Afganistan'da havalimanında çalışan kadınlar işlerine döndü

Afganistan'da havalimanında çalışan kadınlar işlerine döndü

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanında kadın personeller yeniden iş başı yaptı. ABD güçlerinin 31 Ağustos itibarıyla ülkeden tamamen ayrılmasından sonra Taliban'ın kontrolüne geçen havaalanındaki işleyiş normale devam ettiği öğrenildi.

2021.09.14 16:33 - Son Güncellenme: 2021.09.14 16:34 - Dünya
A
Afganistan'da havalimanında çalışan kadınlar işlerine döndü

Havaalanı yetkililerinden alınan bilgilere göre çeşitli departmanlarda yaklaşık 30 kadın işbaşı yaptı. İlerleyen günlerde sayının 60'a ulaşması bekleniyor. Kadınların, kontrol noktalarında, sınır polisi birliklerinde, teknik ve hizmet işlerinde çalıştığı görüldü.

Havaalanı Başkanı Mevlevi Abdulhadi Hamedan, İslami hicab kuralları çerçevesinde kadınların çalışabileceğini söyleyerek, tüm eski kadın çalışanları işe çağırdı.

Taliban'ın tüm eski hükümet çalışanlarına işlerine dönme çağrısı yaptığını hatırlatan Hamedan, "Biz de havalimanının önceden çalışan tüm personeline işlerine dönme çağrısı yapıyoruz. Havaalanı personelimiz düzenli bir şekilde çalışmaya başladı. İhtiyaca binaen, biz de burada kadın personeli işlerine dönmeye çağırdık. İslami hicaba riayet ederek, kadınlar ihtiyaç olunan yerlerde çalışmaya başladı." ifadelerini kullandı.

İsmini vermek istemeyen bir kadın personel ise, ''Tekrar işe dönmekten mutluyuz. Taliban'dan bizim maaş sorunumuzu çözmesini istiyoruz.'' dedi.

Öte yandan, önceki hükümet döneminde faaliyet gösteren sınır polisleri de havaalanında çalışmaya başladı. Taliban'ın başkent Kabil'i kontrol etmesinden sonra burada çalışan kadınlar, Taliban'ın kadınların çalışması konusundaki belirsiz tutumu nedeniyle işlerine gitmemişti.

"KADINLARIN İŞİ ÇOCUK DOĞURMAK" DEMİŞLERDİ

Taliban sözcüsü Haşimi, kabinede kadın bakan olmamasını eleştirilerini yanıtladı. "Kadınların işi doğurmak, bakanlık değil" sözleriyle tepki çekmişti.

Taliban'ın Yüksek Öğretim Bakan Vekili Şeyh Abdulbaki Hakkani,  başkent Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, "karma eğitim sisteminin, İslami ve milli değerlere aykırı olduğunu" savunmuş, yer imkanı olan üniversitelerde yeni dönemde kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı binalarda eğitim göreceğini belirten Hakkani, bina imkanı olmayan üniversitelerde ise kız ve erkek öğrencilerin farklı saatlerde okula gelip ders göreceğini kaydetmişti.

Taliban'ın geçmişteki yönetiminde, kadın ve azınlık haklarının ciddi şekilde kısıtlamıştı. Geçtiğimiz haftalarda kadınlar hakları için Afganistan'da protestolar düzenlemişti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.09.14 16:33 - Son Güncellenme: 2021.09.14 16:34 - Şeyma Nur Sezgin
A