Altında sert düşüş... Serbest piyasada altın ve gümüş fiyatları (ÖZEL HABER)

Altında sert düşüş... Serbest piyasada altın ve gümüş fiyatları (ÖZEL HABER)

Kuyumcular son 7 ayın en düşük seviyesine gerileyen altının, yeniden toparlanmaya gireceğini ve yükselmesini beklediklerini söyledi. Piyasa Uzmanı Gürsel Durmuş, "Altın ve dolar alma imkânı olanlar için, alma seviyelerine yaklaştığımızın düşüncesindeyim. Bundan sonraki süreçte bu piyasaları birinci olarak Amerika'yla olan ilişkiler etkiler; yani orada ters bir hareket görürsek, bizim için de yukarı hareketin başlangıcı olabilir " derken Kapalı Çarşı'da uzun yıllardır kuyumculuk yapan Rıdvan Şen, "Gümüşün tarihi zirvesi 49 dolardır. Şu an 27 dolarda, geçen sene 15 dolardaydı. Fakat beklenti 35-50 dolar. Bu da gümüşün fiyatını 10-14 bin lira gibi öngörüyor " dedi.

2021.02.19 10:08 - Son Güncellenme: 2021.02.19 14:27 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Altında sert düşüş... Serbest piyasada altın ve gümüş fiyatları (ÖZEL HABER)
05:14 Altında sert düşüş... Serbest piyasada altın ve gümüş fiyatları (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Altında sert düşüş... Serbest piyasada altın ve gümüş fiyatları (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Pandemi sürecinde altına ve gümüşe yatırım yapan vatandaşlar son durumu merak ediyor.

Küresel piyasalarda altının gerilemesiyle birlikte altına yatırım yapan vatandaşlar bu durum karşısında biraz tedirgin.

"Altın daha fazla düşecek mi, yatırımımı hangi yönde yapmalıyım" diye merak eden vatandaşlar için, Piyasa Uzmanı Gürsel Durmuş ve kuyumcu Rıdvan Şen altın ve gümüş fiyatlarının son durumu hakkında bilgi verdi.

''ALTIN VE DOLAR ALMA İMKÂNI OLANLAR İÇİN, ALMA SEVİYELERİNE YAKLAŞTIĞIMIZIN DÜŞÜNCESİNDEYİM''

Altının 550 liraya yaklaşan bir fiyatı gördüğünü ifade eden Piyasa Uzmanı Gürsel Durmuş, ''Gerçekten çok hızlı çıkmıştı. Baktığımızda altının bugün 400 liraya gelmesini sağlayan neydi? Ons'un 2 bin 75'lerden bugün bin 880'lere düşmesi birinci etken oldu. İkinci etken ise, ons dolarla çarpılıyor, dolarla da TL bazında değerleniyor. Ona da bakarsak doların 8,50'lerden, bugün 7'lere düşmesi, hem doların hem de ons'un düşmesiyle altında 400'lere yaklaşan bir fiyat hareketini gördük. Baktığımızda bundan sonra ne olur? Dolarda 6,85'ler önemli destek noktalarıyken, 7'lerin altında çok uzun kalıcı olmamasını düşünüyorum, çünkü Merkez Bankası bundan sonra rezerv biriktirmek durumunda. Türkiye'de faizlerin yüksekliği, ekonomi takımının piyasaya güven veren ve son dönemde sıkı para noktasındaki tavırları 7'lere doğru bir piyasa hareketi gösterdi. Pandemi dolayısıyla ilâçların çıkması, bu sürecinde sonuna yaklaşma gibi bir eğilimlerin olması, ilâcın piyasada koruyuculuk sağlayacağı noktası da altın konusunda durumu bin 780, bin 800'lü seviyelere getirdi. Dünyada bu kadar bol paranın olduğu, ucuz faizin olduğu bir dönemde altın konusunda çok fazla aşağı hareketleri şahsen beklemiyorum. Toparlanmasını ihtimallerin içinde görüyorum. Altın ve dolar alma imkânı olanlar için, alma seviyelerine yaklaştığımızın düşüncesindeyim. Bundan sonraki süreçte bu piyasaları birinci olarak; Amerika'yla olan ilişkilerde ters bir hareket görürsek, bizim için de yukarı hareketin başlangıcı olabilir. Bir diğer husus; Avrupa ilişkileri, jeopolitik riskler ve içeride de yeni anayasa, erken seçim söylentileri ve yüksek faiz politikasında geri dönüş sinyalleri görürsek, bunların terse dönme ihtimali olabilir. Bunlar olmadığı ve olumlu şeyler olduğu müddetçe yatay seviye görmek mümkün ama şu anda altın alanlar için uygun seviyelere yaklaştığımızı düşünüyorum'' diye konuştu.

