'Akil İnsanlar'a soğuk duş!

'Akil İnsanlar'a soğuk duş!

Zonguldak'ta heyetle katılımcılar arasında atışmalar yaşandı. Hakyemez, "Biz barışın destekçisiyiz" derken, katılımcılardan Musa Şekerci "Kürt halkına ne vaat edildi öğrenmek istiyoruz" dedi

2013.04.17 08:39 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:42 - Güncel
A
'Akil İnsanlar'a soğuk duş!

Akil İnsanlar Karadeniz heyeti, çalışmalarının ikinci günü Zonguldak'ta gerçekleştirdikleri toplantıda ciddi bir muhalefetle karşılaştı. Daha önceki toplantıların aksine, Zonguldak'ta akil adamlara karşı sesler yükseldi, hatta zaman zaman Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez ile katılımcılar arasında karşılıklı atışmalar yaşandı.
Heyet üyeleri, dün Zonguldak Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıyı amaçlarını anlatarak başladı. "Biz hiçbir siyasi partinin destekçisi değil, barışın destekçisiyiz" diyen heyet üyeleri, "Dünyanın hiçbir yerinde benzer etnik çatışmalar silahla çözülmemiştir. Müzakere süreci kaçınılmazdır" vurgusunda bulundu. Daha sonra katılımcıların söz almaya başlaması ile salonda tansiyon giderek yükseldi.

Zonguldaklı Musa Şekerci, "Kürt halkına ne vaad edildi öğrenmek istiyoruz" sorusunu yönelttikten sonra sözü alan İşçi Partisi üyesi Cemil Özdemir tansiyonu tırmandırdı. Özdemir sesini yükselterek, "Benim genel başkanım gazeteciyken Beka Vadisi'nde Öcalan'a gül verdiğinde ortalığı velveleye verdiniz. O zaman neredeydiniz? Genel başkanıma hakaret ediyordunuz, 'Ülkeyi bölecek' diyordunuz. Bu proje AKP'nin, PKK'nın ve ABD'nin projesidir" dedi. Salon Özdemir'in konuşmasını alkışlar ile desteklerken Hakyemez konuşmaya müdahale ederek, "Biz mitinge gelmedik, böyle konuşacaksanız dışarı çıkın bu sorunu böyle konuşamayız" dedi. Hakyemez'in tepkisi üzerine Özdemir, "Soruma cevap istiyorum" diye yeniden sesini yükseltince, Hakyemez bu defa, "Ses yükseltince ne kazanacaksınız. Buna müsaade etmeyiz" yanıtını verdi.

'Bir bayrak bile yok'
Daha sonra söz alan Birsen Ayaroğlu adlı Zonguldaklı bir vatandaş, "Bu salonda Türkiye Cumhuriyeti kurucusunun bir resmi bile yok, bir bayrak bile yok" dedi. Ayaroğlu'nun bu çıkışı salondan büyük alkış toplayınca Hakyemez yine araya girerek, "Ben alkışlardan rahatsızlık duyuyorum" dedi. Ayaroğlu, Hakyemez'in çıkışı üzerine, "Ben de burada ulu önderimizin bir resminin dahi olmamasından rahatsızım" diye konuştu. Ayaroğlu, konuşmasını, "Milli birlik dediniz, bu milli birliği Türkiye Cumhuriyeti ibaresini kaldırarak mı sağlayacaksınız ve benim kimliğim ne olacak? Kürtler bu ülkenin eşit vatandaşı olacak dediniz. Eşit vatandaşı değil mi? Bunu söylerken neyi kastediyorsunuz? Damat Ferit Paşa, İngiliz işgaline karşı akil adamlar toplamıştı. Siz hangi işgale karşı buradasınız?" diye noktaladı. Ayaroğlu'nun konuşmasının ardından salondan "Bravo" sesleri ile alkışlar yükseldi.

Slogan atıp çıktılar
Tansiyon "Kimliğim belli değil" diyerek adının Aydın Küçükertunç olduğunu söyleyen bir Zonguldaklı'nın söz alması ile iyice tırmandı. Küçükertunç, "'Yüksek sesle konuşmayın' diyorsunuz, konuşmaları 3 dakika ile sınırlıyorsunuz. Ben burada sizden terbiye edilmeyi öğrendim" dedi. Küçükertunç'un ardından söz alan Türkiye Gençlik Birliği Zonguldak İl Başkanı Tolga Toy'un konuşması ise salonu adeta ikiye böldü. Tolga Toy, "Kürt de Türk de biziz hepimiz Türk milletiyiz. Bunun etrafında toplanmalıyız. Heyet, PKK ile Kürt'ü bir görüyor. Benim muhatabım yoksul Kürt köylüsüdür" dedi. "Ben vatansever bir Türk genci olarak, Mustafa Kemal askeri olarak söylüyorum, Türkiye'yi bölemeyeceksiniz, Türk milletinin ayakları altında kalacaksınız" diyerek konuşmasına devam eden Toy, "Eğer Türkiye'nin birliğinden yanaysanız o masadan kalkın" dedikten sonra salonda bir grup ayağa kalkarak, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Türk milletinin ayakları altında ezileceksiniz" sloganları atarak salondan çıktı.


Protestocu gruba teşekkür etti
Grup salondan çıkarken devreye giren Hakyemez, "Dışarı çıkarak bize diyalog ortamı sağladıkları için teşekkür ediyoruz. Dışarı çıkan arkadaşlara lütfen müdahale edilmesin. Nasıl memleketi bizim böldüğümüzü söylüyorlarsa, bu müdahaleyi de bize yöneltebilirler" dedi. Hakyemez sözlerine şöyle devam etti: "Biz bunu bilerek buraya girdik. Hepinizin görüşü bizim için saygıdeğerdir. Muhalif görüşleri not alıyoruz" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.17 08:39 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:42 - Zeynep Çelik
A