Amerika'da 'yalnız Kurt' korkusu

Amerika'da 'yalnız Kurt' korkusu

Amerikan basını, geçmişte de tek başına "düdüklü tencere" tipi bomba üretmeye çalışan isimleri hatırlatarak, Boston'da saldırının da "yalnız kurt" işi olabileceğini gündeme getiriyor. "Yalnız Kurt"ların, El Kaide'nin yayınladığı "Annenizin mutfağında nasıl bomba üretirsiniz ?" isimli, basit bomba üretme tekniklerini anlatan broşürden etkilendiği tahmin ediliyor.

2013.04.17 13:09 - Son Güncellenme: 2013.04.17 13:10 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Amerika'da 'yalnız Kurt' korkusu

Boston'da yapılan bombalı saldırının tipik bir "yalnız Kurt" saldırısı olduğu yorumları seslendirilmeye başlandı. CNN, isim vermediği yetkililere dayandırdığı haberinde, bombayı üreten ve patlatan kişinin yalnız olabileceğini belirterek, bu nitelemeyi kullandı.

Haberde,  patlayıcının El Kaide'nin sempatizanlarına önerdiği yöntemle üretildiği belirtildi. Amerika'daki aşırı sağcıların da benzer bir bomba üretebileceğine dikkat çekilen haberde, CNN'e bilgi veren yetkililer, bombanın basit patlayıcıların bir karışımı olabileceğini aktarırken, potasyom klorat ve şeker karışımı içerebileceğini belirttiler.

Patlama anındaki duman, düdüklü tencere içindeki patlayıcı hakkında ipuçları veriyor. Sarımsı duman, karbon, organik yakıt ve şeker içerdiği olasılığını gündeme getirdi. Askeri alanda kullanılan güçlü patlacılar genelde gri ve siyah duman çıkarıyor.
Amerikan basınında yapılan yorumlarda, El Kaide bağlantısı konusunda ipucu olmadığı aktarılırken, bombadan yola çıkarak, örgütün yayınladığı "Annenizin mutfağında nasıl bomba yaparsınız?" isimli broşür hatırlatılıyor. Kolay bulunan ve bir soruşturma sırasında yok etmesi kolay maddelerden bomba yapımını anlatan kitapçığın, saldırgana ilham vermiş olabileceği ifade ediliyor. 2010 yılında yayınlanan bomba yapımına ilişkin bu 8 sayfalık kitapçığın, Amerika ve İngiltere'ye saldırı planlayan aşırı İslami grupları etkilediği belirtiliyor.

Kitapçıkta, şeker ve barutla bomba yapımı, ateşleyici düzeneğinin nasıl oluşturulacağı ve bombanın etkisini artırmak için hangi metal parçacıklarının kullanılacağı gibi detaylar yer alıyor.

Kitapçıkta, bu tür bir bombanın etkisini artırmak için, "demir borular, düdüklü tencereler, yangın söndürme tüpleri, mutfak tüplerinin" kullanılması öneriliyor. Düdüklü tencere ise en etkili araç.

Amerikan İçişleri Bakanlığı, 2010 yılında, düdüklü tencerelerin Afganistan'da bomba yapımında kullanıldığını belirterek yayınladığı bültende, bu tencerelerin bina girişleri, caddeler gibi yerlerde görülmesi halinde dikkatli olunması istedi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.04.17 13:09 - Son Güncellenme: 2013.04.17 13:10 - HABER MERKEZİ
A