Alacahırka Mahallesi eski değerini kaybediyor! (ÖZEL HABER)

Alacahırka Mahallesi eski değerini kaybediyor! (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Alacahırka Mahallesi, tarihi surların ve Uludağ'a çıkan yol bağlantısının olması sebebiyle insanların sıkça geçtiği yol güzergahları arasında yer alıyor. En eski tarihi mahallelerden olan Alacahırka'nın dar sokakları vatandaşı her açıdan zorlarken, bazı bölgelere doğal gazın hala gelmemiş olması insanların yaşam şartlarını kötü yönde etkiliyor.

2021.10.14 08:23 - Son Güncellenme: 2021.10.14 08:37 - Bursa Bölge
A
Alacahırka Mahallesi eski değerini kaybediyor! (ÖZEL HABER)
09:38 Alacahırka Mahallesi eski değerini kaybediyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Alacahırka Mahallesi eski değerini kaybediyor! (ÖZEL HABER)

ESLEM ERSEN / BURSADA BUGÜN

Bursa'nın eski semtlerinden biri olan Alacahırka Mahallesi'nde vatandaş işlerini hala at arabalarıyla gördüğünü söylüyor.

Mahallenin üst tarafında, yeterli bakımın yapılmadığı ifade edilirken alt yerleşkedeki vatandaşınsa bir sıkıntısının olmadığı dile getiriliyor.

''BURSA'NIN EN ESKİ VE GÜZEL SEMTİNDE OTURUYORUZ, AMA DOĞAL GAZ YOK''

46 yıldır Alacahırka Mahallesi'nde yaşayan bir vatandaş, "Burada doğdum, büyüdüm. Bursa'nın en eski mahallesi olmasına rağmen burada hiçbir şey değişmedi. Ne yol, ne iz hiçbir şey yok. Biz daha yukarı tarafta oturduğumuz için her şeyden mahrumuz. Bursa'nın en eski ve güzel semtinde oturuyoruz, ama doğal gaz yok. Yol olmadığı için hasta birini indirmekte zorluk çekiyoruz. Hala at arabalarıyla işimizi görüyoruz. Elimizden gelen ne varsa yaptık, ama hiç kimse bizimle ilgilenmiyor. BOTAŞ'a da belediyeye de gittik. Ancak bir sonuç alamadık. Burada bir sürü hane var. Bugün köylerde bile doğal gaz kullanılıyor. Niye bizde yok? Keşke imkan olsa da gelseniz, kömür ve odun taşırken ki halimizi görseniz. Bir hastayı taşırken şahit olsanız. Ambulans çalışanları bile bayır olduğu için çıkmakta güçlük çekiyor. Burada çok mağduruz. Bize doğal gazın gelmesi için 10 merdivenlik bir mesafe var. Biraz uğraşılsa yapılabilir, neden olmasın? Biz hizmet istiyoruz. Yollarımız dar bu yüzden geliş, gidiş hep sıkıntılı oluyor. Muhtarımızdan memnun değilim. İsterdim ki bizim için canla ve başla çalışsın, ilgilensin. Muhtardan gerekli desteği göremediğimiz için bu durumda olduğumuzu düşünüyorum. Yol üzerinde bulunan evlerin hepsi eski. Ne yıkıyorlar, ne de tadilat yapıyorlar. Yıkılacak diye korkudan evin altından geçemiyoruz" dedi.

''ALACAHIRKA VATANDAŞI HİZMET VE HUZUR BEKLİYOR''