''DOLAR 7 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GELDİ''

Serbest piyasanın Covid-19'un dünyaya getirdiklerinden dolayı ve aşılanma başladığından beri piyasalarda bir gevşeme söz konusu olduğunu ifade eden Kuyumcu Rıdvan Şen, Dolar 7 ayın en düşük seviyesine geldi. Bununla birlikte altın ons bazında düşmemesine rağmen TL bazında düşüşe sebep oldu. Bu nedenle %20-%25 gibi bir rakamla geri geldi. Piyasada yargılanma olduğu için bu da insanlarda biraz da olsa tereddüde neden oldu. Düğün yapacaklar için çok büyük bir alım fırsatı ve çok büyük bir avantaj sağladı. Bunların bizler için geçici olacağını çünkü piyasaların tekrar yukarı yönde ilerleyeceğini düşünüyoruz. Şuan malum kış şartları ve insanların temel ihtiyaçları söz konusu... Bu kısıtlamalar insanın bütün hareketlerini kısıtlıyor. Mart ayından sonra piyasaların biraz daha rahatlayacağı, kısıtlamaların hafifleyeceği ve ülkemizin çok büyük bir refaha ulaşacağının da düşüncesindeyim'' dedi.

''DOLAR DÜNYA PETRO SİSTEMİNDEN ÇIKMAK İSTİYOR''

Sözlerine devam eden Rıdvan Şen, ''Altında sert dalgalanmalar yaşandı. 2 bin 76 dolar olarak ons tarihi zirve yaptı. 3 ay evvel 2011'de 1924 onsunu kırarak, 2 bin 76 onsa çıktı. Beklenenin yanı sıra aşı bulunduğunda %10-%15 gibi geri geleceği söz konusuydu ve bin 900'lere kadar da gerilemiş oldu. Bununla birlikte doların geri gelmesinden dolayı, TL bazında altın 540'dan 405 seviyesine geldi. Bu konuda çok büyük bir düşüş olduğu için 400'lü seviyeleri piyasa beklemiyordu. Fakat bu çok büyük bir alım fırsatı olurken aynı seviyede de kalmaz düşüncesindeyim. Dolar ihracatçılar için çok büyük bir handikap, çünkü sanayici ortalama 7 bin 500 - 8 bin dolar bandını kendilerinden bir maliyet olarak görmüştü. Nitekim biraz yukarı doğru çıkar diye düşünüyorum. Bununla birlikte altın, TL bazında yukarı çıkar ama dünyada ons bazında tekrar yukarı yönde rekor kıracağı düşüncesindeyim. Bu yükseliş bu sene de olabilir. Önümüzdeki 3 yıl içinde altın hep yukarı yapar, çünkü dünyada hep yeni düzen kuruluyor. Dolayısıyla en güvenli liman altındır. Dolar dünya Petro sisteminden çıkmak istiyor. Yani doların pek güvenilirliği kalmadı. Bu demek oluyor ki yeni bir dünya üzerinde dijital sisteme geçiliyor. Bununla birlikte insanların tek güveneceği şey kalıyor, o da altın. Ben şahsen buradan vatandaşa şunu söyleyebilirim. Fiziki olarak altınızı alın, elinizde kalsın, çünkü altın kısa sürede ciddi oranda prim yapabilir. Özellikle bu Mart ayı sadece Türkiye için değil, dünya için de çok kritik bir dönem. Amerika'daki 1,9 trilyon dolar teşvik paketi piyasaya sürülecek. Bunun hangi piyasaya akacağı çok önemli, çünkü ekonomistlere göre en büyük yatırımcısı altına dönüş olur. Bu dönüşüm olduğunda altının hedefi 2 bin 76'yı görüp ondan sonraki noktası 2 bin 300- 2 bin 400 dolar olur. Bunu TL'ye vurduğumuzda dolarında %10- %15 hareketlenmesiyle birlikte fiyatı 500 veya 600'lerde görebiliriz. Bu kaçınılmazdır. Kesinlikle vatandaşa tavsiyem yatırımlarını altına yapsınlar'' diye ekledi.

''GÜMÜŞ, ALTININ YANINDA YATIRIM ARACI OLARAK KULLANILABİLİR''

Yatırım konusunda altın ve gümüş konusuna da değinen Rıdvan Şen, ''Gümüş daha farklı bir pozisyonda. Gümüş de almalarını tavsiye ederim, çünkü gümüşteki kazanç biraz daha farklıdır. Altın bir çıkarsa, gümüş üç çıkar. Bu bütün dünyada böyle. Gümüşün bir de şöyle bir özelliği var. Dünyadaki bütün ham maddelerden en çok iletken olan bir maddedir. Bütün dünya devletleri içinde elektrik panellerinde, arabalarda ve daha birçok alanlarda kullanılan ham maddedir. Gümüşün birde son 10 yıldır, önceki fiyatlarla gelmemesi çok büyük bir beklentidir. 2008 krizinde bütün emtiaların hepsi 2010'daki fiyatları gördü, bunu bir tek gümüş görmedi. Gümüşün tarihi zirvesi 49 dolardır. Şuan 27 dolarda, bu geçen sene 15 dolardaydı. Fakat beklenti 35 - 50 dolar. Bu da gümüşün fiyatını 10 - 14 bin lira gibi öngörüyor. Gümüş ise altının yanında yatırım aracı olarak kullanılabilir ama ben şunu da söyleyeyim, bunların fiziki olması en büyük avantaj '' ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.02.19 10:08 - Son Güncellenme: 2021.02.19 14:27 - HABER MERKEZİ
A