Açıköğretim'de yeni dönem

Açıköğretim'de yeni dönem

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim sistemi, e-Öğrenme seferberliği içinde geliştirilen 'Performans Sistemi' için bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

2013.04.15 17:52 - Son Güncellenme: 2013.04.15 17:54 - Eğitim - HABER MERKEZİ
A
Açıköğretim'de yeni dönem


Öğrenci Merkezi Salon 2009'da gerçekleştirilen toplantıda, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Anadolu Üniversitesi'nin yapmış olduğu işlerde gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Açıköğretim sistemi içerisinde bütün dersleri e-Öğrenme portalına taşıdıklarını belirten Aydın, ''iTunes U'da kitaplarımızı dünyaya sunduk. Şu anda Anadolu Üniversitesine ziyaretçi sayısı 1 Nisan'dan bu yana 160 ülkeden 16 milyon 83 bin 166 kişiye ulaşmış durumdadır. Siteyi ziyaret edenler buradan kitap indiriyorlar ve bilgi alıyorlar. Son 3 günde ziyaretçi sayısı 1 milyon 300 bin kişi arttı. 200 ülkenin 160'ında Anadolu Üniversitesi web sitesinin de ziyaretçisi var'' şeklinde konuştu.

''NEREDE BİR EĞİTİM TALEBİ VARSA ANADOLU ÜNİVERSİTESİ OLARAK ORADA OLACAĞIZ''


Rektör Davut Aydın, e-Öğrenme sisteminin başlamasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, İşletme Fakültesi'nin birincisi olan ve Tokat'ın Zile ilçesinde çobanlık yapan Celal'in isteğinden hareket ettiklerini ifade etti. Aydın, ''Celal'e 'Karşında dağlar, etrafında sırlar, torbasında erzaklar, elinde kitaplar ve cebindeki telefonla nerede sıkıntı çektin' dedik. 'Ucunda bilgi ve hoca aradım' dedi. Dağdaki çobana ulaşabiliyorsanız dünyanın dört bir tarafında herkese ulaşabilirsiniz. İşte e-Öğrenme seferberliği dediğimiz, değişim dönüşüm sürecinin geldiği noktadır burası ve bu da henüz bir başlangıçtır. Gelecek yıllarda siz değerli hocalarımızla yürüttüğümüz çalışmalar katlanarak büyüyecek. Nerede bir eğitim talebi varsa Anadolu Üniversitesi olarak orada olacağız'' diye konuştu.

Açıköğretim sisteminin yenilenme ihtiyacı olduğunu ve kurumsal yapının güçlenmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Davut Aydın şunları kaydetti:
''Farklı ülkelerden talepler geliyor. Anadolu Üniversitesinin 'yaşam boyu öğrenci odaklı dünya üniversitesi' vizyonu içerisinde adım adım vizyonun gereklerini yerine getiriyoruz. Değişim sürecine girilmesinin nedenlerini merak ediyor olabilirsiniz. Bunun nedenleri: küreselleşme, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki çok hızlı değişmeler, kamu kaynaklarının azalması, üniversiteler çoğalıyor ve rekabet ortamı büyüyor, yüksek öğretime talep artıyor, Açıköğretim sistemin yenilenme ihtiyacı doğuyor ve kurumsal yapının güçlendirilmesi gerekiyor. Akademik birikimimiz ile dünyanın önündeyiz. Bundan sonra dijital uygulamalarda yapacağımız yeniliklerle de bu devam edecek. Bilginin artık iki senelik ömrü var. Bilgi artık daha çabuk eskiyor. 1 Nisan'dan itibaren e-Öğrenme seferberliğinin en önemli unsuru olan katılımcılığı sağlamak amacıyla arkadaşlarımızın sisteme katkı yapabileceği performans sistemini geliştirdik.''


''ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE TÜRKİYE'DE HERKESİN YOLU ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NDEN GEÇECEK''


Hayata geçirilecek ola sistem ile çok önemli sonuçlar elde edilebileceğine değinen Aydın, Önümüzdeki dönemlerde Türkiye'de herkesin yolunun Anadolu Üniversitesi'nden geçeğini, 3 binden fazla dersin dijital ortama taşınacağını ve bu işin bilgi devrimi olduğunu ifade etti.


Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür ise, toplantıda Açıköğretim sisteminde gelinen durum ve yeni sistem hakkında genel bilgiler verdi. Prof. Dr. Özgür "1 Nisan'dan itibaren özellikle Açıköğretim sistemi ve bütün öğretim elemanları açısından yaptığımız işleri performansa dayalı olarak Açıköğretim sistemiyle ilişkilendirilmesi konusunda bir dönüm noktası içindeyiz'' dedi.


"ÜNİVERSİTEMİZDE 20 BİN DERS VAR"


Özgür, ''Bu dönüm noktasını başarılı bir şekilde atlatmak için bizlere önemli görevler düşüyor. Üniversitemiz gelişen teknolojileri yakından takip etmiştir. Fırsat eşitlik ilkesi, ucuz hizmet verme ilkesi, ayrışımcı ilkemiz, girişimci ilkemizi sürdürüyoruz. 30 farklı ülkede 20 bin civarında öğrencimiz bulunuyor. Şu anda 3 fakülte kapsamında Açıköğretim sisteminde 79 lisans ve ön lisans programımız, bin 500'e yakın Açıköğretim sisteminden ders alıyoruz. Örgün öğrenci sistemindeki dersleri de hesaba katarsak üniversitemizde toplamda aşağı yukarı 20 bine yakın ders var. Amacımız geldiğimiz nokta itibariyle eğitimde bilgi ve iletişim teknolojilerinden tamamen bütünleşik bir şekilde hem iletişim hem de öğretim materyali olarak kullanılmasını sağlamak. Bunu yaparken de öğrencilere yenilikçi öğrenme ortamları sağlamak. İtibarımız her geçen gün artıyor. Öğrenci hedef kitlemize göre biz bu değişim ve dönüşümleri gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.


Toplantıda konuşma yapan Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Banar da, Açıköğretim sisteminde gerçekleşen değişim ve dönüşümde buna katkı sağlayan öğretim elemanlarının görevlerinin neler olduğu konusunda bilgi verdi.
Yapılan bilgilendirme toplantısına Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, Prof. Dr. Naci Gündoğan ile Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Banar ve bütün fakültelerin öğretim elemanları katıldı.

 

 

 

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2013.04.15 17:52 - Son Güncellenme: 2013.04.15 17:54 - HABER MERKEZİ
A