ABD Senatosu'ndan Tillerson'a Katar mektubu

ABD Senatosu'ndan Tillerson'a Katar mektubu

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a mektup yazarak, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz çözülene kadar Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine silah satışlarına izin vermeyeceklerini kaydetti.

2017.06.27 01:14 - Son Güncellenme: 2017.06.27 01:15 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD Senatosu'ndan Tillerson'a Katar mektubu

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a mektup yazarak, Katar ile bazı Arap  ülkeleri arasındaki kriz çözülene kadar Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine  silah satışlarına izin vermeyeceklerini kaydetti. 

Cumhuriyetçi Senatör Corker, Tillerson'a yazdığı mektupta, ABD Başkanı  Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde, körfez ülkelerinin bölgenin  güvenliği konusunda bir araya gelmesini memnuniyetle karşıladığını ancak  Riyad'daki zirvenin aksine körfez ülkelerinin tekrar ihtilafa düştüğünü belirtti.

Corker, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Maalesef KİK ülkeleri zirvenin fırsatlarından yaralanmadı ve  çatışmaya sürüklenmeyi tercih etti. Tüm ülkelerin terörizmle mücadelede daha çok  şey yapması gerekir ancak KİK ülkeleri arasında son zamanlarda söz konusu  anlaşmazlıklar sadece DEAŞ ve İran'a karşı harcanan çabalara zarar veriyor. Bu nedenlerden dolayı gayriresmi inceleme döneminde KİK ülkelerine askeri ekipman  satmaya onay vermeden önce mevcut krizi çözmenin ve körfezi tekrar birleştirmenin yolları konusunda daha iyi bir anlayışa sahip olmamız gerekir."

ABD'de silah satışları Savunma ve Dışişleri bakanlıklarının onayıyla  Kongre'ye sunuluyor. Ön inceleme sürecinde Kongre'nin Temsilciler Meclisi ve  Senato Dış İlişkiler komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerinin itirazı olmadığı  takdirde söz konusu satış kararı Kongre'de onaylanmış sayılıyor.

Corker'in silah satışlarını bloke etmesinin, Trump'ın Suudi Arabistan  ziyareti sırasında Riyad yönetimiyle imzaladığı 110 milyar dolarlık silah satışı  anlaşmasını etkileyebileceği belirtiliyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2017.06.27 01:14 - Son Güncellenme: 2017.06.27 01:15 - HABER MERKEZİ
A