ABD'nin Afganistan planı ne?

ABD'nin Afganistan planı ne?

ABD, Afganistan'daki varlığını sürdürmek istiyor. Afganistan Devlet Başkanı Karzai, "ABD bizden 9 üs istedi" dedi.

2013.05.09 21:06 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:06 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD'nin Afganistan planı ne?



Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD'nin ülkesinden dokuz askeri üs istediğini söyledi.

Kabil Üniversitesi'nin 80. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Karzai, Washington'ın NATO'nun asker çekeceği 2014 sonrasında da Afganistan'da varlık göstermeye devam etmek istediğini ve dokuz askeri üs talebinde bulunduğunu belirtti.

ABD'nin bu talebine olumlu yaklaştıklarını ifade eden Karzai, ancak kendilerinin de buna karşılık Washington'dan güvenlik ve finansal konularda garanti istediklerini vurguladı.
Karzai, ABD ile stratejik işbirliği anlaşması imzalamaya hazır olduklarını da dile getirdi.

"ABD ile stratejik işbirliği anlaşması konusundaki görüşmelerimiz devam ediyor" diyen Karzai, anlaşmanın her iki tarafın da faydasına olacak şekilde düzenlenmesine özen gösterdiklerini kaydetti.

Afganistan'ın NATO ile de 2014 sonrasını müzakere ettiğini söyleyen Karzai, NATO'nun bu tarihten sonra da Afganistan'da varlık göstermesinin ülkesinin yararına olduğuna işaret etti.

ABD'nin üs kurmak istediği kentler arasında Kabil, Bagram, Mezar-ı Şerif, Gardez, Herat, Şindand ve Celalabad bulunuyor. Bu şehirler İran, Pakistan ve Orta Asya'ya açılan stratejik noktalar.

Karzai ilk defa Kabil ile Washington arasında gizli yürütülen müzakereyle ilgili açıklamalarda bulundu.

-Durand Hattı'nı tanımıyoruz-

Son günlerde Afganistan ve Pakistan sınırında silahlı çatışmaya dönüşen gerginliğe de değinen Karzai, "Tehditler ve saldırılar işe yaramaz. Afganistan Durand Hattı'nı tarihte tanımamıştı, bugün tanımıyor ve gelecekte de tanımayacak" dedi.

Pakistan halkının, Sovyet işgali sırasında Afgan halkına verdiği desteğe minnettar olduğunu belirten Karzai, ancak İslamabad yönetiminin ve ordunun duruşunu değiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Pakistan'ın, sınırın Afganistan tarafında güvenli geçiş kapıları inşa etmekle ülkesinin egemenlik haklarını ihlal ettiğini savunan Karzai, içişleri ve savunma bakanlıklarına bu kapıların imha edilmesi talimatını vermişti.

İngilizler tarafından çizilen Durand Hattı'nı Afganistan tanımıyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.09 21:06 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:06 - HABER MERKEZİ
A