Aytaç Durak beraat etti

Aytaç Durak beraat etti

ADANA Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, belediye arsasının damadına satışıyla ilgili açılan davada 'suçun unsurları oluşmadığı' gerekçesiyle beraat etti. Durak, karardan sonra yaptığı açıklamada, "Hukuksuz olarak beni 3.5 yıldır görevden uzakta tutuyorlar. Adanalıların namusu çiğnendi" dedi.

2013.07.11 13:55 - Son Güncellenme: 2013.07.11 13:55 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Aytaç Durak beraat etti

 

Aytaç Durak ile birlikte damadı Bekir Cavcav, Adana Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreteri Hasan Gülşen ve Durak İnşaat Limited Şirketi çalışanı Atila Kuzucu'nun 43 gün tutuklu kaldığı, Menekşe Köyü'nde göl manzaralı 6 bin 528 metrekare arsanın başkanın damadına satışıyla ilgili 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın karar duruşması yapıldı. Haklarında 'kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak' suçundan 5-12'şer yıl arasında hapis cezası istenen sanıklardan sadece Hasan Gülşen duruşmaya katıldı.

TUNCEL: HAPİSTE UNUTMAYI ÖĞRENDİM

Mahkeme heyeti, Belediye Meclisi 1'inci Başkan Vekili Mustafa Tuncel'i tanık olarak dinledi. Başka bir davadan dolayı bir süre tutuklu kaldığını hatırlatan Tuncel, "Ben ceza evinde kaldığım süre içerisinde, insanın kelime anlamının unutmak olduğunu öğrendim. Bu davaya konu olan satış 7 yıl önce olduğu için hiçbir şey hatırlamıyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, keşifle birlikle bilirkişi heyetinin verdiği raporu da dikkate alarak, isnat edilen ihaleye fesat suçunun unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek Aytaç Durak ile birlikte bütün sanıkların beraatına karar verdi.

Aytaç Durak, 25 Mart 1984 tarihinde yapılan yerel seçimlerin yanı sıra 27 Mart 1994, 18 Nisan 1999 seçimleri ile birlikte 28 Mart 2004 ve 29 Mart 2009 tarihindeki seçimleri de kazanarak, 5'inci kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilmiş, ilk yılında hakkında açılan soruşturmalar gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılmıştı.

DURAK: BU ZULMÜN HESABINI YÜCE ALLAH SORACAKTIR

Aytaç Durak, bu beraat kararının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Göreve iade edilmemesini eleştiren Durak şunları söyledi:

"Sayın Başbakan 'aday olma' dedi. Gittim, demokratik hakkımı kullandım, Adanalılar da büyük parti küçük parti demeden beni 5'inci defa seçti. Seçimi hazmedemeyen Sayın Başbakan bana 'Adanada şaibeli bir Başkan var' dedi. Beni itibarsızlaştırmak için yüzlerce müfettişi üzerime saldılar. Çok sayıda hayali dava açtırdılar. Hukuksuz olarak 3,5 yıldır görevden uzak tuttular. Allah'a şükür bu davaların tamamından aklandım.

Sabahın 5'inde 30 polisle evimi bastılar. Sonuçta, beni itibarsılaştırmak isterken belki de Türkiyede en itibarlı hale getirdiler. Her defasında sandık ve milli irade sözü eden Sayın Başbakan'a bir kaç kez 'helalleşelim' dedim, oralı olmadılar. 'Sandık, milli iradenin namusudur' diyor. Peki, Adanalıların namusu neden çiğnendi?

Elbetteki bu zulmün hesabını Yüce Allah soracaktır. Adanalılar da 5 defa seçtikleri başkanlarının hesabını sandıkta soracaktır."

DEVAM EDEN DAVALAR

Soruşturmalar gerekçe gösterilerek 28 Mart 2010'da açığa alınan Aytaç Durak'ın devam eden davaları şöyle:

Mustafa Tuncel'in 22 ay tutuklu kaldığı 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden çok sanıklı belediye çete davası.

İmar değişikliği yaptırarak eşine ait arsaya değer kazandırdığı iddiasıyla 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava.

Belediyeye bağlı şirketlerden maaşlarını alıp, mesailerini Çukurova TV'de harcadıkları iddiasıyla aralarında Durak ile birlikte 16 sanık hakkında 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava.

Durak'ın göreviyle ilgili açılan 6'ncı dava ise 'belediyeye ait kafeterya ve reklam panolarını belediye şirketlerine usulsüz kiraya verdirdiği' iddiasıyla 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava.

BİTEN DAVALAR

4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, park ve bahçeler müdürlüğündeki hizmet alımları konusunda 'adrese teslim ihale' yapıldığı iddiasıyla 36 sanık hakkında devam davada, İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermeyince davanın Durak yönünden düşürülmesine karar verildi.

Durak'ın izinsiz su şişeleme fabrikası kurarak belediyeyi zarara uğrattığı iddiasıyla Adana 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava ile ruhsatsız ve izinsiz su şişeleyip belediye imkanlarıyla seçim mitinglerinde dağıttırdığı iddiasıyla 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davadan beraat etti.

Belediye adına alınan arazinin, önce kooperatif kanalıyla önce çalışanlara, sonra da Durak'ın eşine satılarak haksız mal edinildiği iddiasıyla 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın dosyası, suç vasfının değişme ihtimaliyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

CEZA ALDIĞI DAVALAR

Durak, rüşvet pazarlığı yapıldığı ileri sürülen bir kasetteki ses kaydının bir bölümü meclis toplantısında dinlettiği için 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında açılan davada 'hakaret' suçundan 17 bin 500 lira para cezasına çarptırılırken 'kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme' suçundan beraat etti.

Durak, içerisinde arabesk şarkıcısı Ferdi Tayfur'un 'Emmioğlu' şarkısıyla yapılan tanıtım CD'sinin de yer aldığı, 'seçim yasakları döneminde ilan ve afiş dağıtma yasağına ve tarafsızlığa aykırı davranmak' suçundan açılan davada 5 ay hapis cezasına çarptırılıp, ertelendi.

Ayrıca, ASKİ'de görevli şube müdürünün usulsüz olarak teftiş kurulu başkanlığına atanması konusunda 'görevi kötüye kullanmak' iddiasıyla yargılandığı davadan da 5 ay hapis cezasına çarptırılıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Son olarak da, 'imara aykırı yapıları yıktırmadığı' iddiasıyla 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.11 13:55 - Son Güncellenme: 2013.07.11 13:55 - HABER MERKEZİ
A