Gece belirli bir saatten sonra burada bir ailenin komşusuna gitmesinin çok sakıncalı olduğunu söyleyen vatandaş, "Madde kullanıcıları oluyor. Yaşanmaz bir hal aldı burası. Önceden çöpü, atlar indiriyordu. Şimdi sadece ana yolda iki tane çöpçü çalışıyor. Mesela bir yardım kömürü geldiğinde taşımacılık için 200 lira para vermek zorunda kalıyoruz. Alacahırka vatandaşı hizmet ve huzur bekliyor. 75 yaşındaki teyze kendi çöpünü kendi taşıyor. Yardım sadece belirli kişilere yapılıyor. Şiir ezberler gibi kişileri ezberlemişler. Bu işte muhtarın da payı var. Sokaklarımız çok dar. Yarın öbür gün TOKİ gelse, buraya vereceği en fazla iki buçuk kat olur. Öyle olunca da TOKİ buraya girmez. Vatandaş neler çekiyor bir görseniz. Ben kaç yaşlının elinden çöpünü alıp, taşımış insanım. 50 yaşından sonra Alacahırka'nın yukarı taraflarında yaşanmaz. Kar yağdığında yollar buz oluyor. İnsanlar düşe kalka yürüyor. Gariban insanlar ev yapmışlar, burada bir şekilde geçinmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

''HERKES KENDİ KAPISININ ÖNÜNÜ SÜPÜRÜRSE ETRAF TERTEMİZ OLUR''

52 yıldır Alacahırka Mahallesi'nde berber dükkanı işleten esnaf, "Pandemi sürecinde işlerimiz etkilendi, ama şimdi durum iyiye gidiyor. Bence Alacahırka'da hiçbir sorun yok. Dar sokaklarımız var, ama geniş sokaklar da var. Benim oturduğum yerde bir sorun yok. Her gün çöpçümüz geliyor. Birazda iş vatandaşlarda. Herkes kendi kapısının önünü süpürürse etraf tertemiz olur. Alacahırka Mahallesi'nde üst taraflara araba çalışmıyor. Ancak belediye sağ olsun, buralara kadar araba getirdi. Orta tarafta oturan insanlar mecbur yayan gidiyor. Alacahırka'da düğün salonu yok. Vatandaş Bursa'daki salonları tercih ediyorlar" ifadelerini kullandı.

''HER YERDE YOL AÇILIRKEN,  BURADA YOL KAPATILIYOR''

Sabahtan beri müşterinin gelmesini bekleyen bir esnaf, "Millette para mı yok, biz mi hizmet edemiyoruz anlamadım. Alacahırka Mahallesi'ndeki çöp bidonları delik. Pislik akıyor. Otopark başlı başına bir sorun. Araç bırakmak için otopark yapıldı, ama bu seferde ücretler vatandaşa fazla geldi. En çok hizmet edilmesi gerekilen yer burası. Bakın, surlar burada. Asgari ücretle çalışıyoruz, 2 bin 600 lira maaş alıyorum. Evim kira olsaydı şimdi aç kalmıştım. Eskiye göre Alacahırka Mahallesi, şu an daha hareketlidir. Parayı bulan Alacahırka'dan gidiyor, gariban burada kalıyor. Bir şeyler yapılıyor, ama denetim yok. Ben yalnız başıma o yaptıkları yolu bir ayda yapardım. Onlar hala yapamadı. 10 kişi oturmuş muhabbet ediyor, iş yapmıyor. Verilen paraya yazık" derken Muradiye ve Alacahırka'nın bağlantısının kesik olduğunu söyleyen bir vatandaşsa ''Buradan araç ne inebiliyor, ne de çıkabiliyor. 5 yıl geçti yollar hala kapalı. Her yerde yol açılırken, burada yol kapatılıyor. Gelen turist Uludağ'a çıkmak istese dolaşıp gideceği yere anca ulaşabiliyor. Ulaşım çok bozuk. Kaç yıldır top sahasının oradan çıkış olacak dediler, ama 7 yıl oldu hala hiçbir şey yapılmadı. Yollar hendek gibi, zar zor gidiyoruz. Alacahırka'nın her tarafı sorun, hiç gelişmedi. Burası kör yer. Ne hizmet var, ne de başka bir şey. Akşam vakti burası başıboş insanlarla doluyor. Özellikle cuma günü trafik kitleniyor. Burada doğup büyüdüm, Alacahırka'da her taraf başlı başına sorun" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.14 08:23 - Son Güncellenme: 2021.10.14 08:37 - Eslem Ersen-pasif
A