Aktopraklık Höyüğü'nden tarih fışkırıyor

Aktopraklık Höyüğü'nden tarih fışkırıyor

Bursa'da 8 bin 500 yıllık tarihe sahip olduğu belirtilen Akçalar mevkisindeki "Aktopraklık Höyüğü"nde yapılan kazıların bu yılki bölümünde, M. Ö 5600 yıllarına ait köyün altında daha eski bir yerleşim birimine ulaşıldığı bildirildi.

2011.08.15 15:58 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Aktopraklık Höyüğü'nden tarih fışkırıyor

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aktopraklık kazılarını yürüten ekibin başkanı Doç. Dr. Necmi Karul,  yaptığı açıklamada, yaklaşık 8 yıl önce başlayan kazıların bu yılki bölümüne 10 Temmuz'dan bu yana devam ettiklerini söyledi.

Karul, 8 bin 500 yıllık tarihe ulaştıkları bölgede bu yıl da önemli bulgulara ulaştıklarını dile getirerek, M. Ö kesintisiz bin yılın yaşandığı Aktopraklık'ta, birbirine geçmiş yerleşim birimleri bulunduğunu anlattı.

Bu yıl M. Ö 5600 yıllarına tarihlenen tabakalarda çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Karul, şöyle konuştu:

"Dairesel şekilde yerleşim düzeninden bahsediyorduk bunu teyit ettik. Tam bir dairesel şekilde yerleşim birimini ortaya çıkarmış olduk. Yeni veri olarak 5600 yıllara ait köyün, altında daha eski başka bir yerleşim alanı bulduk. Yani köyün altında başka bir köye ulaştık. Gömülerle karşılaştık. M. Ö 6400 ile 5400 yılları arasındaki bin yıl sürekli yerleşildiği görülüyor. 8 köyün bu alanda kurulduğunu tespit ettik. Uzun süre terk ediliyor ve 4. yüzyılda, Roma döneminde tekrar yerleşim başlıyor. "

Karul, yüzeyden 4 metrelik derinlikte en az 4 kez alt alta köyün bulunduğunu belirterek, "Bu köyler arasındaki zaman dilimi 100, 150 yılı bulabiliyor. Bu dönemlere ait dolgu kalınlığını kestirmek çok güç. Yüzey toprağından 4 metre altında da olabiliyor. Kiminin dolgu kalınlığı bir metrenin üzerinde, kimi daha az" dedi.

-"ORGANİZE VE İLERİ DÜZEYDE TARIM TOPLUMU"-

Necmi Karul, Aktopraklık'ta çiftçilik yapıldığının bilindiğini belirterek, Avrupa insanının Aktopraklık'tan gittiğine dair kesin veriler ve bulgular bulunduğunu, bunların daha da kesinleştirmek için çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Bölgede özellikle çiftçilik yapıldığını gösteren tahıl kalıntılarına ulaştıklarını anlatan Karul, şunları kaydetti:

"O dönemde hangi tahılların yetiştirildiğini ve tüketildiğini tespit edebiliyoruz. Tamamen organize, ileri düzeyde tarım toplumu olduğunu biliyoruz. İlk tarımla tanıştıklarında deniz ürünleriyle beslenmişler. Ardından tarım ve hayvancılık gelişiyor. O dönemlerde, bugünkülerin yaklaşık iki katı büyüklüğünde yabani sığırların avlandığı ve ilerleyen dönemlerde hayvanların evcileştirildiği görülüyor. Buğday, arpa ve mercimek gibi ürünler ağırlıklı olmak üzere burada tahıl ürettiklerini biliyoruz. "

Karul, yapılan araştırma sonuçlarına göre Avrupalı çiftçilerin atasının Aktopraklık'tan gittiğinin söylenebileceğini ifade ederek, "Avrupalı kökenini, Bursa'da aramaya başladı. Bilim adamları, televizyonlar Aktopraklık'a gelerek, araştırma yapıyorlar" diye konuştu.

Bu yıl kazılara geçen yıllara göre daha az ödenek çıktığını dile getiren Karul, bu yüzden çalışmaların kısa süreceğini, kazıların bu yılki bölümünün Ramazan bayramında biteceğini sözlerine ekledi.

HABERLER.COM

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2011.08.15 15:58 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A