 2007 yılında, ne sıkıntılı günlerdi o günler. Çok şükür sizden aldığımız güçle onları kapı dışına koyduğumuz gibi, şimdi onlara kredi verir noktaya geldik. Şimdi Türkiye ne zaman millet olarak bir şaha kalkma konusunda planlı, programlı bir çalışma yapsa, önüne mutlaka engeller koydular, engeller koymaya çalıştılar. Türkiye'de rahmetli Özal döneminde güçlü bir iktidar, işler yolunda gidiyor, hemen terör olaylarını 1984'den itibaren hükümetimizin, devletimizin, milletimizin karşısına koydular. Şimdi 2002'den itibaren istikrarlı ve güçlü bir iktidar var. İşler iyi gidiyor. 10 bin dolar kişi başına milli gelir. Her alanda ne yapılması gerekiyorsa yapılıyor. 81 ildeki bütün vatan topraklarına eşit bir şekilde hizmet götürülürken, birileri bundan rahatsız olmaya başladılar. Tekrar Türkiye'nin önüne terör belasını koydular" ifadelerini kullandı.
"TERÖRÜN AMACI KARDEŞLİĞİMİZİ BOZMAK"
Konuşmasının bir bölümünde, son dönemde yaşanan terör eylemlerine değinen Bakan Çelik, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk milletine başsağlığı dileğinde bulunarak şunları söyledi:
"Terörün amacının, kardeşliğimizi bozmak istediğini aklımızdan çıkarmayalım. Adamların amacı, Çanakkale'de beraber mezara defnedilen Diyarbakırlı Ahmet ile Gümüşhaneli Mehmet'in arasını açmaktır. Oysa biz bu vatanı birlikte vatan yaptık. Bunun için Gümüşhaneli hiçbir kardeşim gelecekten ümitsiz olmasın. Devletimiz güçlüdür, milletimiz imanlı ve inançlıdır, bir günde bitirilir. Millet arasında kesinlikle bir husumet olmamalıdır ama teröristle mücadele konusunda bugün yine sayın başbakanımız söyledi, kesinlikle en ufak bir yalpalama olmayacaktır. Sonuna kadar gidilip, hesap sorulacaktır."
Konuşmaların ardından Bakan Çelik, beraberinde Vali Vekili Cahit Karatepe, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen'le birlikte kura çekimini gerçekleştirdi.
VALİLİK ZİYARETİ
Törenin ardından Bakan Çelik ve beraberindeki heyet, Gümüşhane Vali Vekili Cahit Karatepe'yi makamında ziyaret etti. Karatepe ile bir süre sohbet eden Bakan Çelik, bir gazetecinin sorusu üzerine, Toplum Yararına Çalışma Programı bünyesinde Türkiye genelinde şu anda 70 bine yakın vatandaşı istihdam ettiklerini söyledi. Bakan Çelik, Toplum Yararına Çalışma programının illerde, ilçelerde, yerleşim birimlerinde kamu idarelerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda proje kapsamında süreli çalışmayı içerdiğini belirterek, bu programdaki çalışma süresinin 6 ay olduğunu fakat Milli Eğitim ile paralel bir düzenleme yaparak okulların açık olduğu dönem kadar yani 9 aya çıkardıklarını söyledi.
Çelik, projenin özellikle okullardaki hizmetlerin sunulmasında önemli bir görevi üstlendiğini de sözlerine ekledi.
"VASIFLI ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ"
Bakan Çelik, işletmelerin vasıflı eleman ihtiyacının en üst düzeye çıktığını, iş dünyasının bu noktada sıkıntı yaşadığını belirterek, bu soruna çözüm için iş ve meslek danışmanları ile işsiz-işveren buluşmasını sağladıklarını belirterek, "Şu vasıflarda ben eleman istiyorum diyor ama o elemanı bulmakta iş dünyamız zorlanıyor. Şu anda Türkiye genelinde İŞKUR bünyesinde 100 bin açık iş var. Yani 100 bin kişinin çalışması ile ilgili talep var. Ama o 100 bin kişiyi bulmakta zorlanıyoruz. Oysa 2 milyon 300 bin işsizimiz var. İşte bu 2 milyon 300 bin işsizimiz ile bu 100 bin kişiyi örtüştürmemiz gerekiyor. Yaptığımız iş ve meslek danışmanı işsizle işvereni bir araya getiriyor, diğeri mesleki eğitim kurslarıyla aranan elemanı vasıflı hale getirerek bu iş gücünü o noktaya taşıyoruz. Böylece vasıflı olmalarını sağlıyoruz. Bu konuda bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. 1,5 milyar liralık kaynak kullanıyoruz." dedi.
