Ayasofya'nın cami olarak açılmasına siyasilerden destek

Ayasofya'nın cami olarak açılmasına siyasilerden destek

Bursa'nın İznik ilçesinde 7. Konsülün toplandığı Ayasofya'nın, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kurban Bayramı'nda 6 asır kullanıldığı cami olarak ibadete açılması kararına ilçedeki siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları destek verdi.

2011.11.03 15:48 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Ayasofya'nın cami olarak açılmasına siyasilerden destek

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti İznik İlçe Başkanı Osman Sargın, bazı çevrelerin bu durumdan yersiz rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Ayasofya, Orhangazi'nin fethinden itibaren yani 680 yıl boyunca camiydi. Bunun aslını kimse inkar edemez. Ayasofya Müslümanlar tarafından onarılarak camiye çevrilmiş. Kurban bayramından itibaren burası cami olarak ibadete açılacak. İnanın bugün bu durama Hıristiyanlar bile olumlu bakıyor. Sultan Ahmet Camii turist sayısı İstanbul Ayasofya'nın ziyaretçi
sayıdan kat kat fazladır. İznik Ayasofya'nın cami oluşuna karşı çıkanlar ne acıdır ki yine Müslümanlardır. Bu çok acı bir durumdur. İbadete açılacak olan cami, Hristiyanlar tarafından dün olduğu gibi bugün de rahatlıkla ziyaret edilebilecektir" dedi.
MHP İznik İlçe Başkanı Osman Koçak da, "Burası ecdadımızın Fetih Camiidir. İbadete açılması da çok doğaldır. Kültürümüzde önemli bir yeri var. Özlemle bekliyorduk o da bugün oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu düzenlemenin turizmi baltalayacağını hiç zannetmiyorum. Yine eskiden olduğu gibi burasını gezebilirler sakıncası yok" şeklinde konuştu.
Saadet Partisi İznik İlçe Başkanı Fikret Kara ise, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin doğru bir karar olduğunu ifade ederek, "Bugüne kadar yapılan bir yanlış düzeltildi. Müze ve Kilise hatasından dönüldü. Camiydi ve cami olarak hizmet edecek olması memnuniyet verici. Atalarımızın yadigarı olan Ayasofya camiine 'Çan takılmalı' diyen zihniyet önce kendi boynuna o çanı taksın" dedi.
CHP İl Başkan Yardımcısı Taylan Devrim Ercan da, İznik'in önemi medeniyetlere başkentlik yaptığını kaydederek, "Böylesine bir merkezi çevirmek, dini siyasete alet etmenin en somut örneğidir. Biz medeniyetin başkenti olmaya mı adayız. Yoksa kişilerin emelleriyle hareket ederek kabuğumuza mı çekileceğiz. Acaba amaç İstanbul'da yapamadıklarını İznik'te mi yapmak istiyorlar" dedi.
CHP İznik İlçe Başkanı İsmail Güleç, Ayasofya'nın tarihi bir miras olduğunu dile getirdi. Güleç, "İlçede bir çok cami var. Burası bir tarihi mirastır. Öyle kalmalı. Ayasofya İznik için turizmin aynası. Buda ortadan kalktığında kim neden gelsin ilçeye. Tarihi eser olarak kalmasından yanayız" ifadelerini kullandı. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.11.03 15:48 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A