Asgari ücret 1600 TL mi olacak?

Asgari ücret 1600 TL mi olacak?

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin en düşük memur maaşı kadar olmasını talep edeceklerini söyledi.

2013.12.06 11:26 - Son Güncellenme: 2013.12.06 11:27 - Ekonomi
A
Asgari ücret 1600 TL mi olacak?


 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarına ilişkin, Türkiye'de geçim standardının en düşük memur maaşına denk geldiğini, bunun altında geçinmenin zor olduğunu belirterek, "Asgari ücretin bin 600 liraya çıkarılması için talebimizi iletip mücadelemizi yapacağız" dedi

Asgari ücretlinin dört gözle beklediği zam pazarlığı 6 Aralık'ta başlıyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarına ilişkin, Türkiye'de geçim standardının en düşük memur maaşına denk geldiğini, bunun altında geçinmenin zor olduğunu belirterek, "Bu nedenle görüşmelerde en düşük memur maaşını isteyeceğiz. Bu da 'bin 600 lira' demek. Asgari ücretin bin 600 liraya çıkarılması için talebimizi iletip mücadelemizi yapacağız" dedi.

Atalay, 5 milyon işçinin 800 liralık asgari ücretle geçinmeye çalıştığını söyledi. Atalay, asgari ücret zammının belirlenmesi için düzenlenecek toplantıda çok sayıda işçiyi temsil edeceklerini kaydederek, "İşçimiz adına o görüşmelere katılacağız ve onların en iyi imkana kavuşabilmesi için mücadele edeceğiz. Zor bir görev çünkü işçilerimizin taleplerini yerine getirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Asgari ücretin günlük 26 liraya denk geldiğine işaret eden Atalay, "Yani bir işçi, günde 26 lira kazanabiliyor. Bir işçi 26 lirayla geçinebilmek durumunda. Asgari ücretle geçinen 5 milyon işçimiz var. Bu ülkeyi yönetenler, özellikle Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bulunanlar bunu dikkate almalı. 2 lirayla işçi nasıl geçinir, bunu anlamaya çalışmalı" şeklinde konuştu.

Geçmiş yıllardan beri asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını istediklerine dikkati çeken Atalay, ilk taleplerinin de verginin kaldırılması olacağını dile getirdi.

"Türkiye'de geçim şartları ortada" diyen Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Asgari ücrete yapılacak zam, 5 milyon işçinin beklentisi. Asgari ücretin en düşük memur maaşı kadar olmasını talep edeceğiz. Asgari ücret, bu olmalı. İlk toplantıda da bunu dile getireceğiz. Geçtiğimiz yıl, açlık ve yoksulluk sınırını istemiştik ama elde edememiştik. Bu sene de talebimiz, en düşük memur maaşı. İnşallah bu gerçekleşir. Türkiye'de geçim standardı, en düşük memur maaşına denk geliyor, onun altında geçinmek çok zor. İşçimize bunun altında maaş reva görmek uygun değil. Bu nedenle görüşmelerde en düşük memur maaşını isteyeceğiz. Bu da 'bin 600 lira' demek. Asgari ücretin bin 600 liraya çıkarılması için talebimizi iletip mücadelemizi yapacağız. Şu anda asgari ücret 800 lira. Bu parayla bir insanın geçinmesi çok zor. Geçinemiyor zaten insanımız. Ya ailesinin diğer üyeleri de çalışacak ya da ek iş yapacak. Şu anda TÜİK, açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı ama verilen ücret, bunun çok çok altında. Bu nedenle en düşük memur maaşı olan bin 600 lirayı istiyoruz. Bu şekilde işçimiz, rahat nefes alır."


KOMİSYON 6 ARALIK'TA BİR ARAYA GELİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalar için bir araya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, komisyonun ilk toplantısı için tarafları, bakanlıkta 6 Aralık Cuma günü toplantıya çağırdı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. İş Kanunu gereğince, ücretlerin asgari düzeyinin komisyon aracılığı ile en geç 2 yılda bir belirlenmesi gerekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor. İşverenler, yanlarında çalışan işçilere komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödeyemiyor.


ASGARİ ÜCRET 804 LİRA

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 803 lira 68 kuruş olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçükler için brüt 877 lira 50 kuruş net 700 lira 73 kuruş olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 868 lira 27 kuruş düzeyinde bulunuyor.

Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 217 lira 82 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için 176 lira 77 kuruş, kapıcılar için ise 153 lira 23 kuruş kesinti yapılıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için bin 190 lira 5 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için bin 22 lira 29 kuruş, kapıcılar içinse bin 190 lira 5 kuruşu buluyor.


ÖNGÖRÜ YÜZDE 3+3

Öte yandan 2014 Yılı Programı'nda asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin öngörüye yer verilmişti. Buna göre, asgari ücretin gelecek yılın ocak ve temmuz aylarında yüzde 3 artırılması planlanıyor. Geçen yıl, asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 4,1, ikinci 6 ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştır. Asgari ücrette 2013'teki artış ise yüzde 8,61 olmuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.12.06 11:26 - Son Güncellenme: 2013.12.06 11:27 - boş7
A