Ziyarette Vali Vekili Karatepe tarafından Osmanlı döneminde Gümüşhane'de bastırılan paraları temsil eden plaket Bakan Çelik'e ziyaret edildi.
TADİLAT YAPILAN SGK BİNASININ AÇILIŞI
Valilik ziyaretinin ardından Bakan Çelik, Bakanlığına bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu Gümüşhane İl Müdürlüğü'nün yenilenen hizmet binasını kullanıma açtı.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından hizmet binasını gezerek personelle bir süre görüşen Bakan Çelik, vatandaşın kurumla ilk temas ettiği noktadaki personelle bir süre sohbet etti. Burada personele vatandaş ilk geldiğinde ne yaptığını soran Bakan Çelik, "Öncelikle güler yüzle karşılayıp, yapabildiğimiz bütün işlerini biz, yapamadıklarımızı da ilgili servisine yönlendiriyoruz" cevabını aldı. Personelden aldığı cevap karşısında mutlu olduğu gözlenen Bakan Çelik, vatandaşların kurumlara gittiği zaman güler yüzle hizmet alması için bu yatırımları yaptıklarını söyledi. Türkiye genelinde kuruma ait binalarda yenileme çalışmalarının olduğunu kaydeden Çelik, "81 ilde il müdürlükleri binalarımız ya yenileniyor ya da tadilatı yapılıyor. Vatandaş kurumlara gittiği zaman güler yüzle hizmet alsın diye bu yatırımları yapıyoruz. Burada tadilatı tamamlanan binamızı açarken vatandaş esaslı çalışmalarımızı sürdürmek zorundayız" dedi.
Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik hizmetlerinde vatandaşların memnuniyet oranının yüzde 77 olduğunu belirtti, yüzde 23'lük eksikliği gidermek için personelinden daha fazla çaba göstermesini istedi.
İŞKUR'A YENİ HİZMET BİNASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, daha sonra yine Bakanlığına ait Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Burada İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı'dan brifing alan Bakan Çelik, kurumun acilen hizmet binasını ihtiyacı talebinin karşılanması için talimat verdi.
BELEDİYE ZİYARETİ
Kurum ziyaretlerinin ardından Belediye Başkanlığına geçn Bakan Çelik, burada Belediye Başkanı Mustafa Canlı'yı ziyaret etti. Başkan Canlı'dan brifing alan Bakan Çelik, hizmet sunumunda partizanlığın çok kötü örneklerinin geçmişte yaşandığını belirterek, AK Parti iktidarının ilk döneminden itibaren devletin kaynak akışını adil bir şekilde aktarmak kuralına uygun olarak, bir ayrım yapılmadan hizmetlerin gerçekleştirildiğini söyledi.
Belediye'den AK Parti İl Başkanlığına yürüme giden ve yol boyunca esnaf ziyaretleri gerçekleştiren Bakan Çelik, kırtasiyede karşılaştığı okul alışverişi yapan çocukların masraflarını kendi karşıladıktan sonra, ekmek fırınında köy ekmeği, pestil dükkanında pestil ve kömenin tadına baktı.
BAKAN'IN KONVOYUNDA TRAFİK KAZASI
Buradaki programının ardından Bakan Çelik, Trabzon'dan Gümüşhane'ye gelişi sırasında Hacıemin tünelleri girişinde kontrolden çıkarak yan yatan polis aracında yaralanan polisleri ziyaret etti. Gümüşhane Devlet Hastanesi Acil Servisinde tedavi altına alınan Emniyet Amiri Sıddık Çimencan (36), polis memurları Oğuzhan Akça (28) ve Hakan Yurt'u (31) ziyaret ederek acil şifalar dileyen Bakan Çelik, sağlık durumları iyi olan personelden kazanın nasıl olduğuna dair bilgi aldı.
Bakan Çelik, geceyi Gümüşhane'de geçirdikten sonra yarın sabah Bayburt'a hareket edecek.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.09.05 22:24 - Son Güncellenme: 2012.09.05 22:24 - HABER MERKEZİ
A